ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο ΣτΕ οι πρώτες αιτήσεις κατά του νόμου για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του νόμου Κατσέλη

Στο ΣτΕ οι πρώτες αιτήσεις κατά του νόμου για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του νόμου Κατσέλη
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο δικηγόροι από την Ρόδο καταθέτοντας αίτηση κατά του νόμου 4745/2020 που προβλέπει την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη, δηλαδή τον υποχρεωτικό επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων, που έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν μετά την 15-6-2021στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Οι δικηγόροι προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το νόμο 4745/2020, μέσω της ΚΥΑ 136042ΕΞ/2020. Η επίμαχη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζει τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης εκκρεμών αιτήσεων του «νόμου Κατσέλη».

Στην αίτηση ακύρωσης οι δύο δικηγόροι, που έχουν πελάτες με «κόκκινα» δάνεια, υποστηρίζουν ότι οι τελευταίοι «πλήττονται άμεσα με ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη», αλλά και ότι «ψευδώς και παραπλανητικά» η επίμαχη ΚΥΑ αναφέρει ότι ο νόμος 4745/2020 «ψηφίστηκε τάχα διότι έτσι επέβαλε η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία όμως έχει προβεί σε ακριβώς αντίθετη θέση».

Κατά τους ισχυρισμούς τους, ο επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη» που προβλέπει ο νόμος 4745/2020 «εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας». Τέλος, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος δικαίου, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι κ.υ.α. για την λειτουργική εφαρμογή του νόμου 4745/2020, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Διπλάσια κρούσματα στην Αττική τις επόμενες μέρες – Το μοντέλο Σαρηγιάννη

Ροή Ειδήσεων