ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Λιγνάδης: Στην Ευελπίδων ο σκηνοθέτης - Απολογείται για την κατηγορία βιασμού κατά συρροή

Δημήτρης Λιγνάδης: Στην Ευελπίδων ο σκηνοθέτης - Απολογείται για την κατηγορία βιασμού κατά συρροή

Το κατώφλι της 19ης ανακρίτριας πέρασε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Κυριακής (21.02) ο δημοφιλής σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Ο σκηνοθέτης μπήκε στο κτίριο 10 προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον της 19ης ανακρίτριας, όπου και θα ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.

Ο κ. Λιγναδης αντιμετωπίζει την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, ενώ οι αρμόδιες Αρχές φέρονται να έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες - φωτιά για τη δράση του κατηγορούμενου οι οποίες καθόρισαν και τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί κομβικής σημασίας φέρεται να είναι εκτός από την μήνυση που κατέθεσε νεαρός και ακόμη μια μαρτυρία προσώπου που καταγγέλλει το βιασμό του από τον θεατράνθρωπο σε χρόνο που, επίσης, δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΙΔΕΡΟΔΕΣΜΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ:

Το όνομα του συγκεκριμένου μάρτυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του ηθοποιού που, αν και η πράξη είχε παραγραφεί, στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης.

Οι εισαγγελείς πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος, συγκεντρώνοντας τα τελευταία 24ωρα αποδεικτικό υλικό, οδηγήθηκαν στην άσκηση δίωξης σε βάρος του γνωστού σκηνοθέτη για το κακούργημα του βιασμού. Στη συνέχεια, η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έφτασε στη ΓΑΔΑ μαζί με τον συνήγορό του Νίκο Γεωργουλέα, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το εάν έχει εκδοθεί ένταλμα σε βάρος του. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιγνάδης έδωσε το προσωπικό του τηλέφωνο, ώστε εάν χρειαζόταν, να το καλέσουν για να μεταβεί εκ νέου. Η κίνηση του σκηνοθέτη δεν ήταν τυχαία, αφού με τον τρόπο αυτό έδειξε στις Αρχές ότι είναι διαθέσιμος και δεν έχει πρόθεση αποφυγής της Δικαιοσύνης, ισχυρισμό που αναμένεται να προβάλλει και κατά την απολογία του, στο σκέλος που θα αφορά στην προφυλάκισή του ή μη.

Το χρονικό των καταθέσεων που οδήγησαν στο ένταλμα

Η εισαγγελία της Αθήνας συγκέντρωσε σύμφωνα με πληροφορίες τρεις μαρτυρικές καταθέσεις που κατέστησαν αναπόφευκτη την άσκηση δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Η καθοριστική κατάθεση, ήταν αυτή ενός εκ των φερόμενων ως θυμάτων του σκηνοθέτη, πρόσωπο το οποίο υποδείχθηκε από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο. Ο τελευταίος είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, υποστήριξε ότι τον γνώρισε σε ηλικία 15 ετών, περιγράφοντας σκληρά περιστατικά.

Αν και τα καταγγελλόμενα αδικήματα στην συγκεκριμένη μήνυση είχαν παραγραφεί, ο Βασίλης Κυπαρισσόπουλος φέρεται να υπέδειξε ένα ακόμη θύμα του σκηνοθέτη, το οποίου η υπόθεση δεν είχε παραγραφεί. Αυτό ήταν και το πρόσωπο - κλειδί που κατέθεσε την μαρτυρία του στις εισαγγελικές Αρχές. Μάλιστα, η δικηγόρος του Βασίλη Κυπαρισσόπουλου, Μαρία Κουρτέση είχε κάνει γνωστό ότι υπάρχουν δύο ακόμη μαρτυρίες προσώπων, εκ των οποίων το ένα υπήρξε θύμα του σκηνοθέτη, με τα περιστατικά να τοποθετούνται μεταξύ 2014 -2017.

Η δεύτερη κατάθεση που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δόθηκε από 40χρονη γυναίκα, που φέρεται να κινούνταν στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη και να γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις. Τέλος, η τρίτη κατάθεση που «έδεσε» τον φάκελο σε βάρος του κ. Λιγνάδη ήρθε από μάρτυρα - φιλικό πρόσωπο του δεύτερου ανθρώπου που έχει μηνύσει τον σκηνοθέτη.

Η δεύτερη μήνυση κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής. Ο γνωστός σκηνοθέτης καταγγέλλεται για βιασμό 14χρονου, που έχει τελεστεί, σύμφωνα με τον μηνυτή το 2010 και ως κακούργημα δεν έχει παραγραφεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκηνοθέτης τον προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο, προβάλλοντάς του τον κύκλο των γνωριμιών του. Το φερόμενο θύμα φέρεται να υποστηρίζει ότι συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και ότι ο καταγγελλόμενος τον βίασε στο σπίτι του. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στη μήνυση του φέρεται να κάνει αναφορά και σε αλλά παιδιά, τα οποία ο καταγγελλόμενος δεχόταν στο σπίτι του.

Ο 25χρονος σήμερα άνδρας φέρεται να καταγγέλλει: «Μας πλησίασε λέγοντάς μας ότι ψάχνει νέα ταλέντα για το θέατρο. Μας είπε ότι είχε πολλές γνωριμίες και μπορούσε να βοηθήσει όποιον ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μ’ έπαιρνε και πηγαίναμε σε συναυλίες πολύ γνωστών τραγουδιστών». Μάλιστα, σύμφωνα με τη μήνυση ο γνωστός σκηνοθέτης δεχόταν και άλλους ανήλικους στο σπίτι του. «Είχαμε συναντηθεί στο σπίτι του και με άλλα παιδιά, όπου συνέχιζε να μας λέει ότι θα μας αναδείξει. Εκεί στο διαμέρισμά του με θέα την Ακρόπολη με βίασε. Προσπαθούσα να αντισταθώ. Τον έβριζα. Μ’ έδιωξε. Έκτοτε δεν τον ξανασυνάντησα. Ήμουν 14 χρόνων, πήγαινα στη Β` Γυμνασίου».

Ωστόσο, ο μηνυτής φέρεται να βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά είχε προτείνει μάρτυρα προς επίρρωση των ισχυρισμών του. Αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις καταγγελίες του 25χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, και πως ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Στη συνέχεια -σύμφωνα με την κατάθεση- ο σκηνοθέτης φέρεται να τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις. Όμως, η παρέα αποφάσισε να φύγει αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος ο μάρτυρας δεν ξαναπήγε ποτέ, ενώ -όπως υποστηρίζει- είναι σίγουρος ότι ο φίλος του λέει την αλήθεια για τον βιασμό του, κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Αρνείται τα πάντα ο Λιγνάδης

«Αρνείται όλα όσα ακούγονται», υπογράμμισε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, σε δηλώσεις του έξω από τη ΓΑΔΑ. «Μόλις εξεδόθη το ένταλμα προσήλθε αυτοβούλως δεν υπάρχει θέμα να κρυφτεί ή να διαφύγει» ξεκαθάρισε περιγράφοντας στη συνέχεια και την μεσημεριανή τους «επίσκεψη» στη ΓΑΔΑ.

«Ο κ. Λιγνάδης είναι έντιμος, ειλικρινής και με οργανωμένη σκέψη. Ήρθε αμέσως στη ΓΑΔΑ, έχει πολύ καλή συνεργασία, προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία. Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω η κατηγορία είναι για βιασμό. Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες», κατέληξε ο κ. Γεωργουλέας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Σε ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του σκηνοθέτη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα.

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.