ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χ. Αθανασίου: Επιστρέφουν στο Δημόσιο 2 δισ. ευρώ «κλεμμένα»

Χ. Αθανασίου: Επιστρέφουν στο Δημόσιο 2 δισ. ευρώ «κλεμμένα»

Κερδισμένο κατά τουλάχιστον 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να είναι το ελληνικό δημόσιο με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που προβλέπουν επιστροφή των «κλεμμένων» από κατηγορούμενους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, όσο νωρίτερα επιστρέψει κανείς τα «κλεμμένα» στο δημόσιο τόσο ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση θα έχει ακόμη και με «σπάσιμο» των ισοβίων. Βέβαια εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου οι ρυθμίσεις αυτές θα «προσφέρουν ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό».

Ωστόσο από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί , υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου «κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν αλλιώς θα κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Θα μας κατηγορούσαν ότι πάμε να αθωώσουμε λαμόγια».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν το σύνολο των καταχρασμένων χρημάτων στο δημόσιο.

Οι κατηγορούμενοι θα έχουν προθεσμία, πιθανόν, 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλουν τα χρήματα ή να προσκομίσουν στο δημόσιο έγγραφη ανέκκλητη δήλωση συναίνεσής τους στην απόφαση του δημοσίου ή των νομικών προσώπων για απαγόρευση κίνησης τραπεζικών λογαριασμών ή ακινήτων.

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εντάσσονται τόσο ποινικά όσο και φορολογικά - τελωνειακά αδικήματα.

Συγκεκριμένα αφορά:

- Φορολογικά , τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων καθώς και αυτά που σχετίζονται με τη Σύμβαση Προστασίας Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιασδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Οι ποινές

Η ποινική μεταχείριση παραλλάσσει ανάλογα με το στάδιο της ποινικής διαδικασίας κατά το οποίο λαμβάνει χώρα η ικανοποίηση του παθόντος. Έτσι αυτή γίνεται αρκούντως επιεικής αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή, αυστηρότερη δε αν αυτή λάβει χώρα μετά την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας της πρωτοβάθμιας δίκης, για να μην αποτελέσει η ευχέρεια που του δίνεται αντικείμενο καιροσκοπισμού.

Ειδικότερα:

Μέχρι ισόβια κάθειρξη, επιβάλλεται:

αα) κάθειρξη μέχρι δέκα (10) έτη, αν η ικανοποίηση των ανωτέρω προσώπων λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή

ββ) κάθειρξη μέχρι δεκαπέντε (15) έτη , αν η ικανοποίηση τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια δίκη,

Κάθειρξη άνω των δέκα (10) ετών επιβάλλεται:

αα) φυλάκιση, αν η ικανοποίηση των ανωτέρω προσώπων λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή

ββ) φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών, αν η ικανοποίηση τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια δίκη

Κάθειρξη μέχρι δέκα (10) έτη, επιβάλλεται:

αα) φυλάκιση μέχρι δύο (2) έτη, αν η ικανοποίηση των ανωτέρω προσώπων λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή

ββ) φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη, αν η ικανοποίηση τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια δίκη.

Σχετικές ειδήσεις