ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Δείγματα γραφής από τον Ιμάμογλου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δείγματα γραφής από τον Ιμάμογλου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Εκρέμ Ιμάμογλου και Κώστας Μπακογιάννης
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/EUROKINISSI

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έδωσε δείγματα γραφής για το πώς βλέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έστειλε έμμεσα μηνύματα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα είπε από την Αθήνα είχανε πραγματικό ακροατήριο τους Τούρκους ψηφοφόρους.

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα η οποία εκφράστηκε από μερίδα του τουρκικού Τύπου ενώ είναι γνωστό και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν τον έχει βάλει στο στόχαστρο. Άλλωστε ακόμη εκκρεμεί η δίκη του με τον κίνδυνο να του απαγορευθεί κάθε πολιτική δραστηριότητα εν όψει των εκλογών του Ιουνίου 2023

Κατά την τελευταία ακροαματικής συνεδρίασης τον περασμένο Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Ιμάμογλουποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έδωσε δείγματα γραφής για το πώς βλέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έστειλε έμμεσα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα είπε από την Αθήνα είχανε πραγματικό ακροατήριο τους Τούρκους ψηφοφόρους.

«Όταν κοιτάζω τα Βαλκάνια, δεν βλέπω το «χθες» όπου κυβερνούν βασιλιάδες, Καίσαρες και Σουλτάνοι, αλλά βλέπω το ισότιμο, πλούσιο, χαρούμενο και δημοκρατικό «αύριο» που χτίζεται από δημιουργικούς ανθρώπους κάθε εθνότητας και θρησκείας. Έχουμε πει πως «μαζί είμαστε πιο δυνατοί», και πρόσθεσε: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη συνεργασία, που έχει προτεραιότητα την ισότητα και τη δημοκρατία. Μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της πλουραλιστικής δημοκρατίας».

Η θερμή υποδοχή από την Αθήνα προκάλεσε σχόλια από το φιλοκυβερνητικό κανάλι Α Χαμπέρ.

Το φιλοκυβερνητικό κανάλι σχολιάζει ότι «ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην Ανατολία, έστριψε τη διαδρομή του προς την Ελλάδα μετά την πρώτη του στάση στην Κασταμονού. Ο Ιμάμογλου, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει υποστήριξη στο τραπέζι των 6, εκτός από την πρόεδρο του Καλού Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, πήγε στην Ελλάδα, όπου είχε καταφύγει στο παρελθόν, για να ζητήσει βοήθεια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για να παράσχει πολιτική στήριξη στον Ιμάμογλου, έκανε σκανδαλώδεις δηλώσεις για την τουρκική δικαιοσύνη.

«Δεν είμαστε εδώ για να πούμε μεγάλα λόγια, αλλά για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον Εκρέμ Ιμάμογλου με πρακτικό και ενωτικό τρόπο.

Αν σήμερα λογοκρίνεται ο δύο φορές εκλεγμένος δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, αν καταπατείται η ελευθερία της έκφρασης, τότε τι θα συμβεί αύριο με τη δημοκρατία στην Τουρκία; Τι ξημερώνει για τους πολίτες;», είχε πει ο δήμαρχος Αθηναίων το Δεκέμβριο από την Κωνσταντινούπολη», αναφέρει το Α Χαμπέρ.

Η εφημερίδα Τακβίμ τον αποκάλεσε σκωπτικά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης «Εκρεμγιάννη» και σχολιάζει ότι «ο Ιμάμογλου βρήκε την ευκαιρία να πάρει ανάσα στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται για 3η φορά».

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP. Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη. Έπειτα από κάποιους μήνες ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη. «Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντάς του τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε ο δήμαρχος.