ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οικονομική εισαγγελία: Δεν βγαίνουν οι «κουκούλες» από τους μάρτυρες Novartis για 2 χρόνια ακόμα

Δεν βγαίνουν οι «κουκούλες» από τους μάρτυρες Novartis για 2 χρόνια ακόμα
Δεν βγαίνουν οι «κουκούλες» από τους μάρτυρες Novartis για 2 χρόνια ακόμα
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τι προβλέπει διάταξη που εξέδωσε η Οικονομική Εισαγγελία, για την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη» στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης Novartis. 

Την παράταση για δυο ακόμη χρόνια, του καθεστώτος ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων, αποφάσισε με διάταξη που εξέδωσε η Οικονομική Εισαγγελία, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο για την άρση της εν λόγω ιδιότητας τους.

Η Οικονομική Εισαγγελία προχώρησε στην έκδοση της διάταξης για να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» για ακόμη δύο χρόνια, «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες «υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» εξετάστηκαν τελικά από την ανακρίτρια, στον Άρειο Πάγο, διατηρώντας την ανωνυμία τους, με άκρα μυστικότητα. Σημειώνεται, ότι η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, αφού έχει ήδη συμπληρωθεί ο κατάλογος των μαρτύρων υπεράσπισης και αναμένεται να κατατεθεί στην ανακρίτρια, προτού κληθούν σε απολογία ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και τα τυχόν άλλα πρόσωπα που προκύψουν ως εμπλεκόμενα.

Το ιστορικό

Η υπόθεση έφτασε στην υπερεισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού εγκλήματος αφού είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Θεοδώρου και της ανακρίτριας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Κατά την κλήτευση των δυο προσώπων προκειμένου να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Την ίδια στιγμή, η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της ανακρίτριας με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Ωστόσο, στην υπόθεση παρενέβη η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ διαφώνησε και για τον «Μάξιμο Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας

Η ανακρίτρια επέμεινε ότι και οι δύο, μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ η αντιεισαγγελέας, φέρεται να υποστήριξε ότι η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις. Η διαφωνία τους οδηγήθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου έκριναν ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν καθώς η αρμοδιότητα ανήκει στους εισαγγελείς για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης για Κ.Υ Παλαμά: Και υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Πέτρος Φιλιππίδης: Ξεσπά ο Μπιμπίλας για την απόφαση «βόμβα» των καναλιών

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Μετά τους θυελλώδεις ανέμους έρχεται διήμερο κακοκαιρίας