ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πέτρος Φιλιππίδης: Εκτός φυλακής παρά την καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού

Πέτρος Φιλιππίδης
Ο Πέτρος Φιλιππίδης μετά την απόφαση του δικαστηρίου
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Πέτρος Φιλιππίδης παραμένει ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης του στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα

Οκτώ χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση με αναστολή είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον Πέτρο Φιλιππίδη, καθώς στο δικαστήριο κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δύο γυναικών συναδέλφων του και ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση εις βάρος μιας τρίτης γυναίκας.

Έτσι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Πέτρος Φιλιππίδης παραμένει ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης του στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά στον Πέτρο Φιλιππίδη

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο επέβαλε ομόφωνα ποινή κάθειρξης 6 ετών για την απόπειρα βιασμού το 2010 και κάθειρξη 5 ετών για την απόπειρα βιασμού το 2014. Το δικαστήριο είχε απορρίψει και πάλι ομόφωνα τα δύο ελαφρυντικά που ζητούσε ο Πέτρος Φιλιππίδης, αποδεχόμενο και την σχετική εισήγηση του εισαγγελέα.

Όπως ανέφερε ο τελευταίος, ζητώντας να απορριφθεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς: «Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του AΝΤ1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσακη για περιστατικά με το 2014».

Όσον αφορά στο ελαφρυντικό του σύννομου βίου, η εισαγγελέας είχε ζητήσει να απορριφθεί σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελινα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Αθώος για τον βιασμό ο Πέτρος Φιλιππίδης

Νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού και αθώο για τον βιασμό. Στη δικαστική αίθουσα παρούσες ήταν οι τρεις καταγγέλλουσες, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν συνάδελφοι τους, όπως η Πηνελόπη Αναστόπουλου, η Λένα Δροσάκη, η Ανδρομάχη Δαυλού, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Ζέτα Δούκα. Δίπλα στον Πέτρο Φιλιππίδη βρισκόταν η σύζυγός του, Ελπίδα Νίνου, ο γιος του και πρόσωπα από το συγγενικό του περιβάλλον.