ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Καραμανλής από Θεσσαλονίκη: Το 2015 η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη

Κώστας Καραμανλής από Θεσσαλονίκη: Το 2015 η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη
EUROKINISSI

Μήνυμα συμπόρευσης και συστράτευσης έστειλε το απόγευμα της Τετάρτης (26/06) από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη του ομιλία μετά από δέκα χρόνια. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, στην οποία παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και ευχήθηκε καλό αγώνα και καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους.

«Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά στην πολιτική ζωή του τόπου, η παράταξή μας όμως παραμένει ο βασικός πυλώνας», υπογράμμισε και σημείωσε ότι«η ΝΔ βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας μεγάλης, εθνικής νίκης, κάτι που δεν είναι συμπτωματικό».

«Κάναμε και λάθη και αδυναμίες έχουμε, όμως στις θεμελιώδεις μας αρχές και αξίες μείναμε σταθεροί. Υπηρετούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με διορατικότητα, σιδηρά υπομονή και αποφασιστικότητα απέναντι σε εξωτερικές αντιξοότητες οδήγησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», διεμήνυσε. Ωστόσο, όπως είπε, «ξέρουμε ότι η Ευρώπη έχει αδυναμίες, νιώσαμε αδικημένοι από συμπεριφορές ετέρων μας, η σημερινή Ευρώπη απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό όραμα, η ΕΕ όμως παραμένει ο μοναδικός χώρος ασφάλειας για τη χώρα».

«Το κρίσιμο καλοκαίρι του '15 η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μετά το πρώτο εξάμηνο του '15 και την τότε κυβέρνηση σε αποσύνθεση, η ΝΔ όρθωσε το ανάστημά της και κράτησε τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, χωρίς κομματικό συμφέρον, σε βάρος του κομματικού συμφέροντος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Καραμανλής έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας «απειλές, εκβιασμούς και απόπειρες για φόβο δεν μας πτοούν και θα επιστρέφονται στον αποστολέα».

Τόνισε επίσης ότι «πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται δεν γίνονται δεκτές όταν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον» και επισήμανε πως «εμείς φοράμε μία φανέλα και αυτή είναι η φανέλα της εθνικής Ελλάδας».

Σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι έπρεπε ως χώρα να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα που έδωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, «για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η ΝΔ ορθώς την καταψήφισε. Λυπάμαι μόνο που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Το οποίο το πετύχαμε με πολύ κόστος. Παραταξιακό και προσωπικό. Έπρεπε να πετύχουμε και να απαιτήσουμε πολλά περισσότερα».

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και στις προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας πως απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού δεν γίνονται δεκτές και σημείωσε: «Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος για όλους. Όμως, απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού δεν μας πτοούν. Δεν γίνονται δεκτές. Επιστρέφονται στον αποστολέα. Συστάσεις και προτροπές, πόσω μάλλον πιέσεις (φίλων, συμμάχων, εταίρων ή όποιου άλλου) δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον! Εμείς μια φανέλα φοράμε, και αυτή είναι η φανέλα της Ελλάδας. Για τα συμφέροντα της Ελλάδας μαχόμαστε τα συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπιζόμαστε!»

Αναφορικά με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η χώρα χρειάζεται ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες για όλους, πρωτίστως για τους νέους. Πάνω από όλα η χώρα χρειάζεται μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβει το δύσκολο αλλά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του είπε, «σας καλώ όλους και όλους σε αυτό το προσκλητήριο. Σας καλώ να βρεθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη. Σας καλώ στην πρώτη γραμμή. Στις 7 Ιουλίου πάμε μαζί, πάμε μπροστά πάμε για τη νίκη. Για την Ελλάδα για τη ζωή μας για τα παιδιά μας. Καλό αγώνα σε όλους».

Θερμή υποδοχή κατά την άφιξή του

Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, φίλοι και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Α' και Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο Βελλίδειο συνοδεία της συζύγου του Νατάσας Παζαΐτη και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που τον περίμενε.

Δείτε την ομιλία του Κώστα Καραμανλή:

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: