ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Folli Follie: Ξεκινά σήμερα από την αρχή η δίκη

Folli Follie: Ξεκινά σήμερα από την αρχή η δίκη

Η δικαστική διαδρομή της υπόθεσης Folli Follie «ξύπνησε» μνήμες από το «φιάσκο» της Siemens, δίκη κατά την οποία οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε παραγραφή αδικημάτων και απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Περίπου πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του αποκαλούμενου σκανδάλου της Folli Follie, με τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολύκροτης υπόθεσης να βρίσκονται εκτός φυλακής, η δίκη θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί από μηδενική βάση και με τον κίνδυνο παραγραφής κάποιων πράξεων να είναι πλέον ορατός.

Η δίκη της Folli Follie βρίσκεται ανάμεσα στις 400 περίπου υποθέσεις που «ναυάγησαν» εξαιτίας της συνεχιζόμενης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων για το άρθρο 187 ΠΚ που αφορά στην εγκληματική οργάνωση, αλλά και της αμετακίνητης στάσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αποχή για την αλλαγή στο συγκεκριμένο άρθρο του κώδικα, μέτρα περισσότερο από ένα έτος κι έχει οδηγήσει περισσότερες από 400 δίκες για υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας, σε αναβολές.

Η δικαστική διαδρομή της υπόθεσης «ξύπνησε» μνήμες από το «φιάσκο» της Siemens, δίκη κατά την οποία οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε παραγραφή αδικημάτων και απαλλαγή των κατηγορουμένων. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2022 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικαζόταν το οικονομικό σκάνδαλο που έφτασε μέχρι την Κίνα, με ένα σκεπτικό «καταπέλτη» κατά της Πολιτείας ανακοίνωσε την αναβολή της υπόθεσης για τις 19 Ιουνίου 2023.

Ο λόγος αναβολής της δίκης ήταν η παρατεταμένη αποχή των δικηγόρων από δίκες που αφορούν σε αδικήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία δικών στην οποία ανήκει και το σκάνδαλο της Folli Follie. Η αποχή, που κηρύχθηκε με αφορμή διάταξη που ψηφισε τον Μάρτιο του 2022 η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων, είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022 και έχει λάβει αρκετές παρατάσεις, με την τελευταία να είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Μπορεί η «κόντρα» δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης να συνεχίζεται, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως θα δοθεί άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δίκη, αφού τέθηκε νέο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο «εξαιρούνται οι υποθέσεις όπου επίκειται παραγραφή ή όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης».

Ωστόσο, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που είχαν αναβάλει την υπόθεση τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων της πολύπλοκης υπόθεσης.

«Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνέχισης της αποχής», σημείωναν χαρακτηριστικά οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης τους και προειδοποιούσαν πως «μετά βεβαιότητας θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του έτους 2023».

Πλέον η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, με διαφορετικούς δικαστές να μελετούν την ογκωδέστατη δικογραφία και να καλούνται να δικάσουν την υπόθεση. Αντίστοιχα, όλα τα αιτήματα των δυο πλευρών θα υποβληθούν ξανά (σ.σ. διαδικασία που απαιτεί αρκετές συνεδριάσεις), αλλά και οι μάρτυρες θα καταθέσουν από την αρχή, ενώ στην προηγούμενη δίκη είχαν ήδη καταθέσει 22 πρόσωπα!

Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που βρίσκονταν ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου των 18 μηνών της προσωρινής κράτησης, δικάζονται για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων, έχοντας μαζί τους στο εδώλιο δέκα ακόμη πρόσωπα, στελέχη του ομίλου.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις τους εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση -ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος- και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά.