Η πιο μεγάλη ώρα για τον Μπελέρη: Σήμερα η ετυμηγορία που θα κρίνει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Τα ενδεχόμενα της σημερινής απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη και η σημασία τους

Η πιο μεγάλη ώρα για τον Μπελέρη: Σήμερα η ετυμηγορία που θα κρίνει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Με τις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας-Τιράνων να εξακολουθούν να παρεμένουν σε αδιέξοδο και χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα πώς θα βελτιωθεί το κλίμα, αναμένεται σήμερα η απόφαση του αλβανικού ειδικού εφετείου, το οποίο θα διατυπώσει ετυμηγορία σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του φυλακισμένου και εκλεγμένου Ελληνα ευρωβουλευτή Φρέντυ Μπελέρη.

Η σημερινή απόφαση θα σημαίνει τη λήξη ή τη συνέχιση της διπλωματικής κρίσης. Θεωρητικά η έδρα στο ευρωκοινοβούλιο σημαίνει ότι ο εκάστοτε ευρωβολευτής προστατεύεται από «ασυλία» πολύ περισσότερο για τη συνέχιση της φυλάκισης ενός ευρωβουλευτή, αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τον Εντι Ράμα.

Ισως για αυτό και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας βρίσκεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ποιά ανταλλάγματα θα μπορούσε να ζητήσει από τις Βρυξέλλες για να ...δώσει το πράσινο φως στην ελεγμόμενη από τον ίδιο αλβανική δικαιοσύνη.

Μια μέση λύση θα ήταν να αποφυλακιστεί σήμερα ο Μπελέρης, χωρίς να αθωωθεί αλλά αυτό δεν θα σημαίνει και εκτόνωση της κρίσης. Εάν πάλι ο Μπελέρης αθωωθεί, και φυσικά αποφυλακιστεί αυτό θα σηματοδοτήσει μια πολιτική ήττα για τον Εντι Ράμα αλλά αυτό θα σημαίνει ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο οι Βρυξέλλες και κυρίως η Ουάσινγκτον.

Εάν ο Μπελέρης δεν αθωωθεί και δεν αποφυλακιστεί τότε σημαίνει ότι ο Ράμα επιλέγει τη μετωπική σύγκορυση με τη Δύση. Και εκεί το λόγο μάλλον θα έχει το Ευρωπαικο Δικαστήριο. «Η μόνη δίκαιη απόφαση θα ήταν η αθώωση μου. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δε θα άντεχε τέτοιο κατηγορητήριο», τόνιζε την σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

«Είμαι βέβαιος πως αυτό θα αποδειχθεί και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα προσφύγω», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το τι θα συμβεί στο εφετείο καθώς, όπως αναφέρει, γνωρίζει πως το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας ελέγχεται από τον Έντι Ράμα. Περιγράφει επίσης πως η στάση των Αλβανών δεν ήταν ποτέ ενιαία:

«Υπήρχαν πολλές φωνές που με στήριξαν σε αυτή την περιπέτεια γιατί έβλεπαν ότι αυτό που γίνεται είναι ένα πραξικόπημα. Μετά την εκλογή μου επέκριναν τον Έντι Ράμα ότι ξέχασε την Αλβανία με τα όσα έγιναν». Ο Φρέντυ Μπελέρης κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό με ανυπόστατες κατηγορίες και καταδικάστκε σε φυλάκιση δύο ετών.

Το αδίκημα με το οποίο κατηγορήθηκε ήταν η ενεργητκή διαφθορά σε εκλογές , τελεσθεία σε συνέρεια σύμφωνα με τον Αλβανικό Ποινικό Κώδικα. συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 14:00, ενώ η τελική απόφαση για τον Φρέντη Μπελέρη αναμένεται γύρω στις 16:00.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή