ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σεπόλια: «Τέτοια υπόθεση δεν έχει υπάρξει στα χρονικά»

Σεπόλια: «Τέτοια υπόθεση δεν έχει υπάρξει στα χρονικά»
Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν την υπόθεση και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Pixabay

Η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κατερίνα Δημογλίδου, υποστήριξε πως υπόθεση όπως αυτή του βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης στα Σεπόλια δεν έχει περάσει ξανά από τα χέρια των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση των Σεπολίων κλήθηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κατερίνα Δημογλίδου.

Η κ. Δημογλίδου μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και τόνισε πως παρότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, διαρκώς προκύπτουν νέα στοιχεία που οδηγούν την ΕΛΑΣ στο να προχωρά με συλλήψεις και περαιτέρω έρευνα.

Παράλληλα, τόνισε πως ανάλογη υπόθεση δεν έχουν χειριστεί στο παρελθόν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

«Αυτή η υπόθεση συνεχώς έχει νέες εξελίξεις. Παρόλο που έχουμε μπει στην κύρια ανάκριση και την υπόθεση χειρίζεται ο ανακριτής, προκύπτουν νέα στοιχεία στην Ελληνική Αστυνομία. Προσέρχονται κάποιοι μάρτυρες οι οποίοι όντως έχουν επικοινωνήσει με το συγκεκριμένο παιδί μέσω της διαδικτυακής αυτής εφαρμογής που γινόταν η συνομιλία με τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ενημερώνεται ο ανακριτής, εφόσον χειρίζεται την υπόθεση, και ανάλογα πράττει και η Ελληνική Αστυνομία», εξήγησε.

«Είχαμε πει από την αρχή, σαν ΕΛΑΣ, ότι είναι μια υπόθεση πολύ καλά «δεμένη» από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Βλέπετε ότι όλα τα εντάλματα που βγαίνουν για κάποιους δράστες εκτελούνται άμεσα από την ΕΛΑΣ. Κινήθηκε με άκρα μυστικότητα μέχρι το σημείο των πρώτων συλλήψεων, οπότε μιλάμε για μια πολύ καλά δεμένη δικογραφία. Φυσικά δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες για τα στοιχεία, αλλά για κάθε δράστη οι συνάδελφοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά», πρόσθεσε.

Σχετικά με την κατάσταση των παιδιών της οικογένειας, απάντησε: «Εννοείται ότι είμαστε σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και την ανακρίτρια προκειμένου να εξεταστούν όντως και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας, εφόσον υπάρχει κίνδυνος και για αυτά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία ανάλογα με το τι θα προκύψει στην πορεία. Οι συνάδελφοι ψυχολόγοι της ΕΛΑΣ, που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων, κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να μπορέσουν να τους εμπιστευθούν τα παιδιά και να τους μιλήσουν. Έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να φέρουν σε ένα σημείο αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα. Με αυτό εννοώ να φτάσουμε σε όλους τους δράστες. Είναι πολύ κοντά στην οικογένεια οι ψυχολόγοι της αστυνομίας».

«Τα ανήλικα παιδιά της οικογένειας είναι με εντολή των εισαγγελικών αρχών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να προστατεύονται. Σε κάποιο νοσοκομείο της Αττικής. Φυσικά είναι και η 12χρονη μαζί», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για τα στοιχεία που έδωσε η 12χρονη και για την αναφορά της σε οίκο ανοχής όπου την οδηγούσε ο Ηλίας Μίχος, απάντησε: «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάθεση του παιδιού, εφόσον αποτελεί υλικό της δικογραφίας. Εννοείται ότι οι οίκοι ανοχής ελέγχονται ως προς τη λειτουργία τους και όταν προκύπτουν στοιχεία για να κινηθεί ποινική διαδικασία, κινείται κανονικά. Δυστυχώς αυτό δεν είχε καταγγελθεί στην αστυνομία».

Η κ. Δημογλίδου τόνισε πως «Η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις με κακοποίηση ανήλικων παιδιών. Νομίζω παρόμοια υπόθεση στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει, δεν έχει χειριστεί η συγκεκριμένη υπηρεσία τέτοια παρόμοια υπόθεση».

Αναφορικά με το αν πρόκειται για ένα οργανωμένο κύκλωμα, εξήγησε πως «Δεν ξέρω αν μπορούμε σε αυτό το σημείο να το χαρακτηρίσουμε κύκλωμα όλο αυτό που συνέβαινε. Βλέπω όμως ότι διαρκώς προκύπτουν στοιχεία. Όσο υπάρχουν στοιχεία, μάρτυρες και εκδίδονται εντάλματα η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να συλλαμβάνει κατηγορούμενους. Όταν προκύψουν στοιχεία είτε για το άτομο που περιγράψατε (σ.σ. ο περιβόητος «Μιχάλης»), είτε για οποιονδήποτε δράστη φυσικά και θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».

Για το αν η ΕΛΑΣ μπορεί να φτάσει και στους 213 που αναφέρεται ότι είχαν επικοινωνία με την ανήλικη, είπε: «Νομίζω ότι η πολύ καλή έρευνα που γίνεται και από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μας οδηγήσει στο τέλος στην εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης».

Ενώ για το γεγονός ότι τώρα οι γείτονες αναφέρουν όσα είχαν εντοπίσει, επεσήμανε: «Επώνυμες καταγγελίες για συγκεκριμένο περιστατικό με τη συγκεκριμένη οικογένεια δεν υπάρχουν. Δυστυχώς, και λέω δυστυχώς γιατί όπως και στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και αντίστοιχων εγκλημάτων όλη η γειτονιά γνωρίζει και κανείς δεν μιλάει. Λέω δυστυχώς, γιατί δεν θα φτάναμε σήμερα σε τόσο διευρυμένη κακοποίηση του παιδιού».

Τέλος, για πιθανή συμμετοχή του πατέρα, απάντησε: «Φαντάζομαι ότι έχει εξεταστεί και ο πατέρας ως προς τη συμμετοχή του σε αυτή την υπόθεση, όπως συνέβη και με τη μητέρα, για την εμπλοκή του στην υπόθεση. Προφανώς δεν έχει προκύψει κάτι για αυτό και δεν έχει συλληφθεί».