ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές - Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές - Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα
INTIME NEWS

Την Δευτέρα ανακοινώνονται οι αποφάσεις για τις ποινές στην δίκη της Χρυσής Αυγής - Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα.

Σύμφωνα με την κυρία Τομπατζόγλου, δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, η καταδικαστική απόφαση είναι μια πρώτη πάρα πολύ μεγάλη νίκη. Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, περιμένει τώρα τη δικαίωση όχι μόνο για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του γιου τους, αλλά και για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταλάβει ότι το θέμα δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά ότι είναι ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί συλλογικά για όλη την κοινωνία.

Για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την απόφαση επί των ποινών, ο κ. Αναστασόπουλος υποστήριξε πως από την στιγμή που πρόκειται για απόφαση επί της ενοχής, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενο ατιμωρησίας.

Καθώς ο λόγος ανήκει στο δικαστήριο πλέον, «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό, στην απόφαση επί της ποινής και επί των ελαφρυντικών θα αποδώσει δικαιοσύνη όπως πρέπει να κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε τη διαδικασία από εδώ και μπρος λέγοντας πως η ανώτατη ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι τα 15 χρόνια, από τα οποία η πραγματική έκτιση της ποινής ανέρχεται στα 3/5 της αρχικής κάθειρξης.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι, θα ακολουθήσει η κρίση για αναστολή. Εκεί, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα κάνουν έφεση και θα υποβάλουν αίτημα για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Οι ποινές την Δευτέρα

Το δικαστήριο το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας (12/10) θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη χορήγηση ή μη ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τις ποινές και για το κρίσιμο θέμα της αναστολής (ή μη) της εκτέλεσης αυτών των ποινών. Δηλαδή, με απλά λόγια το δικαστήριο θα αποφανθεί για το ποιοί θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους και ποιοί θα γλιτώσουν.

Για το λόγο αυτό τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ενώ όπως λέγεται παρόντες στο δικαστήριο θα είναι και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με πρώτο τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter ότι θα είναι παρών, προκειμένου να μιλήσει για όλα.

Επί δύο ημέρες οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων έδιναν μάχη για τα ελαφρυντικά, γεγονός που καταδεικνύει πόσα σημαντικά είναι για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι δικηγόροι των πρώην βουλευτών ζήτησαν κατά περίσταση τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης και των μη ταπεινών αιτίων. Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο ο συνήγορός του τόνισε πως «η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν» και κατήγγειλε πως «έγινε κατ’ επίφαση η δίκη, το μόνο που μπορούν να του προσάψουν είναι η διαφορετική ιδεολογία. Δεν μπορούν να του προσάψουν τίποτα».

Ο υπερασπιστής του Νίκου Μίχου υποστήριξε από την άλλη ότι «η δημοκρατία επιβάλλει την ύπαρξη κομμάτων έστω και ακραίων αντιλήψεων. Επί παραδείγματι το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία είναι νόμιμο. Κανείς δεν είπε ότι είναι παράνομο επειδή λέει ότι είναι κατά των Εβραίων. Οι πολιτικές πεποιθήσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές». Η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη έκανε λόγο για αντίφαση από την πλευρά της εισαγγελέως καθώς ενώ αρχικά έκρινε ότι οι πρώην βουλευτές είναι αθώοι, σήμερα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να λάβουν κανένα ελαφρυντικό. «Ποιο είναι το κριτήριο του συννόμου βίου καθ’ημάς; Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι την ιερή ώρα της δίκης; Δεν μας ενδιαφέρει αν λέγεται Κασιδιάρης ή Λεπέν ή αν είναι ο άνθρωπος που σκότωσε 78 στη Νορβηγία. Τι λέει η νομολογία για το σύννομο βίο μας νοιάζει. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι απέναντι και όχι να περιφέρονται και να λοιδορούν τους κατηγορούμενους» είπε ο συνήγορος του και συνέχισε: «Τι κάνανε; Ένα κόμμα είχανε. Τί πρέπει να κάνουμε; Να τους εξαφανίσουμε;».

Για τον Ιωάννη Λαγό, ο συνήγορος του επεσήμανε ότι ο ευρωβουλευτής «ασκεί τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει. Πήγαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν την άρση της ασυλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο. (Απευθυνόμενος στην πολιτική αγωγή) Σύντροφοι χάσατε. Γιατί θέλει αμετάκλητη απόφαση. Εκεί θα παραμείνει ο Λαγός».

Τέλος, η πλευρά του Κων. Μπαρμπαρούση υποστήριξε: «Μιλάμε για εξόντωση του κόμματος, ετρώθη η δημοκρατία. Μια φωνή ακατέργαστη που προερχόταν από την κοινωνία, έπαυσε να υπάρχει και για αυτό χαίρονται όσοι δηλώνουν δημοκράτες; Αυτά γίνονται θεσμικά» και ζήτησε μεταξύ άλλων και το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων: «Ο εντολέας μου μπήκε στη Βουλή για να εξυπηρετήσει την περιοχή του και εκεί εξαντλήθηκε ο ρόλος του. Περιορίστηκε στα καθήκοντα του, μπήκε για να προσφέρει στον πατριωτισμό και στον εθνικισμό, που τον είχε υιοθετήσει από την οικογένεια του».

Κατά την 455η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πάντως η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις από τους υπερασπιστές αναφορικά με την άρνηση της να εισηγηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών παρά το γεγονός ότι στην πρόταση της είχε ζητήσει την αθώωση τους θέλησε να ξεκαθαρίσει: «Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρομά: Εξεγέρθηκαν για μία ψεύτικη ανάρτηση στο Tik Tok - Τι λέει ο δήμαρχος Αχαρνών στο Newsbomb.gr