ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Γρηγορόπουλος: «Ούτε ένα δρακρυγόνο» - 374 προσαγωγές, 135 συλλήψεις – Το «αγκάθι» με τις κάμερες

Γρηγορόπουλος: «Ούτε ένα δρακρυγόνο» - 374 προσαγωγές, 135 συλλήψεις – Το «αγκάθι» με τις κάμερες

Πετυχημένα κρίνονται από ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τα μέτρα της 6ης Δεκέμβρη, με τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να υποστηρίζουν ότι απετράπη ο συνωστισμός χωρίς να ξεσπάσουν επεισόδια.

Συνολικά έγιναν χθες Κυριακή στην Αττική 374 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 135 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για παραβάσεις των διατάξεων για τον Covid-19. Παράλληλα, επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα ύψους 300 ευρώ. Οι αστυνομικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής προσήγαγαν άτομα που επιχειρούσαν να κάνουν μικρές συγκεντρώσεις και πορείες για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ακόμα και σε περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ως πιο δύσκολα, με άτομα που βρίσκονταν εντός κλειστών χώρων, αντιμετωπίστηκαν χωρίς τραυματισμούς και χωρίς να πάρουν έκταση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι χθες στα Εξάρχεια «δεν έπεσε ούτε ένα δακρυγόνο».

«Έγιναν τουλάχιστον 10 προσπάθειες για συγκεντρώσεις. Όλες απετράπησαν. Οι περισσότερες στην περιοχή των Εξαρχείων. Η ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να μην επιχειρήσουν οι περισσότεροι να πάρουν μέρος στα καλέσματα που είχαν γίνει. Το ευτυχές είναι ότι δεν υπήρξαν επεισόδια, ότι δεν υπήρξαν χημικά στα Εξάρχεια, όπως είχαμε συνηθίσει, και ότι δεν είχαμε τραυματισμούς, ούτε από πολίτες ούτε από αστυνομικούς», λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Χθες Κυριακή έγινε και η «πρεμιέρα» του μέτρου με τις κάμερες ασφαλείας στις στολές αστυνομικών. Πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου η εφαρμογή προκρίθηκε μετά από καταγγελίες για αστυνομική βία, προκειμένου να υπάρχει οπτικό υλικό κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο, ωστόσο, που εφαρμόστηκε χθες Κυριακή το μέτρο με τις κάμερες, υπάρχει απόκλιση από το σκοπό που θα υπηρετούσε. Συγκεκριμένα ένας αστυνομικός από τη διμοιρία (η οποία έχει συνήθως 16-20 άντρες) κρατούσε μία κάμερα στο χέρι, με τη βοήθεια πτυσσόμενου κονταριού, και κατέγραφε τους συγκεντρωμένους και τους εκπροσώπους των media, χωρίς να καταγράφει τους συναδέλφους του. Όπως παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν χθες στα Εξάρχεια, το μέτρο αυτό περισσότερο θίγει δικαιώματα παρά προστατεύει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις Πέτσα για το lockdown