ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χρυσή Αυγή: Ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία

Χρυσή Αυγή: Ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία
INTIME/ Φωτογραφία Αρχείου

Δυο χρόνια μετά την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Οκτωβρίου του 2020, με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση, η δίκη σε δεύτερο βαθμό δεν έχει μπει στην ουσία της.

Έπειτα από μερικές συνεδριάσεις την περίοδο του καλοκαιριού, οι οποίες εξαντλήθηκαν σε δικονομικά ζητήματα, αιτήματα αναβολής, αποφυλάκισης και νομιμοποίησης δικηγόρων, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στην τελευταία συνεδρίαση, στο τέλος Ιουλίου, το δικαστήριο είχα απαντήσει αρνητικά στο αίτημα αναβολής του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ προχώρησε στην παύση της ποινικής δίωξης για τα πλημμελήματα αλλά και στην απόρριψη των αιτημάτων αναστολής της ποινής των Μπαρμπαρούση και Αγριογιάννη.

Κατά την διαδικασία, η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε δώσει «μάχη» για την αναβολή της δίκης και προσκόμισε στο δικαστήριο νέο πιστοποιητικό από το κέντρο αποκατάστασης στο οποίο αναφέρεται ότι ο Μιχαλολιάκος νοσηλεύεται από τις 6 Ιουνίου 2022 όταν βγήκε από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία δυο μηνών στη ΜΕΘ, λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με την βεβαίωση, ο κατηγορούμενος υποβάλλεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης και βρίσκεται σε αμαξίδιο. «Παρουσιάζει έλλειμμα με ήπιες διαταραχές μνήμης» και εκτιμάται ότι αν δεν προκύψουν άλλα προβλήματα υγείας θα χρειαστούν 3-4 μήνες επιπλέον νοσηλείας. «Θέλει να παραστεί στη δίκη. Δυο μήνες στη ΜΕΘ τον φωνάζουν να δικαστεί; Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Διακυβεύεται η ζωή, η ελευθερία, η τιμή του. Πώς θα τον υπερασπίσω, ζητάει το αυτονόητο» ανέφερε ο κ. Παπαδέλης εκπροσωπώντας τον κατηγορούμενο.

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» λίγο αργότερα με αφορμή την αναφορά του Ιωάννη Λαγού περί πολιτικής δίωξη σε βάρος του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο και κατήγγειλε ότι δεν του επιτρέπεται να εκφωνήσει ομιλία και να ψηφίσει ως ευρωβουλευτής. Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του απάντησε ότι οι καταγγελίες του δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, εκείνος φώναξε: «Εσείς που ευαγγελίζεστε την αριστερά… μιλάμε για δημοκρατία εδώ;», προσθέτοντας αργότερα «θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας! Λαμόγια!». Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Μάγδα Φύσσα και ανθρώπων που βρίσκονται στο πλευρό της, από την άλλη πλευρά της αίθουσας, φώναξαν: «Στα λαγούμια σας! Στις τρύπες σας! Τελειώσατε!».