ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Novartis: Ποινικές διώξεις σε 15 στελέχη της εταιρείας και γιατρούς από την Εισαγγελία

Novartis: Ποινικές διώξεις σε 15 στελέχη της εταιρείας και γιατρούς από την Εισαγγελία

Η δίωξη αφορά σε δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis τη χρονική περίοδο 2008-2015

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος οκτώ στελεχών της Novartis και πέντε γιατρών.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δεν έχει ακόμη παυθεί από τα καθήκοντα της γιατί δεν έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ' εξακολούθηση, η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού σε βάρος οκτώ στελεχών της εταιρείας Novartis ΕΛΛΑΣ, αλλά και την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος επτά γιατρών.

Η δίωξη αφορά σε δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis τη χρονική περίοδο 2008-2015 μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης αποτυπώνονται οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία με «όχημα» χιλιάδες ιατρούς.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο σκέλος της έρευνας είχε φτάσει στο στάδιο παροχής εξηγήσεων από το Σεπτέμβριο του 2019, αλλά οι αλλεπάλληλες προσφυγές εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων και τα δικονομικά ζητήματα που ανέκυψαν, οδήγησαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε παροχή εξηγήσεων πριν από λίγες ημέρες, όποτε και ολοκληρώθηκε η έρευνα.

Κατά συνέπεια ολοκληρώθηκε το σκέλος της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα και παραμένει ανοικτό το σκέλος της υπόθεσης που αφορά σε δύο από τα δέκα εναπομείναντα πολιτικά πρόσωπα που είχαν αναφερθεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες, δηλαδή τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους ενώπιον της αρεοπαγίτη ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν κληθεί να καταθέσουν στη έρευνα που διενεργείται στον Άρειο Πάγο μετά την άσκηση από την Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Κατά την αποχώρηση του από το δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου ο κ. Πικραμμένος δήλωσε:

«Είναι βέβειο ότι η υπόθεση Novartis σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.Πέρα από αυτό όμως έγινε απόπειρα με την υπόθεση αυτή να διχαστεί ο Ελληνικός λαός και θέλω να πω ότι έσταξε δηλητήριο στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς η ιστορία αυτή δεν είχε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν να έχει αυτοί που την οργάνωσαν και τη σκαρφίστηκαν και έτσι η Δημοκρατία μας εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ομαλά και με τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, οπότε πρέπει με υπομονή να περιμένουμε την ετυμηγορία της».

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Έχω έρθει να καταθέσω κατόπιν προσκλήσεως της κυρίας ανακρίτριας για να ξεσκεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που η Δημοκρατία μας είχε από μία ομάδα δολοπλόκων με φυσικό αυτουργό, κατά τη γνώμη μου, την κυρία Τουλουπάκη και ηθικό αυτουργό τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Τα υπόλοιπα θα τα βρει το Ειδικό Δικαστήριο, όταν και εφόσον, συνέλθει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ποιες περιοχές «αγγίζουν» τα σκληρότερα μέτρα – Η αγωνία της αγοράς για τη Δευτέρα