ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πόσο φίλοι μας είναι τελικά  οι Ισπανοί; Το φάουλ του πρωθυπουργού Σάνσεθ και η ενόχληση της Αθήνας

Το φάουλ του πρωθυπουργού Σάνσεθ και η ενόχληση της Αθήνας
AP

Το επιχείρημα της Ελλάδας είναι απλό: Όταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli, δεν μπορεί η Ισπανία να εξοπλίζει στρατιωτικά την Τουρκία.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την Άγκυρα, ότι στηρίζει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η κυβέρνηση δεν κρύβει ποια την ενοχλήση της για τη στάση της Μαδρίτης. Διότι δεν ήταν η πρώτη φορά.

Στα συμβούλια κορυφής, όταν στην ατζέντα ήταν οι κυρώσεις προς την Τουρκία, η Ισπανία ήταν από τις χώρες που κρατούσαν τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις και δεν ήθελαν να υπάρχουν αρνητικές αναφορές για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στα κείμενα των συμπερασμάτων. Όλα εχουν την εξήγησή τους.

Περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Άγκυρα, ενώ είναι σε εξέλιξη διαβουλέυσεις για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110 αλλά και μη επανδρομένων αεροσκαφών από τον Ταγίπ Ερντογάν. Κορυφαία στιγμή της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι είναι η ναυπήγηση του τουρκικού αμφίβιου αεροπλανοφόρου στα ισπανικά ναυπηγεία Navantia, το οποίο θα είναι επιχειρησιακά έτομο στις αρχές του επόμενο χρόνου.

Να είμαστε όμως και δίκαιοι. Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο η Ισπανία και ο πρωθυπουργός Σάντσεθ έχει ταχθεί υπερ της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς συμμερίζεται όλες τις αποφάσεις των Ευρωπαικών Συμβουλίων.

Όμως τα λόγια και οι καλές διπλωματικές σχέσεις δεν φτάνουν, όταν οι πράξεις δείχνουν και προς άλλη κατεύθυνση. Ας πούμε λοιπόν ότι ήταν ένα φαουλ του Ισπανού πρωθυπουργού και η επόμενη σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου είναι πεδίο δόξης λαμπρόν για να αποδείξει πόσο στηρίζει τις ελληνικές θέσεις. Διότι στην ατζέντα του συμβουλίου θα είναι και πάλι το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο Νίκος Αντωνιάδης ο δικηγόρος που πρωτοστάτησε κατά των εμβολιασμών

Η απόφαση Μητσοτάκη για πανδημία, εμβολιασμό ηλικιωμένων, σχολεία και Lockdown

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι οδηγίες για ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας