ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ποτά-«μπόμπες»: Τα «μυστικά» των λαθρεμπόρων - Ο αρχηγός έκλεψε μηχανή για να ξεφύγει

Ποτά-«μπόμπες»: Τα «μυστικά» των λαθρεμπόρων
Ποτά-«μπόμπες»: Τα «μυστικά» των λαθρεμπόρων

Κατά την είσοδο των αστυνομικών στο προαύλιο της ποτοποιίας, ο αρχηγός και ένα ακόμα άτομο τράπηκαν σε φυγή

Ως «υγρό καθαρισμού πιάτων» μετέφεραν την αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) για την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος, που «ξηλώθηκε» ύστερα από ενδελεχή έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Το Newsbomb παρουσιάζει την κινηματογραφική επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της 15ης Απριλίου 2022. Ο 59χρονος αρχηγός εντοπίστηκε να κινείται με αυτοκίνητο στη Μαγνησία με κατεύθυνση προς τη Φθιώτιδα, συνοδεύοντας ένα βυτιοφόρο όχημα με βουλγαρικές πινακίδες.

Στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας ο αρχηγός συνόδευσε το βυτιοφόρο όχημα σε ποτοποιία, όπου άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας κατά την παράδοση της αιθυλικής αλκοόλης επενέβησαν με αποτέλεσμα να συλλάβουν δύο μέλη του κυκλώματος, τον 60χρονο Βούλγαρο οδηγό του βυτιοφόρου και τον 61χρονο Έλληνα ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

bt1.jpg
Ο 59χρονος αρχηγός εντοπίστηκε να κινείται με αυτοκίνητο στη Μαγνησία με κατεύθυνση προς τη Φθιώτιδα

Κατά την είσοδο των αστυνομικών στο προαύλιο της ποτοποιίας, ο αρχηγός και ένα ακόμα άτομο τράπηκαν σε φυγή. Ο 59χρονος αρχηγός ακινητοποίησε διερχόμενη μοτοσικλέτα, κατέβασε με τη βία κάτω τη γυναίκα οδηγό αυτής, επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκε πριν προλάβουν να τον ακινητοποιήσουν οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν.

Η μοτοσικλέτα εντοπίστηκε στη συνέχεια εγκαταλειμμένη στη Λαμία. Στον χώρο της ποτοποιίας κατασχέθηκε το βυτιοφόρο που μετέφερε 20.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης κρυμμένη σε ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα του βυτίου. Το φορτίο μπορούσε να βγει από το βυτίο μόνο με τη χρήση ειδικού τηλεχειριστηρίου πατώντας συνδυασμό πλήκτρων, ενώ για την αποφυγή εντοπισμού του από τις Αρχές είχαν παραστατικά στα οποία φαινόταν ότι μετέφεραν «υγρά καθαρισμού πιάτων» και παραλήπτης εμφανιζόταν εταιρία στην Εμπολι της Ιταλίας.

bt2.jpg
Στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας ο αρχηγός συνόδευσε το βυτιοφόρο όχημα σε ποτοποιία, όπου άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας κατά την παράδοση της αιθυλικής αλκοόλης

Ακολούθησε έρευνα σε αποθήκη του αρχηγού στα Βίλια, όπου αποθηκευόταν η αιθυλική αλκοόλη προτού διοχετευτεί σε ποτοποιίες. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο αρχηγός του κυκλώματος ήταν το πρόσωπο που είχε εισάγει 11.500 λίτρα λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης που είχε κατασχεθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2021 από το ΣΔΟΕ επί της περιφερειακής οδού Θήβας-Μάνδρας, δίπλα από αποθήκη που είχε εντοπιστεί από την Οικονομική Αστυνομία.

Όσον αφορά στην αστυνομική επιχείρηση της 15ης Απριλίου για το ξήλωμα του κυκλώματος, η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για συνολικά πέντε μέλη του κυκλώματος, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 21.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης. Οι διαφυγόντες φόροι και οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις ξεπερνούν, σύμφωνα με τις Αρχές, τις 660.000 ευρώ.

bt3.jpg
Στον χώρο της ποτοποιίας κατασχέθηκε το βυτιοφόρο που μετέφερε 20.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης κρυμμένη σε ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα του βυτίου

Από την προανάκριση προέκυψε ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021: «Δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην άνευ νομίμων παραστατικών εισαγωγή από την Βουλγαρία αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), με σκοπό την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών και την διοχέτευσή τους στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Προκειμένου να μην αποκαλύπτεται η δράση της, εξέδιδαν παραστατικά στα οποία εμφαίνονταν ότι μετέφεραν διάφορα άλλα ειδή υγρών τα οποία δεν έχουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τη λαθραία αιθυλική αλκοόλη τη μετέφεραν σε διαμερίσματα ειδικά διαμορφωμένων Βυτιοφόρων οχημάτων, στα οποία (διαμερίσματα) είχαν πρόσβαση μόνο με τηλεχειριστήριο, ενώ στο μόνο διαμέρισμα στο οποίο είχε πρόσβαση κάθε Ελεγκτική Αρχή μετέφεραν το προϊόν που αναγράφονταν στα παραστατικά».

Διαβάστε επίσης:

Θα γέμιζαν ποτά «μπόμπες» όλη τη χώρα – Κατασχέθηκαν 21.000 λίτρα λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης