ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Επέκταση στα 12 ν. μίλια νότια της Κρήτης: Οι 12 χάρτες και η απόφαση

Επέκταση στα 12 ν. μίλια νότια της Κρήτης: Οι 12 χάρτες και η απόφαση

Οι μελέτες και οι χάρτες  που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Εξωτερικών για την επέκταση στα 12 νμ νότια της Κρήτης.

12 χάρτες έχει στα χέρια του το υπουργείο Εξωτερικών με όλες τις πιθανές εκδοχές σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης. Οι χάρτες αυτοί έχουν εκπονηθεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβάνουν αναλυτικά πώς μπορεί να γίνει η επέκταση από το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, όπου σταμάτησε η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πριν από δυο χρόνια ακριβώς. Τότε, με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, έγινε ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη περιοχή, ενέργεια που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισήμανε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις υπόλοιπες περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Πάνω, λοιπόν, σε αυτή τη λογική θα γίνει η επέκταση και ανατολικότερα του Ταινάρου και νότια της Κρήτης. Η μελέτη που έχει εκπονηθεί με τους 12 χάρτες περιλαμβάνει όλα τα ενδεχόμενα, επέκταση δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια μέχρι την ευρύτερη περιοχή που η Εxxon Mobil διεξάγει ήδη τις έρευνες και να σταματήσει εκεί. Υπάρχουν, όμως, και χάρτες που καταγράφουν την επέκταση των χωρικών υδάτων ακόμη πιο ανατολικά αλλά και νότια της Κρήτης και λαμβάνουν υπόψη τον περίφημο νόμο του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη του 2011 που έθεσε de facto τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση τη χάραξη της μέσης γραμμής.

Στους χάρτες αυτούς έχει υπολογιστεί το κλείσιμο των κόλπων, κατά περίπτωση, αλλά και οι πολλές νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων έχει θορυβήσει την τουρκική πλευρά και γίνονται αναλύσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν αυξήσει τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων νότια της Κρήτης, δηλαδή αν από τα δηλωμένα χωρικά ύδατα 6 μιλίων πάει στα 12 μίλια, νότια της Κρήτης, μπορεί να μην είναι πολύ σημαντικό για τη Δύση, αλλά η Ελλάδα θα έχει σφετεριστεί μέρος της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Λιβύης. Και τώρα προετοιμάζεται το έδαφος για αυτό» μετέδωσε το Haber Global και πρόσθεσε:

«Αν υπάρξει κάποια συμφωνία και αναγνωριστεί με κάποιο τρόπο εδώ η επέκταση των χωρικών υδάτων, η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και θα προετοιμάσει το έδαφος για την αύξηση των χωρικών υδάτων και των άλλων νησιών στα 12 μίλια».

Ο πρωθυπουργός δέχεται πολλές εισηγήσεις για το αν και πότε θα πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά της Κρήτης. Ασφαλώς η προκήρυξη των εκλογών, περί τον Μάρτιο όπως λένε οι πληροφορίες, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβει υπόψη. Και είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης. Τεχνικά είναι όλα έτοιμα.