ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Άλκη - Συγκλονίζει ο πατέρας του στο Newsbomb.gr: O 23χρονος «έδωσε» τους δολοφόνους

Άλκης Καμπανός
Ο αδικοχαμένος Άλκης Καμπανός, τιμήθηκε σε όλα τα γήπεδα της χώρας τα τελευταία 24ωρα.
In Τime

Δολοφονία Άλκη: Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Κατά την τρίωρη απολογία του ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, ο αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.

Κατά πληροφορίες, δέχθηκε ότι βρισκόταν στην περιοχή όπου συνέβη το άγριο έγκλημα, οδηγώντας ένα από τα τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα με τα οποία οι δράστες μετέβησαν στο σημείο, αλλά αρνήθηκε την ενεργό συμμετοχή του, τόσο στη δολοφονία του 19χρονου όσο και στον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Θέλαμε μόνο να τους φοβίσουμε»

«Θέλαμε μόνο να τους φοβίσουμε» φέρεται να είπε, τονίζοντας ότι δεν κατάλαβε τι συνέβη κι ότι έμαθε αργότερα στις ειδήσεις για τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου. Ο ίδιος φέρεται δε, να κατονόμασε τους υπόλοιπους δέκα δράστες που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση.

«Εγώ δεν έχω σχέση με τη δολοφονία. Πληροφορήθηκα ότι το παιδί είναι νεκρό από τις ειδήσεις. Δεν περίμενα να καταλήξει έτσι όλο αυτό. Δε θέλαμε να σκοτώσουμε. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Ξεκινήσαμε με σκοπό να βρούμε οπαδούς του Άρη στο Χαριλάου και να τους φοβίσουμε. Αυτό θέλαμε. Εγώ βρισκόμουν στο αυτοκίνητο. Δεν είχα συμμετοχή στο επεισόδιο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακρίτρια ο 23χρονος.

Προφυλακιστέος ο 23χρονος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας

Με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και της εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Ο 23χρονος διώκεται μεταξύ άλλων για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή.

«Αρνείται τη συμμετοχή στην ανθρωποκτονία και την απόπειρα»

Ο δικηγόρος του 23χρονου, Θεόδωρος Σιμόπουλος, εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε την προφυλάκιση του εντολέα του. Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, ο 23χρονος αρνήθηκε τη συμμετοχή στην πράξη της ανθρωποκτονίας, όπως και στην απόπειρα, ενώ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Αρκέστηκε, ωστόσο, να πει ότι ο πελάτης του αναγνώρισε και κατονόμασε εμπλεκόμενους στο περιστατικό.

Ο Θεόδωρος Σιμόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 19χρονου, τονίζοντας ότι κάθε απώλεια σαν κι αυτή του Άλκη «αποτελεί βαθιά πληγή για την ελληνική κοινωνία». «Ο εντολέας μου, με την απολογία του, θέλησε να βοηθήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης και στον καταλογισμό της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα από τους εμπλεκόμενους» είπε και πρόσθεσε ότι η «κύρια ανάκριση είναι μακρά».

Για την ίδια υπόθεση θα απολογηθούν τις επόμενες μέρες οκτώ συγκατηγορούμενοί του που συνελήφθησαν την Κυριακή σε εκτέλεση ενταλμάτων. Δύο ακόμη πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν για συμμετοχή στην δολοφονική επίθεση αναζητούνται.

Να μην το ζήσει άλλη οικογένεια

Καταρρακωμένος από τον χαμό του παιδιού του, αλλά στέλνοντας μήνυμα υπέρ αγάπης και ενότητας ώστε να μην ζήσει άλλη οικογένεια το δικό τους μαρτύριο, εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, Αριστείδης.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την κηδεία του παιδιού τους οι γονείς του του βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν και να ζητήσουν να «θεραπευτεί το απόστημα, όχι να σπάσει» και «όλοι ενωμένοι να λύσουμε το θέμα».

«Δεν ζητάμε τίποτα παρά μόνο οι Αρχές και η δικαιοσύνη να κάνουν αυτό που πρέπει. Να αποδοθεί δικαιοσύνη και όσοι αξίζουν να τιμωρηθούν. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης προς την οικογένειά μας μετά την δολοφονία του γιού μας», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του 19χρονου Άλκη.

Και πρόσθεσε: «Εύχομαι όλο αυτό να μην μείνει μόνο στα λόγια αλλά να μετουσιωθούν σε πράξεις. Πρέπει όλοι μας, κοινωνία, πολιτεία, πολιτικοί, ομάδες να κάνουμε την αυτοκριτική μας για το τι έφταιξε ώστε να μην ζήσει άλλη οικογένειας αυτή την τραγωδία».

«Πολλά και διαφορετικά χτυπήματα, ήξεραν πώς να σκοτώσουν»

Η Ιατροδικαστής και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΑΠΘ Λήδα-Καλλιόπη Κοβάτση, με δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως τα χτυπήματα ήταν στοχευμένα έτσι ώστε να προξενήσουν τον θάνατο του 19χρονου. «Ο συνδυασμός των κακώσεων στα κάτω άκρα και των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, ήταν που επέφερε το τελικό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα τραύμα. Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά χτυπήματα» τόνισε η ιατροδικαστής.

Η κ. Κοβάτση σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να σκοτώσεις έναν νέο άνδρα, με ύψος 1,90, πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Η επιστημονική μου άποψη είναι ότι πρόκειται περί στοχευμένων χτυπημάτων από άτομα που ήξεραν πως θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα». Μάλιστα, από την εξέταση φάνηκαν πολλά αμυντικά τραύματα. «Το παιδί αντιστάθηκε, προσπάθησε να αμυνθεί. Προσπαθούσε να προστατεύσει ευάλωτα σημεία του σώματος, όπως το κεφάλι».

Αιχμές Κούγια για τους χειρισμούς των Αρχών

Αιχμές για τους χειρισμούς των Αρχών στην υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, άφησε ο συνήγορος της οικογένειας του 19χρονου, Αλέξης Κούγιας. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Live News του Mega. Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, δεν κατασχέθηκαν όπλα που βρέθηκαν σε σύνδεσμο ενώ διαχωρίστηκαν οι δικογραφίες.

Παράλληλα, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος των αυτοπτών μαρτύρων της επίθεσης, αφήνοντας νέες αιχμές για τις δηλώσεις των δραστών αναφορικά με τον ύποπτο που έχει διαφύγει στην Αλβανία.

Οι οκτώ συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή πήραν οι συλληφθέντες για την εμπλοκή τους στην δολοφονία του 19χρονου Άλκη, στην περιοχή Χαρίλαου.

Τα οκτώ άτομα διώκονται μεταξύ άλλων για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή.

Οι 8 οπαδοί οδηγήθηκαν ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας , μετά τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους. Μέχρι να απολογηθούν για όσα τους αποδίδονται, παραμένουν κρατούμενοι.

Κατά την είσοδο και την έξοδο των εμπλεκομένων, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εκτόξευσαν καφέδες προς τα άτομα, ενώ φώναζαν «δολοφόνοι, καθάρματα» και κινήθηκαν προς το μέρος τους, αλλά παρεμποδίστηκαν από αστυνομικούς.

Δολοφονία Άλκη: 19 και 20 ετών οι δύο δράστες - Ο ένας χτύπησε με δρεπάνι, ο άλλος με στειλιάρι

Δύο νεαροί, ηλικίας 19 και 20 ετών, φέρονται να είναι αυτοί που δολοφόνησαν τον 19χρονο Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο ένας φέρεται να κρατούσε το δρεπάνι και ο άλλος ένα στειλιάρι. Ο ένας είναι Έλληνας και ο άλλος Αλβανός, ενώ και οι δύο φέρονται να βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η συσχέτισή τους με τα δολοφονικά χτυπήματα προέκυψε μέσα από αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού αλλά και μέσα από καταθέσεις κατηγορουμένων για την υπόθεση. Μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει ότι κάποιος από τους δράστες έδωσε χαριστικό χτύπημα με στειλιάρι με στόχο τον άτυχο Άλκη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τόσο ο 19χρονος όσο και ο 20χρονος αρνούνται ότι είναι αυτοί που σκότωσαν τον Άλκη. Και οι δύο δεν είναι σεσημασμένοι και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ούτε γενετικό υλικό ούτε δακτυλικά αποτυπώματά τους. Η λήψη έγινε μετά τη σύλληψή τους και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τυχόν εργαστηριακή ταυτοποίησή τους με ευρήματα από τον τόπο του εγκλήματος.

Ο 20χρονος που διέφυγε στην Αλβανία, όπως και ο 23χρονος που συνελήφθη πρώτος για την υπόθεση, φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση, χωρίς όμως να σχετίζονται με τα δολοφονικά χτυπήματα σε βάρος του Άλκη.

Όσον αφορά στον ποδοσφαιριστή που συνελήφθη, φέρεται ως ο οδηγός του δεύτερου –μαύρου- αυτοκινήτου.

Οικονόμου: Οι 3 άξονες για την πάταξη της οπαδικής βίας

Αποφασισμένη να πατάξει κάθε μορφή οπαδικής βίας εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύει πως αναλαμβάνονται άμεσα πρωτοβουλίες από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε κατ' αρχάς πως αναφορικά με την την οπαδική βία, στην βαριά σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πολύ γρήγορα.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνησης προχωρά άμεσα σε πρωτοβουλίες που θα κινηθούν σε 3 επίπεδα:

  • Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους συνδέσμους αλλά και του ρόλου και των ευθυνών των ΠΑΕ.
  • Αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα
  • Πιο αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ.

Όλα αυτά θα ενταχθούν στο αθλητικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει από την κυβέρνηση η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε άμεσα να προχωρήσει στον εντοπισμό και τις συλλήψεις.

Οι 3 άξονες για την πάταξη της οπαδικής βίας - Αναλυτικά η ενημέρωση του Γιάννη Οικονόμου:

Σε συνέχεια των ενεργειών που έγιναν μετά την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που συγκλόνισε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργών.

Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας.

Θυμίζω ότι το Υπουργείο Αθλητισμού με τους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 θέσπισε μεταξύ άλλων:

-Τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.

-Επέκτεινε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

-Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Παράλληλα και τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας. Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα:

-Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή.

-Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.

-Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..

Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

Η αντιμετώπιση της οπαδικής, αλλά και της νεανικής βίας αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, αλλά και προς την υγιή αθλητική κοινότητα και τα εκατομμύρια των σωστών φιλάθλων στη χώρας μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της αθλητικής βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Άλκη: Προφυλακιστέος ο 23χρονος - Αναγνώρισε και κατονόμασε τους δράστες