ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μαραθώνια η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή

Μαραθώνια η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή
Intime News

Ο «Ρασπούτιν», οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι πιέσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν και στη σημερινή κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Τελικώς γνώριζαν ή δεν γνώριζαν, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η προηγούμενη κυβέρνηση τις καταγγελίες για ύπαρξη «Ρασπούτιν», με ισχυρή επιρροή στους εισαγγελείς; Σύμφωνα με τη ΝΔ, για πρώτη φορά σήμερα η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε στην προκαταρκτική επιτροπή ότι την είχε ενημερώσει ο Ιωάννης Αγγελής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως είχε ενημερώσει και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

«Η ΝΔ αλλοιώνει την κατάθεση της κ. Δημητρίου, όπως παραποίησε και τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε για κλίμα τρομοκρατίας κατά όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας για το σκάνδαλο Novartis.

ΝΔ: Ήξεραν για τον «Ρασπούτιν»

Η Ξένη Δημητρίου, η οποία κατέθεσε για 3η ημέρα ενώπιον της Επιτροπής, έχει χαρακτηρίσει «απολύτως ψευδές» ότι ο Ιωάννης Αγγελής έμαθε από εκείνη για τον «Ρασπούτιν» στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Μετά τη πέρας της σημερινής της κατάθεσης, όμως, κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για πρώτη φορά, κατέθεσε ότι ο κ. Αγγελής της «εκμυστηρεύτηκε», όταν έδωσε την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν πίσω από την στοχοποίησή του και πίσω από την υπόθεση Novartis.

«Η κ. Δημητρίου επιβεβαίωσε δηλαδή, ότι ο κ. Αγγελής είχε ενημερώσει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτό συνεπώς επιβεβαιώνει πλήρως την κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή ότι για τον "Ρασπούτιν" - Παπαγγελόπουλο, είχαν μιλήσει Αγγελής με Δημητρίου καθώς και με άλλα πρόσωπα», αναφέρουν κύκλοι της ΝΔ και επισημαίνουν: «Μετά από την παραίτηση του Ιωάννη Αγγελή και την αναφορά του στο όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ορίστηκε συνάντηση μεταξύ της Ξένης Δημητρίου, του Ιωάννη Αγγελή και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, στο γραφείο του τελευταίου, για δημοσίευμα που στοχοποιούσε τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. Άρα ήταν σε γνώση όλων ότι ο Αγγελής είχε καταγγείλει την εμπλοκή του Παπαγγελόπουλου και ότι γι΄αυτήν παραιτήθηκε ο αντιεισαγγελέας από Επόπτης στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

Πηγές της ΝΔ επικαλούνται εξάλλου απάντηση της Ξένης Δημήτριου, στο πλαίσιο της εξέτασής της, ότι η ίδια θα χρειαζόταν μήνες για να κάνει αξιολόγηση του βάθους της υπόθεσης που ερευνούσε. «Πως λοιπόν σε λίγες ώρες ο κ. Παπαγγελόπουλος αξιολόγησε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, από συστάσεως του ελληνικού κράτους;», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Τι να σας πω εγώ;», περιορίστηκε να πει η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η αρχειοθέτηση

Την ίδια ώρα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε στην επιτροπή πως, προτού μιλήσουν για «Ρασπούτιν» - η μεν κ. Ράικου «μέσω κύκλων» το 2018, ο δε κ. Αγγελής αρχές του 2019 - οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν στραφεί κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Τις μηνύσεις τους όπως και τη μήνυση που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως προς το σκέλος τυχόν ευθυνών των τριών Εισαγγελέων της Εισαγγελίας Διαφοράς, τις χρεώθηκε να τις εξετάσει ο Ιωάννης Αγγελής. «Ο κ. Αγγελής αρχειοθέτησε και τις τρεις μηνύσεις στις 4 Μαϊου 2018», επισήμανε η Ξένη Δημητρίου και αφηγήθηκε, κάτω από ποιες συνθήκες, ο Ιωάννης Αγγελής τις ανέσυρε στη συνέχεια από το αρχείο. «Ο κ. Αγγελής κινητοποιήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου και τότε θυμήθηκε ότι έχει αρχειοθετήσει τις τρεις αυτές εγκλήσεις - μηνύσεις. Έσπευσε σαν κυνηγημένος να φέρει μία αίτηση στις 19 Ιουνίου», φέρεται να κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι αυτό έγινε μετά από δημοσίευμα εναντίον του.

«Δεν άφηναν την υπόθεση να περπατήσει»

Επισημαίνονται εξάλλου και όσα κατέθεσε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα πυρά που δέχονται οι Εισαγγελείς Διαφθοράς. «Μόνο η κ. Τουλουπάκη, ο κ. Ντζούρας και ο κ. Μανώλης μπορούν να σας πουν, μόνο εκείνοι ξέρουν, πόσες αιτήσεις εξαιρέσεων έγιναν σε βάρος τους. Μόνο εκείνοι ξέρουν. Συνεχώς, είχαμε αιτήσεις εξαιρέσεων. Είχαμε αναφορές. Επιλαμβανόταν το Πειθαρχικό. Επιλαμβανόταν η πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης. Επιλαμβανόταν το Εφετείο για να κρίνει αιτήσεις εξαιρέσεων. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Αυτήν την υπόθεση NOVARTIS δεν την άφησαν να περπατήσει. Δεν την άφησαν», φέρεται να δήλωσε η κ. Δημητρίου.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και σημείο της κατάθεσης της, που επικαλούνται μέλη της επιτροπής: «Πουθενά αλλού στην πολιτισμένη Ευρώπη δεν θα γινόταν αυτό. Ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το να ελέγχεται ένας οποιοσδήποτε - όλοι μας ελεγχόμαστε. Τι κι αν είμαστε εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τι κι αν είμαστε πολιτικοί, τι κι αν είμαστε υπουργοί; Όλοι πρέπει να δεχόμαστε τον έλεγχο. Ξεχάσαμε, νομίζω, εκείνον τον έρημο Σωκράτη. Τον έχουμε ξεχάσει όλοι. Δεν έχουμε την αντοχή να μας ελέγξουν. Όχι! Να μας ελέγξουν μέχρι κόκκαλο για οτιδήποτε κάνουμε και να έχουμε την υπομονή».

«Σόλοικο…»

Ήταν η Εισαγγελία Διαφθοράς εκτελεστικός βραχίωνας για πολιτική σκευωρία; «Δεν μπορώ να φανταστώ, όταν τρεις εισαγγελείς μαζί παίρνουν κατάθεση τριών προστατευόμενων μαρτύρων, ότι μπορεί εκεί να γίνει "λαμογιά". Είναι λίγο παράλογο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να γίνει, δηλαδή να τους υπαγορεύσεις τι θα πουν και οι τρεις να είναι σιωπηλοί, κι οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί να είναι διεφθαρμένοι. Εγώ το βρίσκω λίγο σόλοικο. Είναι πολλά τα άτομα για να πει κανείς ότι κατασκευάζουν καταθέσεις», φέρεται να κατέθεσε.

«Δεν είναι ποινικό αδίκημα η ενημέρωση»

Πηγές της επιτροπής αναφέρονται και στην απάντηση που έδωσε η Ξένη Δημητρίου για τον ρόλο δημοσιογράφων στην υπόθεση. «Δεν είναι ποινικό αδίκημα η ενημέρωση. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ερευνούν και να αποκαλύπτουν. Η έρευνα είναι συνωμοσία; Παράδειγμα: Την Τσικνοπέμπτη πήγα να πάρω αντίγραφο της κατάθεσής μου από τον Άρειο Πάγο. Εκείνη την ημέρα θα έβγαινε η απόφαση του εισαγγελέα για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εκεί είδα ένα μέλος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου να συζητά με μια δημοσιογράφο. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να προχωρήσω σε αυθαίρετα συμπεράσματα;», είπε η Ξένη Δημητρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν δεν βολεύει η αλήθεια τόσο το χειρότερο για την αλήθεια»

«Η κατάθεση της κ. Δημητρίου, όσο και αν προσπαθούν να την διαστρεβλώσουν είναι αρκούντως αποκαλυπτική και καταπέλτης για τη ΝΔ», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και τεραστίων διαστάσεων. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι η υπόθεση δεν στηρίζεται μόνο στους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες καταθέσεις και πολλά στοιχεία. Επίσης στηλίτευσε τη συμπεριφορά εμπλεκομένων, οι οποίοι με μηνύσεις και αναφορές προσπαθούν να ακυρώσουν την έρευνα που πραγματοποιούν οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Η κυρία Δημητρίου περιέγραψε ένα κλίμα τρομοκρατίας, όχι μόνο κατά των εισαγγελέων αλλά και κατά των επιθεωρητών και γενικά εναντίον όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis.

H NΔ πιστή στο δόγμα "όταν δεν βολεύει η αλήθεια τόσο το χειρότερο για την αλήθεια", επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει αλλοιώνοντας για μια ακόμη φορά κατάθεση μάρτυρα στο πλαίσιο της προανακριτικής σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Δεν μας εκπλήσσει. Την ίδια τακτική ακολούθησε παραποιώντας τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων στην απέλπιδα προσπάθεια της να πείσει ότι το σκάνδαλο είναι σκευωρία. Η αλήθεια των γεγονότων είναι ισχυρότερη από τη συρραφή των κατασκευασμένων διαρροών. Η πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατέθεσε ότι ο κ. Αγγελής ζήτησε συνάντηση μαζί της προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για δημοσίευμα εφημερίδας, μετά τη συνάντηση της Βιέννης, εκεί όπου ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς. Στη συνάντηση αυτή δεν υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ψευδώς αναφέρεται. Η συζήτηση περιορίστηκε στο δημοσίευμα και μόνο. Μάλιστα η κ. Δημητρίου, όπως σήμερα κατέθεσε, ρώτησε τότε τον κ. Αγγελή εάν διαθέτει αποδείξεις ότι πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος και η απάντηση ήταν αρνητική. Ψέμα δεύτερο: Η συνάντηση Δημητρίου-Αγγελή και τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου,έγινε και πάλι για το δημοσίευμα αυτό και μόνο και φυσικά ούτε τότε είχε παραιτηθεί».

Κίνημα Αλλαγής: «Κακώς η κ. Τουλουπάκη δεν στέλνει στη Βουλή τα έγγραφα».

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν τις απαντήσεις που έδωσε η Ξένη Δημητρίου αναφορικά με το γεγονός ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη δεν έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, έγγραφα που έχουν ζητηθεί. Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουν τον διάλογο που ακολουθεί.

Β. Κεγκέρογλου: Κυρία Δημητρίου τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 είχαμε υποβάλει προς την Εισαγγελία Διαφθοράς και προς εσάς, πιστεύω να το θυμάστε, τρεις αναφορές που είχαν σχέση με την τεκμηρίωση της μείωσης της τιμής των φαρμάκων και την εξοικονόμηση για το ελληνικό Δημόσιο μέχρι την περίοδο του 2014 και την αύξηση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης που υπήρξε το 2015, λόγω της μη τιμολόγησης της μείωσης των φαρμάκων όπως είχε υποχρέωση να πράξει δύο φορές μέσα στο χρόνο η κυβέρνηση το 2015. Γιατί οι αναφορές μας αυτές κρατήθηκαν στο συρτάρι της Δικαιοσύνης, της Εισαγγελίας, μέχρι που παραγράφηκαν και επιπλέον όταν διαβιβάστηκαν στη Βουλή από σας δεν αναφέρθηκαν με ονοματεπώνυμο; Εννοώ δηλαδή ότι για τους 10 πολιτικούς είχατε πει τα ονόματα ολογράφως με το όνομα και το επώνυμο ενώ για τον κύριο Κουρουμπλή βάλατε ένα «ΚΠ» αλλά βεβαίως κατόπιν εορτής διότι είχε παραγραφεί ποινικά το αδίκημα! Θεωρείτε ότι η εισαγγελέας διαφθοράς τέλεσε αδίκημα αφού στα χέρια της παραγράφηκε;

Ξ. Δημητρίου: Αν υπήρξε παραγραφή, όπως είπατε, βεβαίως και πρέπει να ελεγχθεί η Εισαγγελία Διαφθοράς. Εγώ πήρα το φάκελο για τους 10 πολιτικούς και μαζί τις 3 αναφορές σας τον Φεβρουάριο του 2018 και τα διαβίβασα αμέσως.

Β. Κεγκέρογλου: Οι απαντήσεις των υπηρεσιών του FBI των Ηνωμένων Πολιτειών εδόθησαν μετά από αιτήματα της ελληνικής δικαιοσύνης και σε όσα τουλάχιστο απαντητικά έχω δει, αναφέρονται «στο κατόπιν ερωτήματός σας». Η προανακριτική επιτροπή έχει ζητήσει τόσο τα αιτήματα από την ελληνική πλευρά όσο και τις απαντήσεις από τις αμερικανικές αρχές. Η κυρία Τουλουπάκη αρνείται να μας δώσει και τις απαντήσεις και τα αιτήματα γιατί τα θεωρεί απόρρητα. Εσείς ποια γνώμη έχετε; Πρέπει η κυρία Τουλουπάκη να διευκολύνει το έργο της επιτροπής και να μας δώσει τα αιτήματα και τις απαντήσεις;

Ξ. Δημητρίου: Απ' όσο ξέρω οι απαντήσεις από τις αμερικανικές αρχές κυκλοφορούν αλλά δεν ξέρω εάν έχουν έρθει όλες βάσει αιτημάτων.

Β. Κεγκέρογλου: Θυμάμαι ότι οι απαντήσεις αναφέρουν ότι ‘κατόπιν αιτήματος σας, για τα ονόματα τάδε σας στέλνουμε αυτά τα στοιχεία προκειμένου να ερευνήσετε την υπόθεση. Επαναλαμβάνω λοιπόν, η κυρία Τουλουπάκη δεν μας δίνει τα αιτήματα στα οποία αναφέρονται τα ονόματα για τα οποία ζητούσε πληροφορίες, για να δούμε και με ποια αφορμή ζητούσε τις πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ονόματα. Οφείλει να μας δώσει, στην επιτροπή αυτά τα στοιχεία, να μας τα διαβιβάσει;

Ξ. Δημητρίου: Αν υπάρχουν αιτήματα πρέπει να σας δοθούν.

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν και την απάντηση της Ξένης Δημητρίου σε ερώτηση που της τέθηκε κατ΄αντιπαράσταση με την Ελένη Ράϊκου και τον Ιωάννη Αγγελή και παραθέτουν τον εξής διάλογο:

Β. Κεγκέρογλου: Από τις καταθέσεις σας αλλά και αυτές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, άλλων βεβαίως μαρτύρων, φαίνεται ότι εκεί στη Δικαιοσύνη είστε ένας κόσμος όμορφος, αγγελικά πλασμένος. Κατηγορίες για τον ένα, για τον άλλο και σήμερα μιλήσατε για τον μανιώδη Αγγελή, και με άλλους χαρακτηρισμούς, και βεβαίως για την κυρία Ράικου. Το ερώτημα είναι: θα δεχόσασταν μια κατά αντιπαράσταση εξέταση με τον κύριο Αγγελή και την κυρία Ράικου;

Ξ. Δημητρίου: Εσείς αποφασίζετε!

Β. Κεγκέρογλου: Κατά τη γνώμη σας θα ήταν χρήσιμο;

Ξ. Δημητρίου: Δεν βλέπω σε τι θα ωφελούσε μια κατά αντιπαράσταση εξέταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανώγεια - Οικογένεια Ξυλούρη: Το φονικό έγινε για την «καπετανιά» - Θέλουμε την αλήθεια (vid)