ΚΟΣΜΟΣ

Επιθετική ρητορεία Μεντβέντεφ κατά του ΝΑΤΟ

Επιθετική ρητορεία Μεντβέντεφ κατά του ΝΑΤΟ

Για μια «νέα κούρσα εξοπλισμών» στην ευρωπαϊκή ήπειρο προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ομιλία του προς στρατιωτικούς, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποίησε «επιθετική ρητορεία» εναντίον του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει ήδη επεκταθεί σε πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, εάν η Μόσχα δεν πραγματοποιούσε τη στρατιωτική εισβολή στη Γεωργία το καλοκαίρι του 2008.

«Εάν το 2008 είχαμε διστάσει, σήμερα θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα επέτρεπε να γίνουν η Ουκρανία ή η Γεωργία, μέλη του ΝΑΤΟ.

Το 2008, ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Γεωργίας, για να προστατεύσουν την επικράτεια της Νότιας Οσετίας.

Με τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο γεωργιανό έδαφος, καταργήθηκε, έμπρακτα, η προκαταρκτική συμφωνία Γεωργίας-ΝΑΤΟ, των αρχών εκείνου του έτους, που προέβλεπε την πλήρη ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Με το ΝΑΤΟ δεν έχουμε πια άμεσο ανταγωνισμό, έχουμε όμως διαφωνίες σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας», είπε ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στα ζητήματα που προκαλούν προστριβές.

Αυτά είναι η ΝΑΤΟϊκή αντιπυραυλική ασπίδα στο ευρωπαϊκό έδαφος, οι πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και η επέμβαση στη Λιβύη -η Μόσχα επέδειξε σκεπτικισμό για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές του πρακτορείου Ρόιτερς, ο Μεντβέντεφ χρησιμοποίησε «επιθετική ρητορεία», καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία και έχει λάβει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την εντολή να ηγηθεί των συνδυασμών του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».