ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα διακοπής έκτισης ποινής

Δημήτρης Κουφοντίνας: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα διακοπής έκτισης ποινής
ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα αναμένεται να εισαχθεί και να συζητηθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας το αίτημα διακοπής έκτισης ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα. Χθες, η Εισαγγελέας Πρωτοδικων που εξέτασε το σχετικό αίτημα δήλωσε αναρμόδια να αποφασίσει για το θέμα.

Η συνήγορος του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ μετέβη χθες στην Εισαγγελέα Λαμίας, στην οποία ήδη είχε υποβληθεί αίτημα αναστολής ποινής λόγω άμεσου κινδύνου για ανήκεστο βλάβη ή θάνατο, ενώ παράλληλα κατατέθηκε αίτημα στο Πρωτοδικείο Λαμίας για επανεξέταση της απόφασης που αφορά τη μεταγωγή του κρατουμένου στο Δομοκό, το οποίο όμως δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα συζητηθεί. Τα δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν, φέρουν τις υπογραφές της δικηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ και του μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμη Σοφού.

Η συνήγορος του «Λουκά» της 17Ν κάλεσε σε δηλώσεις της χθες την γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής να πάρει πίσω την απόφασή της, ενώ υποστήριξε ότι δεν ακολούθησαν τη νομική οδό από την αρχή γιατί: «ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν μας δόθηκε το σχετικό έγγραφο. Στις 7/1 η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό. Κατά τη διαδικασία υπήρχε από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα. Δε μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων. Δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου».

Η κυρία Νικολάου από την πλευρά της, μιλώντας στο Newsbomb.gr και τον Κώστα Τσιτούνα, έχει δηλώσει για το θέμα: «Η κυρία Κούρτοβικ και ο κ. Κουφοντίνας έχουν όλα τα έγγραφα που μας ζήτησαν και μπορούν να προσφύγουν στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ελπίζω να το πράξουν, αποδεικνύοντας έτσι ότι η απεργία πείνας δεν είναι μέσο εκβιασμού. Και δείχνοντας έτσι ότι σέβονται το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί να γίνεται η απεργία πείνας το «όπλο» κάθε κρατούμενου που θέλει να επιλέγει ο ίδιος τις φυλακές που θα εκτίει την ποινή του».

Η επίμαχη διάταξη

Το άρθρο 557 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι «αν εκείνος που εκτίει την ποινή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σύμφωνα με τις διατάξεις για τη νοσηλεία των κρατουμένων και αν εξαιτίας βαριάς νόσου βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, ώστε η συνέχιση της νοσηλείας του σε οποιοδήποτε τέτοιο νοσοκομείο να μην μπορεί να αποτρέψει ανήκεστη βλάβη της υγείας του ή κίνδυνο της ζωής του, μπορεί, αν η αποτροπή είναι δυνατή με νοσηλεία του σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα που κατονομάζεται ειδικά, να ζητήσει να εισαχθεί σε αυτό για να συνεχίσει με δικές του δαπάνες τη νοσηλεία του».

Ωστόσο, απαιτείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ στα «δικαιολογητικά» περιλαμβάνεται η γνώμη δύο ιατροδικαστών, ή, αν δεν υπάρχουν, δύο γιατρών υπαλλήλων του Δημοσίου σχετικά με την ανάγκη να εισαχθεί ο κρατούμενος στο νοσηλευτικό ίδρυμα που προτείνεται από αυτόν, η γνώμη του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο αιτών και δήλωση του νοσηλευτικού ιδρύματος που υποδεικνύεται από τον αιτούντα ότι μπορεί αυτό να αναλάβει τη νοσηλεία του.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι αν το δικαστήριο δεχτεί την αίτηση, τότε διατάσσει να διακοπεί έως πέντε μήνες η εκτέλεση της ποινής και μπορεί να παραταθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου ή του εισαγγελέα, αν η ανάγκη διακοπής εξακολουθεί να υπάρχει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων