ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κρύβει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό

Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κρύβει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό

«Όταν κάνεις μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προκαλεί μαύρη τρύπα, πρέπει και να εξηγήσεις που θα βρεις τα χρήματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας δέκα μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, στην Έλλη Στάη. 

«Γιατί δεν εξηγεί (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) στον ελληνικό λαό τι σχέδιο έχει για την εκ νέου μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος; Επειδή σε αυτή τη ζωή δεν μπορεί να έχεις και την πίτα ακέραια και τον σκύλο χορτάτο, θα πρέπει από κάπου να βρει τα χρήματα για τη μεταρρύθμιση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως «όταν ιδιωτικοποιείς τις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα υποχρεωτικά από το 2021, θα υπάρξει μια τεράστια αδυναμία, ένα τεράστιο κενό. Πιστεύετε ότι μπορεί να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο και να μην δημιουργηθεί μαύρη τρύπα; Πως θα καλυφθεί αυτή η τρύπα; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν αύριο προκύψει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία θα οδηγήσει 1.200.000 συνταξιούχους όχι μόνο να μην πάρουν την 13η σύνταξη που δώσαμε εμείς και μας κατηγόρησαν ότι δεν ήταν ολόκληρη, αλλά να πάμε ξανά στο σενάριο της μειωσης, της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, αυτής που κερδίσαμε εμείς, αυτό είναι το κρίσιμο».

«Μια γενικόλογη δέσμευση "μην στεναχωριέστε δεν θα μειωθούν οι συντάξεις" όταν προτείνεις μια μεταρρύθμιση που δημιουργεί τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, πρέπει να εξηγήσεις που θα βρεις τα λεφτά για να μειωθούν. Θα βάλεις φορολογία κάπου αλλού;» διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είπε: «Μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας για να προσθέσει:

«Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα. Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε "λεφτά υπάρχουν", οδήγησε τη χώρα στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό. Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης", λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

Ανέφερε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία αυτής της χώρας».

Ειδικότερα για τον πρώτο εξ αυτών, «η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία».

Και εν συνεχεία, «θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα».

Συνεχίζοντας την κριτική του, «ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Και για τη δική του διακυβέρνηση, «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να βάλει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά απέτυχε, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η δική του κυβέρνηση βρέθηκε στον «τοίχο» του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εκ του αντικειμένου δεν πετύχαμε το στόχο μας, αλλά συγκρουστήκαμε, πρόσθεσε. Κάποιοι από το κόμμα της ΝΔ αργότερα υποστήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν και σήμερα την προσπάθειά μας, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Νοβάρτις και τη μομφή Σαμαρά για πλεκτάνη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Νοβάρτις», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ αναγνώρισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αργούς ρυθμούς η Δικαιοσύνη». Θυμήθηκε δε, τον κ. Βενιζέλο να λέει σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ότι δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός, αλλά αριθμός κινητού.

«Εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά οι μονές τιμές φαρμάκων που δεν μειώνονταν ήταν εκείνες της Νοβάρτις, ενώ στο κούρεμα ομολόγων του κ. Βενιζέλου η Νοβάρτις είχε εσωτερική ενημέρωση και τα «ξεφορτώθηκε» νωρίτερα, συμπληρωσε. «Το σκάνδαλο αυτό το πλήρωσε ο Έλληνας συνταξιούχος, ο Έλληνας ασφαλισμένος», ανέφερε ακόμη.

Με αφορμή τις απειλές Σαμαρά για ειδικά δικαστήρια, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε αν και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόφασή τους να προωθήσουν στη δικαιοσύνη δύσοσμες υποθέσεις. «Είναι ένα ερώτημα και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός», είπε.

«Θέλει η ΝΔ να επιστρέψει να εκδικηθεί, να κουκουλώσει;», διερωτήθηκε. «Στην υπόθεση Νοβάρτις και αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων», όπως είπε.

Δείτε τη συνέντευξη

Geplaatst door Εφημερίδα "Η Αυγή" op Donderdag 27 juni 2019

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «ο ελληνικός λαός θα προσέλθει σε αυτή την αναμέτρηση με τελείως διαφορετικά κριτήρια» και εξήγησε πως «μπορεί οι ευρωεκλογές να έχουν δημιουργήσει μια ψυχολογία νίκης στη ΝΔ, αλλά για αυτό ακριβώς προχώρησα σε εθνικές εκλογές. Θα μπορούσα να περιμένω κάποιους μήνες, αν είχα αλλη πρόθεση και δεν έβαζα πάνω το συμφέρον της χώρας».

Όπως είπε ο Συριζα έχει δανεικούς ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία και ότι στις ευρωεκλογές κατεγράφη και μια δυσαρέσκεια. «Το να καλύψουμε τη διαφορά 500.000 ψήφων είναι απόλυτα εφικτό» σημείωσε.

Χαρακτήρισε «παραμύθια με δράκους» τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τον αλαζόνα. «Όποιο κόμμα κερδίσει τις 50 έδρες μπόνους ακόμη και με μια ψήφο θα είναι επόμενη κυβέρνηση. Απειλεί την κοινωνία ότι αν δεν πάρει λευκή επιταγή θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον 15αυγουστο. Ακριβώς επειδή εχουμε την εμπειρία από το 2012, γνωρίζουμε ότι σχηματίστηκε κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα το οποιο δεν είχε πλειοψηφία. Πιστεύετε ότι όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα θα δωρίσει τις 50 έδρες; Στις 8 του Ιούλη με μια ψήφο να είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση. Την επόμενη των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είναι ένα ακραίο σενάριο. Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση Συριζα-ΝΔ.»

Χαρακτήρισε την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο «αναγκαίο κακό» σημειώνοντας πως «στα κρίσιμα θέματα με τους εταίρους ο Καμμένος δεν έλεγε "Βάστα γερά Γερούν"». Αποκάλυψε πως στόχος ήταν να λήξει αυτή η συνεργασία νωρίτερα και ότι ήταν σε επαφή με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Όμως «όταν φόρεσα τη γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα, με τη Χρυσή Αυγή και μια τεράστια φυσική καταστροφή που ήταν μια εξέλιξη που μας καταρράκωσε. Η πραγματικότητα μας εμπόδισε να λήξουμε τη συνεργασία με τον Καμμένο.»

Επανέλαβε ότι «δεν έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει θερμο επεισόδιο» και ότι «γεωτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πρόκειται να δεχθούμε. Τελεία και παύλα. Ο κ. Λοβέρδος πρέπει να θυμάται ότι το 1996 έγιναν τα Ίμια και ο Σημίτης έλεγε "Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς". Στα εθνικά θέματα καλό ειναι να αφήνουμε στην άκρη αυτή τη χυδαία μικροπολιτική.»

Υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία έχει κρυφή ατζέντα και ότι η μείωση των φόρων από τη ΝΔ είναι fake news γιατί «ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει πει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «με δική του ευθύνη δεν κάνουμε απευθείας συζήτηση» ενώ είπε πως «το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι-περισσότερες δουλειές- ανάπτυξη. Εμένα αυτό μου θυμίζει το "Λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου. Γιατί δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό τι σχέδιο έχει για να δελεάσει τους εταίρους; Ποια θα είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό;»

Με αφορμή τα κομματικά δάνεια, κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο» και διερωτήθηκε: «Από πού βγαίνουν τα χρήματα όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;». Και απάντησε ο ίδιος, «από χορηγούς, να μας πουν από ποιους». Προεξοφλώντας όμως, «σιγά να μην απαντήσουν».

Διαβάστε επίσης:

Αρκούδα κρατούσε άνδρα για 30 μέρες στη φωλιά της; - Η εικόνα που ΣΟΚΑΡΕΙ (ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟ)