ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πάτρα: Το πόρισμα Μπουζιάνη, η διαζεπάμη και οι απαντήσεις για την Τζωρτζίνα

Πάτρα: Το πόρισμα Μπουζιάνη, η διαζεπάμη και οι απαντήσεις για την Τζωρτζίνα
Απαντήσεις από το πόρισμα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας αναζητούν οι Αρχές.

Πάτρα: Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής Λέων για τις ουσίες που ανιχνεύτηκαν στο άτυχο κορίτσι. Η θέση του διοικητή του Καραμανδάνειου νοσοκομείου.

Απαντήσεις για το πώς χορηγήθηκε η κεταμίνη στην άτυχη Τζωρτζίνα αλλά και το τι ισχύει με την ουσία διαζεπάμη, αναζητούν οι Αρχές στην υπόθεση της Πάτρας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι», η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μπουζιάνη δίνει κάποιες απαντήσεις, όμως, υπάρχουν αρκετά ακόμα σημεία που παραμένουν «θολά».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να υπάρξει μελέτη των καταθέσεων των γιατρών και των ισχυρισμών της κατηγορουμένης, ώστε να αντιληφθούμε τι έχει συμβεί στη Τζωρτζίνα. Με την κατάθεση της ιατροδικαστικής έκθεσης της Τζωρτζίνας, γνωρίζουμε το τέλος του κοριτσιού, αλλά έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα. Η Τζωρτζίνα είχε πλούσιο ιατρικό φάκελο που θα πρέπει να συναξιολογηθεί και να δούμε αν οι ισχυρισμοί της κατηγορουμένης συμβαδίζουν με τα ιατρικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι ουσίες όπως η διαζεπάμη είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται έχοντας υπνωτική δράση. Θα πρέπει να δούμε αν όντως υπάρχει αυτή η ουσία στη Τζωρτζίνα. Έχουμε χάσει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε ουσίες από τη νεκροψία – νεκροτομή, αλλά δεν έχουμε χάσει αυτή τη δυνατότητα σε ό,τι αφορά στην εργαστηριακή διερεύνηση που μπορεί να γίνει από τις τρίχες της Τζωρτζίνας. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν έχουν χορηγηθεί διάφορες ουσίες. Η διαζεπάμη είναι μια ουσία που αίρει τις αντιστάσεις του θύματος», εξήγησε.

«Η Τζωρτζίνα έφερε βηματοδότη – απινιδωτή. Οι ιατροδικαστές το αφαιρούμε πριν την ταφή και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Εκτιμώ, αν δεν έχει γίνει, ότι θα πρέπει να ανασυρθεί το μηχάνημα αυτό», τόνισε ακόμα ο κ. Λέων.

«Δεν χορηγήθηκε διαζεπάμη στην Τζωρτζίνα»

Στην ίδια εκπομπή, τοποθετήθηκε ο διοικητής του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, Παύλος Αθανασόπουλος. Όπως ανέφερε, στη Τζωρτζίνα δεν χορηγήθηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου η ουσία διαζεπάμη, καταρρίπτοντας έτσι έναν ακόμα ισχυρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Όχι, όχι, δεν χορηγήθηκε ποτέ, καμία από τις 4 μέρες. Το παιδί απ΄όσο γνωρίζω δεν έκανε καθόλου σπασμούς εδώ πέρα, δεν έκανε καθόλου σπασμούς. Της κάναμε κάποιες εξετάσεις. Και ο νευρολόγος και ο καρδιολόγος την είδε. Ο δε νευρολόγος της είχε κάνει και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και τα λοιπά, και όλες οι εξετάσεις, και οι αιματολογικές, και τα πάντα. Δεν είχε φανει κάτι, ήταν όλες αρνητικές», είπε αρχικά.

«Το παιδί έμεινε μέσα 4 μέρες από όσο θυμάμαι. Όταν ήταν να πάρει εξιτήριο, ξαφνικά άρχισε να έχει συμπτώματα, πονόκοιλο, τάση προς έμετο, και μία ελαφρά δύσπνοια, στην οποία χορηγήθηκε ρινικό οξυγόνο και στη συνέχεια έπαθε ανακοπή, στην οποία έγινε ΚΑΡΠΑ περίπου στα 50 λεπτά και επανήλθε. Και πήγε στο Ρίο», πρόσθεσε.

Ο κ. Αθανασόπουλος, αναφορικά με το αν είχε υποψίες μετά την ανακοπή, απάντησε: «Εννοείται αυτό. Χωρίς να υπάρχουν προβλήματα σε θέματα υγείας, και τα λοιπά, και όλα αυτά στο παιδί, εννοείται. Και απ΄τη στιγμή που είχε μείνει μέσα τις πρώτες μέρες και από το ότι τα συμπτώματα που μας έλεγε η μητέρα ήταν συγκεκριμένα, και εμείς δεν βρήκαμε κάτι, ε βέβαια και μας κινήθηκαν υποψίες. Γι΄αυτόν τον λόγο, ενημερώσαμε στη συνέχεια και τον κ. Ηλιάδη από το Ρίο, που το παιδί θα συνέχιζε την νοσηλεία του».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως δεν ενημερώθηκαν οι Αρχές. «Όχι δεν ενημερώθηκαν οι Αρχές. Με τί αποδείξεις να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές; Τί να πούμε; Εάν υποψιαστούμε κάτι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, τότε παίρνουμε τις αρχές. Δηλαδή σε ξυλοδαρμούς, σε εγκαύματα σε τέτοια», τόνισε.

«Τώρα εάν ένα παιδί έπαθε ανακοπή, θα ψάξουμε να βρούμε την αιτία που έπαθε ανακοπή. Είχαμε κάνει καρδιολογική εκτίμηση στο Ρίο, γιατί στο Ρίο είναι ο καρδιολόγος που κάνει τις εκτιμήσεις τις παιδιατρικές, και μας είχε πει ότι δεν έχει δει κάτι, του είχε κάνει και υπέρηχους και τα πάντα, δεν έβλεπε κάτι στο παιδί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάτι δεν πρέπει να ψαχτεί, υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν ανακοπή», σχολίασε στη συνέχεια.

Κλείνοντας, επεσήμανε «Το παιδί έπαθε ανακοπή, και προσπάθησε πάρα πολύ ο αναισθησιολόγος και όλοι οι γιατροί έπεσαν πάνω του να το επαναφέρουν. Το κατόρθωσαν μετά από 50 λεπτά και μετά μεταφέρθηκε στο Ρίο. Μας είχε κινηθεί η περιέργεια γιατί ήταν το 3ο παιδί. Κάτι συνέβαινε, δεν ήταν τυχαίο».

Τα 10 μαρτυρικά λεπτά της Τζωρτζίνας - Μπήκε η κεταμίνη στον ορό του παιδιού;

Το ενδεχόμενο να είχε χορηγηθεί κεταμίνη ή κάποια άλλη θανατηφόρα ουσία στην 9χρονη Τζωρτζίνα περισσότερες από μία φορές θα ερευνήσουν οι Αρχές.

Θα εξεταστεί δηλαδή εάν είχαν υπάρξει απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος του άτυχου παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος ιατροδικαστής ζητά την εκταφή της Τζωρτζίνας, προκειμένου να γίνει λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο χρόνο.

Επίσης, αυτό που δίνει προσανατολισμό στην έρευνα είναι το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ότι η χορήγηση της κεταμίνης στην 9χρονη ήταν ενδοφλέβια. Ένα από τα σενάρια είναι η κεταμίνη να μπήκε στον ορό του παιδιού ενώ βρισκόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Η ποσότητα που χορηγήθηκε ήταν τόσο μεγάλη που ο θάνατος επήλθε μέσα σε διάστημα μόλις 10 λεπτών. Η δραστικότητα της κεταμίνης εκτιμάται ότι αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, διότι ο οργανισμός του παιδιού είχε λάβει ήδη ένα κοκτέιλ φαρμάκων, στο πλαίσιο της αγωγής του για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ποια όμως θα είναι τα επόμενα βήματα της έρευνας; Η Ανακρίτρια θα διαβάσει το πόρισμα του κ. Σωτήρη Μπουζιάνη και πιθανότατα θα δώσει εντολή για την εκταφή της Τζωρτζίνας.

Η λήψη τριχών ενδεχομένως να φανεί καθοριστική. Και αυτό γιατί θα «φωτίσει» τι είχε συμβεί πολλούς μήνες πριν τη δολοφονία του παιδιού, όταν η Τζωρτζίνα εισήχθη τον Απρίλιο του 2021 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ρίου, μετά από εγκεφαλοπάθεια, συνεπεία καρδιακής ανακοπής. Συνδέεται η καρδιακή ανακοπή με τη χορήγηση θανατηφόρας ουσίας ή όχι. Μέχρι στιγμής το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα που αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Ρούλα Πισπιρίγκου προμηθεύτηκε την κεταμίνη. Και αυτό γιατί από το πόρισμα του ιατροδικαστή τεκμαίρεται ότι πρόκειται για δολοφονία, ωστόσο, οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν στοιχεία σύνδεσης του εγκλήματος με την 33χρονη.

Ο κ. Σωτήρης Μπουζιάνης ανίχνευσε στην Τζωρτζίνα ποσότητα κεταμίνης των 6,5 mg/Ml. Κατά την έρευνα έγινε σύγκριση της υπόθεσης της 9χρονης με συνολικά 114 περιπτώσεις θανάτων, που αφορούν σε ανθρώπους στους οποίους είχε χορηγηθεί κεταμίνη πριν καταλήξουν. Από τις 114 περιπτώσεις θανάτων από κεταμίνη που υπήρχαν στη διεθνή βιβλιογραφία προέκυψε ότι ο μέσος όρος της ποσότητας κεταμίνης που βρέθηκε στους οργανισμούς των θανόντων ήταν 2,4 mg/Ml. Αυτό σημαίνει ότι στην Τζωρτζίνα ανιχνεύτηκε τριπλάσια ποσότητα από το μέσο όρο.

Οι ουσίες που ανιχνεύτηκαν

Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρονται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στη μεγαλύτερη κόρη της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη. Συγκεκριμένα, ελήφθησαν αίμα και ούρα από την 9χρονη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί τοξικολογική εξέταση, από την οποία διαπιστώθηκε στο αίμα η παρουσία: κεταμίνης και μεταβολίτη της (norketamine), lidocaine, prilovaine, valproic, acid, levetiracetam, phenoharbital, midazolam, nordazepam, clobazam και μεταβολίτης της (norclobazam).

Η κεταμίνη της στοίχισε τη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά και οι γιατροί δεν είχαν το παραμικρό περιθώριο να την επαναφέρουν όταν ειδοποιήθηκαν.

Το πόρισμα του κ. Μπουζιάνη κατατέθηκε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, το οποίο είχε αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση για την πολύκροτη υπόθεση (η οποία βρίσκεται πλέον στο στάδιο της κύριας ανάκρισης).

Παράλληλα, οι έμπειροι αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα του κ. Καρακούκη για τα αίτια θανάτου για τη Μαλένα και την Ίριδα.

Διαβάστε επίσης:

Ο ιατροδικαστής ζητά την εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας - Στο Ανθρωποκτονιών το πόρισμα

Σχετικές ειδήσεις