ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια του Κουβέλη για την επόμενη μέρα!

Τα σενάρια του Κουβέλη για την επόμενη μέρα!

Διάχυτος είναι ο εκνευρισμός στο περιβάλλον του Φώτη Κουβέλη, αφού τα απογοητευτικά ποσοστά που εμφανίζεται να λαμβάνει η ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος με κίνδυνο αργά ή γρήγορα να σημάνει ακόμη και η αρχή της αυτοδιάλυσής του.

Ο μεγάλος φόβος είναι οι ευρωεκλογές, όπου μετά την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να προσχωρήσει η ΔΗΜΑΡ στο κεντροαριστερό σχήμα της Ελιάς, ο κίνδυνος να μην εκλέξει ούτε έναν ευρωβουλευτή είναι μεγάλος. Μπορεί ο κ. Κουβέλης να θεωρεί ότι βασική αιτία της δημοσκοπικής κατάρρευσης της ΔΗΜΑΡ είναι η αθρόα διαρροή ψηφοφόρων της προς το "Ποτάμι" του Θεοδωράκη, όμως η πραγματικότητα της εικόνας αποσύνθεσης του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι άλλη.

Όπως έλεγε χθες σε πηγαδάκι στη Βουλή στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται κοντά στον Φώτη Κουβέλη, «την πατήσαμε γιατί δεν φύγαμε εγκαίρως από τον κυβερνητικό σχηματισμό. Όση κριτική κι αν ασκούμε σήμερα στις πολιτικές της κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι ότι όσο είμαστε στην κυβέρνηση δεν καταφέραμε τίποτα ουσιαστικό ώστε να τις αλλάξουμε. Δεν κάναμε όσο μπορούσαμε και όσο θα έπρεπε αισθητή της διαφοροποίησής μας ως τρίτος πόλος εξουσίας. Σήμερα φοβάμαι ότι έχουμε χάσει το παιχνίδι».

Η φράση αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα το αδιέξοδο στρατηγικής με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Όσοι τον ξέρουν καλά, λένε ότι ο Κουβέλης γνωρίζει ότι αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να κάνει ούτε μπρος ούτε πίσω. Πιστεύει ότι το ενδεχόμενο προσφυγής σε εθνικές εκλογές τους επόμενους έξι μήνες θα είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί για την ΔΗΜΑΡ.

Ο ίδιος θέλει να κερδίσει πολιτικό χρόνο έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του δύο σενάρια που έχουν ως βασικότερο κριτήριο την διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για την πολιτική του επιβίωση:

-Το ένα είναι η προσπάθεια να καλλιεργήσει το κλίμα για αλλαγή Πρωθυπουργού και σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, να επαναληφθεί δηλαδή αυτό που έγινε με τον απόσυρση Παπανδρέου από την εξουσία το 2011. Αυτή τη φορά όμως, ο κ. Κουβέλης καλοβλέπει την ιδέα να γίνει ο νέος "Παπαδήμος" θεωρώντας τον εαυτό του ως την... «χρυσή εφεδρεία».

-Το δεύτερο σενάριο είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015. Ο κ. Κουβέλης φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε πολύ κοντινούς του ανθρώπους την επιθυμία του να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στην Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώνοντας έτσι την πολιτική του καριέρα. Είναι όμως ένα σενάριο που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολης ρεαλιστικής υπόστασης δεδομένου ότι στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν καν να ακούν τον όνομα του Κουβέλη. Όλα αυτά φυσικά είναι πράγματα που συζητούνται στους κομματικούς διαδρόμους της ΔΗΜΑΡ δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε στελέχη και βουλευτές του κόμματος.

Πάντως το μεγαλύτερο πλήγμα στην ΔΗΜΑΡ θα είναι αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία που θέλει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να ετοιμάζει την προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μεταπήδησή του στην Κουμουνδούρου είναι θέμα χρόνου, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι το εν λόγω στέλεχος έχει αρχίσει ήδη να καλλιεργεί το έδαφος για μία τέτοια εξέλιξη που ίσως αποδειχθεί το νήμα για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της ΔΗΜΑΡ...