ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Ποιος θα πάει πρώτος στο Ζάππειο; Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης;

Ευρωεκλογές 2019: Ποιος θα πάει πρώτος στο Ζάππειο; Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης;
Ευρωεκλογές 2019: Η επόμενη μέρα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Όλα τα σενάρια

Εκλογές 2019: Τα σενάρια της Κυριακής - Ποιος θα πάει πρώτος στο Ζάππειο ή στη Βουλή; - Πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο αν κερδίσει η ΝΔ; Τι θα γίνει αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη στρατηγική του Μητσοτάκη και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Το βασικότερο ερώτημα που απασχολεί το εκλογικό σώμα, εκτός από το δίλημμα των Ευρωεκλογών, είναι – βεβαίως – το αν θα πάμε αμέσως μετά κι εν μέσω θέρους σε Εθνικές Εκλογές. Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τις ανακοινώσει αμέσως μετά τις ευρωκάλπες (για το τέλος Ιουνίου) και κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019. Άρα το μείζον θέμα το οποίο θα ξεκαθαριστεί αργά το βράδυ της Κυριακής είναι ποιος από τους δύο θα πάει πρώτος στο Ζάππειο για να… ζητήσει εκλογές. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες;

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και με μια ψήφο διαφορά, ο αρχηγός της ΝΔ θα σπεύσει αμέσως στο Ζάππειο και θα ζητήσει διενέργεια εθνικών εκλογών. Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης θα ακολουθήσει κατά γράμμα αυτό που έλεγε και ο Τσίπρας στις Ευρωεκλογές του 2014, ότι δηλαδή και με μια ψήφο διαφορά η κυβέρνηση χάνει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Πάντως η επιθυμία – στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας κινείται στη λογική ότι είναι προτιμότερο ο Τσίπρας να μην πάει σε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο, αλλά το Φθινόπωρο, για να υποστεί – όπως λένε – μεγαλύτερη φθορά και να χάσει με μεγαλύτερο ποσοστό.

Στο μυαλό του Τσίπρα

Ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Οι εισηγήσεις που δέχεται από τους επιτελείς του και από τους συνεργάτες του είναι να πάει αμέσως σε εθνικές εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr πριν από λίγες ημέρες έγινε και σχετική σύσκεψη επί του θέματος. Όλοι του είπαν για εκλογές στα τέλη Ιουνίου είτε χάσει, είτε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του Χριστόφορου Βερναρδάκη σε συνέντευξη του στο κανάλι ITV των Ιωαννίνων.

«Αν τα μέτρα αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο», είπε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης για πρώτη φορά τόσο ανοικτά και ξεκάθαρα. Όμως μη βιάζεστε. Στην σχετική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας τους απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει εκλογές εν μέσω θέρους, αλλά να ολοκληρώσει κανονικά την τετραετία. Το πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι όταν θα πάει με τη σειρά του στο Ζάππειο ή στη Βουλή για δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει να βρει ένα πειστικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την απόφασή του για να ολοκληρώσει την τετραετία. Αυτό το τελευταίο είναι βεβαίως σπαζοκεφαλιά.

Εκλογές 2019: Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ

Ένα κλικ είναι... αρκετό για να μάθει κάθε ψηφοφόρος που ψηφίζει στις Εκλογές 2019, καθώς άνοιξε η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ «Μάθε Πού Ψηφίζεις» βρίσκεται σε λειτουργία - και είναι ήδη ενημερωμένη.

Στην ειδική εφαρμογή μπορεί κανείς να εισάγει τα στοιχεία του, ήτοι όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης.

Ακολούθως, η εφαρμογή εμφανίζει στον ενδιαφερόμενο σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές.

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις

Ευρωεκλογές 2019: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Ποια είναι η ημερομηνία των εκλογών;

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται στην Ελλάδα;

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικώς;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η επιστολική ψήφος.

Δημοτικές - Περιφερειακές Εκλογές 2019: Πώς θα διεξαχθούν

Οι εκλογές αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία λόγω της εφαρμογής, για πρώτη φορά, των διατάξεων του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») και τη θέση σε ισχύ του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

«Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ως του μοναδικού εκλογικού συστήματος αντιστοίχισης της ψήφου των εκλογέων με την εκπροσώπησή τους στο οικείο συμβούλιο, η πολιτική συμμετοχή των πολιτών ενισχύεται ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας, με το τρόπο αυτό, στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού βίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» θεσπίζει ακόμα την επαναφορά της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.

Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Σχετικές ειδήσεις