ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Απαγωγή Κυπαρίσση: Τα τρία «κενά» στην υπόθεση και ο κρυμμένος «θησαυρός»

Απαγωγή Κυπαρίσση: Τα τρία «κενά» στην υπόθεση και ο κρυμμένος «θησαυρός»
Η έρευνα συνεχίζεται και εστιάζεται προς τρεις πολύ σημαντικές κατευθύνσεις
Intime News

Τα κομμάτια του παζλ που παραμένουν χαμένα στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία, Γιώργου Κυπαρίσση, αναζητούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον φερόμενο ως οργανωτή της απαγωγής και σε ακόμα δύο συνεργούς του, ωστόσο, ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης δεν έχει ακόμα κλείσει.

Η έρευνα συνεχίζεται και εστιάζεται προς τρεις πολύ σημαντικές κατευθύνσεις:

1) Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι στην απαγωγή συμμετείχαν τρία άτομα με περιφερειακό ρόλο, τα οποία παραμένουν ελεύθερα. Αρμόδιες πηγές θυμίζουν ότι κατά την αρπαγή του επιχειρηματία, στις 29 Δεκεμβρίου 2021 στο Ντράφι, οι απαγωγείς εμφανίστηκαν με δύο αυτοκίνητα που στη συνέχεια βρέθηκαν καμένα. Τότε οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι στα οχήματα επέβαιναν περίπου έξι άτομα. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι ασύλληπτοι απαγωγείς και πως κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης.

2) Πού βρίσκονται τα 500.000 ευρώ, μέρος των λύτρων που δόθηκαν στους απαγωγείς από την οικογένεια; Οι αστυνομικοί εντόπισαν κατά τις έρευνες 300.000 ευρώ (προσημειωμένα χαρτονομίσματα), συνεπώς αναζητείται ακόμα ο «θησαυρός» των 500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό βρίσκεται στα χέρια των απαγωγέων που παραμένουν ασύλληπτοι; Και εάν ναι, τότε γιατί ο αρχηγός και οι δύο συνεργοί του (μία 39χρονη και ένας 41χρονος) δεν πήραν τη μερίδα του λέοντος; Υπάρχει, ωστόσο, και η εκδοχή να πήραν τη μερίδα του λέοντος από τα λύτρα αλλά να κατάφεραν να κρύψουν ένα μέρος τους, πριν οι αστυνομικοί προχωρήσουν στη σύλληψή τους. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι τα 500.000 ευρώ είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τους κατόχους τους, διότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να προδοθούν.

3) Πού βρίσκονται τα δύο κρησφύγετα όπου κρατήθηκε για 66 ημέρες ο Γιώργος Κυπαρίσσης; Μέχρι στιγμής οι δύο αυτοί χώροι δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Ο εντοπισμός τους χαρακτηρίζεται κρίσιμος, καθώς εκεί μπορεί να υπάρχουν στοιχεία που να «δένουν» πρόσωπα με την υπόθεση. Μία από τις εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι τα κρησφύγετα αυτά είναι στη δυτική Αττική, ωστόσο, είναι μία επισφαλής εκτίμηση (τουλάχιστον προς το παρόν).

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έχει, πάντως, σχηματίσει με ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση (περίπου 1.300 σελίδων). Ως οργανωτής της απαγωγής φέρεται 34χρονος, ο οποίος είχε φυλακιστεί για ληστείες και εκρήξεις σε ΑΤΜ. Αποφυλακίστηκε το 2020 αλλά φαίνεται ότι δεν σταμάτησε την παράνομη δράση του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν γνώριζε προσωπικά τον Γιώργο Κυπαρίσση. Φαίνεται ότι οι απαγωγείς άρχισαν να τον παρακολουθούν μέσω των αναρτήσεών του στα social media. Από τις φωτογραφίες που ανέβαζε ο 40χρονος έκριναν ότι έχει οικονομική επιφάνεια και έτσι τον στοχοποίησαν. Οι αστυνομικοί έδειξαν τις φωτογραφίες και των τριών συλληφθέντων στον Κυπαρίσση, ο οποίος δεν αναγνώρισε κανέναν.

Για μία σειρά από αδικήματα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και ο 41χρονος που συνελήφθη ως συνεργός του 34χρονου «οργανωτή» της απαγωγής. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δύο ληστές αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τη δράση τους και να προχωρήσουν σε απαγωγή (ενέργεια με εξαιρετικά υψηλό ρίσκο). Όσον αφορά στο ρόλο της 39χρονης γυναίκας που συνελήφθη, αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι φέρεται να ήταν αυτή που έβρισκε τα κινητά τηλέφωνα μίας χρήσης με τα οποία επικοινωνούσαν οι απαγωγείς με την οικογένεια του ομήρου, ενώ φέρεται να είχε ρόλο και στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σύντροφος ενός εκ των δύο συνεργών της.

Οι τρεις κατηγορούμενοι για την απαγωγή οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής στον Ανακριτή, όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της Πέμπτης. Σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για 12 κακουργήματα.

Το θρίλερ

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκτίμηση, οι δράστες είχαν τοποθετήσει στο χώρο όπου κρατούσαν τον Κυπαρίσση κάμερα για να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Έτσι, όταν ήθελαν να του μεταφέρουν φαγητό και νερό, του έδιναν εντολή να φορέσει μία κουκούλα για να μην τους βλέπει, επιβεβαίωναν από την κάμερα ότι έχει υπακούσει στην εντολή τους και τότε έμπαιναν στο δωμάτιο για να του αφήσουν αυτό που ήθελαν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την ημέρα της απελευθέρωσής του, η μεταφορά του από το κρησφύγετο μέχρι το σημείο όπου τον άφησαν διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα. Σημειώνεται ότι η ώρα αυτή δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην απόσταση που διήνυσαν, καθώς ενδεχομένως οι απαγωγείς να «έκαναν κύκλους» με το αυτοκίνητο για να παραπλανήσουν τον επιχειρηματία σε σχέση με την απόσταση που διήνυσαν.

Τα λύτρα καταβλήθηκαν δύο ημέρες πριν την απελευθέρωση του 40χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, είχε γίνει ξανά απόπειρα να δοθούν τα λύτρα στους απαγωγείς. Η απόπειρα απέτυχε λόγω της δυσκολίας στη συνεννόηση ή λόγω της προσπάθειας των δραστών (εν είδει «τεστ») να πειστούν ότι αστυνομικοί δεν ακολουθούν την οικογένεια.

Την ημέρα της απελευθέρωσης του Γιώργου Κυπαρίσση οι απαγωγείς έδιναν διαρκώς εντολές στα μέλη της οικογένειας για τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν. Τελικά τα μετρητά ύψους 800.000 ευρώ παραδόθηκαν και δύο 24ωρα μετά ο όμηρος απελευθερώθηκε στο Τατόι. Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής φαίνεται ότι προχώρησε γρήγορα στις συλλήψεις, διότι είχε συλλέξει πριν από την απελευθέρωση του Κυπαρίσση σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα των απαγωγέων.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η μεγάλη διάρκεια της απαγωγής ήταν το βασικό τους πλεονέκτημα για την εξιχνίαση της υπόθεσης: «Όσο πιο πολύ διαρκεί μία απαγωγή, τόσα περισσότερα ίχνη αφήνονται πίσω από τους δράστες. Αυτός είναι ο κανόνας στις υποθέσεις αυτές. Οι δράστες επιδιώκουν -αυξάνοντας τη διάρκεια της απαγωγής- να πάρουν περισσότερα χρήματα πιέζοντας την οικογένεια, ωστόσο, αφήνουν πίσω τους περισσότερα στοιχεία».

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, προσθέτουν με νόημα ότι το ποσοστό εξιχνιάσεων των απαγωγών (αδίκημα που δεν εμφανίζεται συχνά στη χώρα μας) αγγίζει το 90%. Αστυνομικοί εκτιμούν επίσης ότι οι απαγωγείς με κάποιο τρόπο είχαν πληροφόρηση για τη ζωή του Γιώργου Κυπαρίσση. Είτε τον παρακολουθούσαν για καιρό και γνώριζαν τις κινήσεις του και την οικονομική του επιφάνεια είτε υπήρχε κάποιο άτομο που τους έδινε πληροφόρηση από το ευρύτερο περιβάλλον του επιχειρηματία.

Θετικό ρόλο, όπως λένε αστυνομικές πηγές, έπαιξε και η δημόσια έκκληση που απηύθυνε η μητέρα του Γιώργου Κυπαρίσση, η οποία 50 ημέρες μετά την απαγωγή είχε απευθυνθεί στους απαγωγείς με δημόσια δήλωσή της αναφέροντας: «Ο Γιώργος μας δεν έχει γυρίσει ακόμα κοντά μας. Είμαι μάνα. Σας ικετεύω, εσείς που κρατάτε το παιδί μου να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πείτε μας ότι ο Γιώργος είναι καλά. Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε γρήγορα λύση και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε. Κάνω έκκληση στην ανθρωπιά σας».

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την έκκληση αυτή οι απαγωγείς εμφανίστηκαν, ύστερα από αρκετό διάστημα «σιωπής». Τότε ήταν, δηλαδή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, που η διαπραγμάτευση για τα λύτρα μπήκε στην τελική της φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούσαν 1 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα 2 εκατ. ευρώ που είχαν ζητήσει στην πρώτη επικοινωνία), ενώ η οικογένεια του επιχειρηματία φαίνεται ότι τους έπεισε να ρίξουν τις απαιτήσεις τους και να συμφωνήσουν στην καταβολή 800.000 ευρώ.

Αυτό που έμενε ήταν να αποδείξουν ότι ο Γιώργος Κυπαρίσσης ήταν ζωντανός. Έτσι, οι απαγωγείς έστειλαν στο κινητό τηλέφωνο του αδερφού του επιχειρηματία φωτογραφία με τον επιχειρηματία να κρατάει μία εφημερίδα με εμφανή την ημερομηνία έκδοσης. Η οικογένεια πείστηκε με τον τρόπο αυτό ότι ο Κυπαρίσσης είναι ζωντανός και δέχτηκε να παραδώσει στους απαγωγείς τα μετρητά.

Οι δράστες μετέφεραν το πρωί της Παρασκευής τον 40χρονο σε ερημική τοποθεσία στο Τατόι, όπου τον απελευθέρωσαν.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Κυπαρίσσης: Τι αποκάλυψαν οι αστυνομικοί για την απαγωγή του επιχειρηματία στο Ντράφι