ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι σηματοδοτούν οι συμφωνίες Ελλάδας - Καναδά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μόντρεαλ

Τι σηματοδοτούν οι συμφωνίες Ελλάδας - Καναδά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μόντρεαλ

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους απόδημους να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία με όσο το δυνατόν περισσότερους απόδημους Έλληνες

Επενδύσεις, οικονομική συνεργασία αλλά και γεωπολιτική στήριξη είναι ο απολογισμός της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστιν Τριντό.

Η συμφωνία για την προμήθεια επτά Canadair στην Ελλάδα, τα δύο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχει σημασία καθώς τα υπερσύγχρονα Canadair CL-515 είναι η επόμενη γενιά πυροσβεστικών αεροπλάνων και αμφίβιων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας τα
χρειάζεται καθώς από τον Ιούνιο και μετά υπάρχει επιφυλακή λόγω πιθανότητα πυρκαγιών στην Ελλάδα. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η οικονομική συνεργασία.

«Επειδή οι επενδύσεις στην Ελλάδα δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας. Φυσικά, αν υπάρχει τεχνογνωσία που μπορεί να εξαχθεί στον Καναδά, για παράδειγμα, είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, παράγουμε το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Γιατί να μην εξάγουμε αυτήν την τεχνολογία στον Καναδά; Μία από τις μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα ήταν τα τελευταία χρόνια να αλλάξει η δομή της οικονομίας μας και να γίνει η οικονομία μας πιο εξωστρεφής και να επικεντρωθεί περισσότερο στην καινοτομία και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Αν μπορούμε να συνεργαστούμε σε θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον Καναδά, γιατί όχι;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνένετυξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά.

Στο σκέλος της γεωοπολιτικής στήριξης, υπάρχει σύμπνοια ως προς το διεθνές δίκαιο και το κράτος δικαίου. «Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και διατλαντικοί εταίροι, πιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη συλλογική ασφάλεια και την
άμυνα, και στεκόμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη δυναμική της ασφάλειας σε ολόκληρο τον κόσμο και θα συνεργαστούμε ως εταίροι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, μέσω του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια» τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους οι δύο ηγέτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζαστίν Τριντό παρακολούθησαν μαζί την ομογενειακή παρέλαση της 25 ης Μαρτίου σε μια χώρα που ζούνε σχεδόν 300.000 Καναδοί ελληνικής καταγωγής ενώ πολλοί Καναδοί ζούνε, εργάζονται και σπουδάζουν στην Ελλάδα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις συνομιλίες τους σε πρωτοβουλία δημιουργίας νέου υπερσύγχρονου Κέντρου που θα φιλοξενεί αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες προαγωγής της πολιτισμικής παράδοσης με συμμετοχή και της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους απόδημους να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία με όσο το δυνατόν περισσότερους απόδημους Έλληνες. Άλωστε μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών που ανακοινώθηκαν από το κυβερνών κόμμα περιλαμβάνεται και απόδημος από τον Καναδά, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Κατσαούνης.