ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκώνει το γάντι απέναντι στην Τουρκία

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για την απάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Τουρκία.

Δεν είναι συνηθισμένο ο ανώτατος αξιωματούχος της χώρας να απαντά στοχευμένα σε δηλώσεις της Αγκύρας, όταν μάλιστα η επίθεση στην πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν προερχόταν από γραφείο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλά από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάτι που υποδήλωνε την απαξίωση της Άγκυρας στο πρόσωπο της Προέδρου και αποτέλεσε παραβίαση μιας διπλωματικής πρακτικής.

Η δήλωση της Κ. Σακκελαροπούλου στην «Καθημερινή της Κυριακής» έχει σημασία, καθώς η ίδια επέλεξε να επανέλθει στο θέμα της Γενοκτονίας του Πόντου, θέμα το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη αντιπαράθεση. Η Πρόεδρος λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία, ότι επενδύουμε στην αρμονική συνύπαρξη και φιλία των δύο λαών αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση έναντι των απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών.

Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέρχεται στο θέμα της Γενοκτονίας του Πόντου λέγοντας ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι το ελάχιστο χρέος μας στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί παραδέχονται, με αφορμή την απόσυρση ενδιαφέροντος για τον αγωγό East Med, ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δημιουργήθηκαν από την ενέργεια και δεν θα λυθούν από την ενέργεια. Η τοποθέτηση αυτή από υψηλόβαθμους Αμερικανούς παράγοντες θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα πιθανή κλιμάκωση και ένα θερμό επεισόδιο, εξηγώντας ότι μια χώρα που αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση δεν θα θελήσει να εμπλακεί σε γεωπολιτικές περιπέτειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Η καταγγελία βιασμού έφερε σάλο κι αποκαλύψεις στα social media - Διάψευση του 27χρονου

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε για την υπόθεση της 24χρονης και αποκάλυψε ποιος διέρρευσε το δικό της βίντεο!

Το Newsbomb σε ένα από τα τελευταία βίντεο κλαμπ της Αθήνας - Γιατί έρχεται το… τέλος