ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κατασκοπεία και δρομολόγια για «φαντάσματα» στο Αιγαίο- Έτσι δρούσε το κύκλωμα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κατασκοπεία και δρομολόγια για «φαντάσματα» στο Αιγαίο- Έτσι δρούσε το κύκλωμα
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δίκτυο δουλεμπόρων που αριθμεί τουλάχιστον 35 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Λιμενικού και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Επί εφτά μήνες οι ελληνικές Αρχές «αποκρυπτογραφούσαν» τη δράση τους, ενώ υπήρχαν φόβοι ότι ανάμεσα στους «πελάτες» του κυκλώματος μπορεί να συγκαταλέγονταν άτομα που στο παρελθόν είχαν εξτρεμιστική δράση.

Το δίκτυο μετέφερε μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω με ταχύπλοα σκάφη που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και προσφέρουν «vip» δρομολόγια. Πέντε από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση κατηγορούνται όχι μόνο για διακίνηση ανθρώπων αλλά και για κατασκοπεία. Και αυτό διότι στην κατοχή τους βρέθηκε υλικό από ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πολεμικά πλοία και σκάφη του Λιμενικού. Ακόμα, πάντως, δεν είναι σαφές από τις Αρχές εάν το υλικό αξιοποιούνταν στο πλαίσιο της πληροφόρησης που ήθελαν να έχουν οι δουλέμποροι για τη διακίνηση μεταναστών ή εάν το υλικό από ελληνικές στρατιωτικές ζώνες κατέληγε στα χέρια υπηρεσιών άλλου κράτους. Αυτό είναι αντικείμενο έρευνας που διεξάγεται υπό άκρα μυστικότητα.

Για την άντληση στοιχείων για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα αξιοποιηθούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και θα γίνει πλήθος διασταυρώσεων στοιχείων με δεδομένα που υπάρχουν στις βάσεις των ειδικών υπηρεσιών.

Ο ένας από τους πέντε άντρες που κατηγορούνται για κατασκοπεία συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα και οι υπόλοιποι τέσσερις τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Αιγύπτιος που συνελήφθη τη Δευτέρα πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί σήμερα Πέμπτη στο δικαστικό μέγαρο της Κω.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί συνολικά 24 άτομα για εμπλοκή στην υπόθεση. Από αυτά τα 20 είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο και πέντε εξ αυτών προφυλακίστηκαν.

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα 11 μέλη του ίδιου κυκλώματος που καταζητούνται με εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης, τα οποία έχουν εκδοθεί σε βάρος τους.

Οι λιμενικοί έδειξαν φωτογραφίες των ατόμων που καταζητούνται σε μετανάστες που διακινήθηκαν την περασμένη Δευτέρα από 23χρονο Μαροκινό που αποτελεί -σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού- μέλος «πλοκαμιού» του ίδιου κυκλώματος. Τα 11 άτομα που δεν συνελήφθησαν ενδεχομένως -σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις- να βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους και να συνεχίζουν από εκεί τη δράση τους.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Λιμενικό έχει βάλει στο μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για κατασκοπευτικό δίκτυο αλλά και φόβοι ότι μπορεί να διακινήθηκαν άτομα που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Τέτοια άτομα μπορούν να πληρώσουν αδρά για να εξασφαλίσουν ότι θα κάνουν ένα ταξίδι παντελώς «αθέατοι» από τις Αρχές. Το συγκεκριμένο κύκλωμα παρείχε αυτή τη δυνατότητα, χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί η διακίνηση εξτρεμιστών. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι διακινητές δεν είναι απαραίτητο ότι γνωρίζουν το παρελθόν των πελατών τους. Έτσι, μπορεί ο πελάτης τους να είναι οποιοσδήποτε, χωρίς να το γνωρίζουν.

«Σε τέτοιου είδους κυκλώματα δεν έχουν όλα τα μέλη τον ίδιο ρόλο. Οι περισσότεροι είναι απλοί διακινητές που πληρώνονται για να κάνουν μία δουλειά και η αποστολή τους εξαντλείται σε αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που οι δουλέμποροι συνδέονται με άτομα που βρίσκονται στην Τουρκία και παρέχουν πληροφόρηση που θίγει τα συμφέροντα της χώρα μας. Πολλές φορές μάλιστα οι δουλέμποροι αυτοί δεν είναι οι πραγματικοί αρχηγοί των κυκλωμάτων αλλά απλά στελέχη του κυκλώματος με διευρυμένο ρόλο. Οι αρχηγοί δεν εκτίθενται στα μάτια των Αρχών», εξηγεί πηγή με γνώση της λειτουργίας των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Κατασκοπεία

Η σύλληψη του 43χρονου Αιγύπτιου στην Κω σήμανε συναγερμό στην ΕΥΠ λόγω των φωτογραφιών και των βίντεο που εντοπίστηκαν στο κινητό του τηλέφωνο.

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν φόβοι και σοβαρές εκτιμήσεις αρμόδιων αξιωματούχων ότι κάποιοι διακινητές μεταναστών μπορεί παράλληλα να αναπτύσσουν κατασκοπευτική δράση.

Πληροφορίες του newsbomb αναφέρουν ότι στο κινητό τηλέφωνο του Αιγύπτιου διακινητή βρέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο από παρατηρητήρια στρατοπέδων της Κω. Πρόκειται κυρίως για παρατηρητήρια που βλέπουν προς τη θάλασσα και τα τουρκικά παράλια. Το οπτικοακουστικό υλικό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ήταν «χρήσιμο» στον 43χρονο για να γνωρίζει τα σημεία από τα οποία θα περνούσε τις βάρκες με τους μετανάστες. Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι που αλλού μπορεί να κατέληγαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αποτύπωναν απαγορευμένες-στρατιωτικές ζώνες.

Για την υπόθεση είναι ενήμερη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που αναζητά τις επαφές του Αιγύπτιου που είχε εγκατασταθεί στην Κω.

Οι λιμενικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι που νοίκιαζε ο 43χρονος στο κέντρο του νησιού. Εκεί βρέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο usb, τα οποία μαζί με το κινητό τηλέφωνο του Αιγύπτιου μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι ελληνικές Αρχές δεν θα αντλήσουν στοιχεία μόνο από το υλικό που υπάρχει στις ηλεκτρονικές συσκευές του διακινητή που κατηγορείται για κατασκοπεία αλλά θα κάνουν παράλληλα ανάκτηση δεδομένων που έχουν διαγραφεί. Επίσης, θα χαρτογραφηθεί το δίκτυο των επαφών του.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την ΕΥΠ και το Λιμενικό είναι να βρεθούν οι αποδέκτες των φωτογραφιών και των βίντεο με τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος κινούνταν στην Κω με ένα μαύρο σκούτερ και φρόντιζε να μην κινεί υποψίες με τις κινήσεις του. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούνταν στενά από αθέατους άντρες των ελληνικών Αρχών που είχαν γίνει η σκιά του.

Η σύλληψή του έγινε το πρωί της Δευτέρας σε πιάτσα ταξί στο κέντρο του νησιού. Λίγο πριν του περάσουν χειροπέδες οι λιμενικοί, μαζί του βρίσκονταν μία 23χρονη και μία 27χρονη, οι οποίες σκόπευαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που βρέθηκαν πάνω τους. Οι συλλήψεις των δύο γυναικών έγιναν έξω από το αεροδρόμιο του νησιού.

Η πιο επικίνδυνη διάσταση της δράσης τέτοιου είδους κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι να ταξιδεύουν σαν «φαντάσματα» (δηλαδή χωρίς να καταγραφούν πουθενά από τις Αρχές) άτομα που μπορεί να διώκονται διεθνώς για σοβαρά εγκλήματα.

Οι ελληνικές Αρχές ερευνούσαν το δίκτυο δουλεμπόρων με «άρωμα» κατασκοπευτικής δράσης τους τελευταίους εφτά μήνες. Καλά πληροφορημένες πηγές από το Λιμενικό αναφέρουν ότι η σύλληψη του 43χρονου έρχεται ως συνέχεια έρευνας που είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στην Κω για το «ξήλωμα» κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με «αποχρώσεις» κατασκοπείας.

Το Λιμενικό είχε σχηματίσει τότε δικογραφία για περίπου 15 άτομα (Έλληνες, Τούρκους, Σύριους, Λιβανέζους, έναν Παλαιστίνιο). Τέσσερις εξ αυτών κατηγορήθηκαν ότι κατέγραφαν τις κινήσεις σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενημερώνοντας γι’ αυτές πρόσωπα που βρίσκονταν στα τουρκικά παράλια. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν οι ενημερώσεις εξυπηρετούσαν το δουλεμπορικό δίκτυο για τα δρομολόγια των σκαφών με μετανάστες ή εάν εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς.

Οι έρευνες ξεκίνησαν ύστερα από πληροφορίες ότι καλά οργανωμένο κύκλωμα με έδρα την Κω χρησιμοποιεί ταχύπλοα σκάφη για να μεταφέρει μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα δρομολόγια που πραγματοποιούνταν από το συγκεκριμένο κύκλωμα χαρακτηρίζονταν ως «vip transfer».

Παρά τις συλλήψεις που είχαν γίνει το Νοέμβριο, το Λιμενικό συνέχισε την έρευνα για το κύκλωμα, μέχρι που το απόγευμα της Δευτέρας περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «Φωκα», εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Κω.

Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους, στο οποίο επέβαιναν συνολικά οχτώ μετανάστες που μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού που τους μετέφερε στη στεριά.

Ένας από τους οχτώ επιβαίνοντες ήταν ο διακινητής και χειριστής του σκάφους. Πρόκειται για έναν 23χρονο Μαροκινό, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως διακινητής από τους υπόλοιπους εφτά επιβαίνοντες.

Ο Μαροκινός αναγνωρίστηκε ως διακινητής και από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν έξω από το αεροδρόμιο της Κω. Όπως ανέφεραν οι δύο γυναίκες, ο 23χρονος ήταν ο χειριστής του σκάφους που τους μετέφερε πριν από εφτά ημέρες από τα τουρκικά παράλια στην Κω. Οι καταθέσεις των δύο γυναικών δείχνουν σύνδεση μεταξύ του Μαροκινού διακινητή και του Αιγύπτιου (ο οποίος συνόδευε στην πιάτσα των ταξί τις δύο γυναίκες που πήγαιναν στο αεροδρόμιο).

Ο 23χρονος συνελήφθη για παράβαση του νόμου 3386/2005 όπως ισχύει (παράνομη είσοδος), του ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση προσώπων) και του άρθρου 98 Π.Κ. (έγκλημα κατ’ εξακολούθηση).

Ο φερόμενος ως συνεργός του, ο 43χρονος Αιγύπτιος, κατηγορείται για παράβαση του ν. 4251/2014 και των άρθρων 216 και 217 (πλαστογραφία) και 148 (κατασκοπεία) Π.Κ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξάρθρωση του δικτύου διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα:

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για μία ακόμα φορά, λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα έχει και φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα της και καταπολεμά τα κυκλώματα διακίνησης που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, συχνά κάτω από την προστασία της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων