ΚΟΣΜΟΣ

Ιμάμογλου: Νέα μήνυση σε βάρος του - Γιατί απειλείται ξανά με φυλάκιση

Ιμάμογλου: Νέα μήνυση σε βάρος του - Γιατί απειλείται ξανά με φυλάκιση
AP

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης απειλείται με ποινή φυλάκισης από τρία μέχρι επτά έτη

Νέες δικαστικές περιπέτειες αντιμετωπίζει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος στις 15 Ιουνίου 2023 θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με ακόμη 7 άτομα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αυτή τη φορά κατηγορείται για «στημένο διαγωνισμό» αλλά και «ζημιά στο δημόσιο ταμείο» όσο ήταν δήμαρχος του Beylikdüzü ενώ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία μέχρι επτά έτη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας διεξήγαγε έρευνα για διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2015 και αφορούσε προσλήψεις προσωπικού σε πολιτιστικά κέντρα και οργανισμούς τέχνης και πολιτισμού. Η εταιρεία που έχασε στον διαγωνισμό υπέβαλε ένσταση την οποία ωστόσο οι δημοτικές αρχές απέρριψαν.

Μετά από την εξέλιξη αυτήν το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για την διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού και προώθησε την σχετική έκθεση στη Γενική Εισαγγελία του Büyükçekmece.

Από εκεί η έκθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο στις 20/10/2020 εξέδωσε άδεια έρευνας για το πρόσωπο το οποίο ήταν υπεύθυνο για τον διαγωνισμό.

Με γραπτή δήλωση στην εισαγγελία ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου δηλώνει ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν είχε συμμετοχή σε κανένα στάδιο του διαγωνισμού, ενώ ουδέποτε έδωσε οποιαδήποτε καθοδήγηση σε όσους εμπλέκονταν στον διαγωνισμό.

Να θυμίσουμε ότι ο Ιμάμογλου έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καθώς κρίθηκε ένοχος για «προσβολή» των μελών της Εκλογικής Επιτροπής, τα οποία χαρακτήρισε «ηλίθιους» επειδή ακύρωσαν τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Οι εκλογές επαναλήφθηκαν τρεις μήνες αργότερα και αναδείχθηκε ξανά νικητής, με σημαντική διαφορά έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP.