ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τους αδελφούς Κασιδιάρη

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τους αδελφούς Κασιδιάρη

Την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη καλείται να αποφασίσει για μια ακόμη φορά η Βουλή σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά του τον Οκτώβριο του 2013 εναντίον δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών αμέσως μετά την απολογία του.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη σχετική δικογραφία με την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης.

Την ίδια στιγμή, ο Άρειος Πάγος παραπέμπει σε νέα δίκη τον 25χρονο αδελφό του βουλευτή, ανθυπολοχαγό των Ειδικών Δυνάμεων Αλέξανδρο Κασιδιάρη για παραβίαση των όρων νόμιμης οπλοκατοχής όπλου σκοποβολής.

Ο αδελφός του Ηλία Κασιδιάρη παραπέμπεται να δικαστεί στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο (Στρατοδικείο) καθώς τον Οκτώβριο του 2012 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από μικροεπεισόδιο να κατέχει σκοπευτικό όπλο, τύπου CZ9 χιλιοστών και φυσίγγια. Όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου, τις πρώτες πρωινές ώρες ο Αλέξανδρος Κασιδιάρης καθόταν σε γνωστό φαστ φουντ στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, μαζί με έναν συνάδελφό του. Σε διπλανό τραπέζι καθόταν μια παρέα 4-5 Αλβανών.

Κάποια στιγμή, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δύο παρέες άρχισαν να λογομαχούν. Ο ανθυπολοχαγός ζήτησε το λόγο από έναν Αλβανό γιατί τον κοίταζε επίμονα. Εκείνη τη στιγμή έπεσαν, άγνωστο πως, στο πάτωμα από το τραπέζι όπου καθόταν ο Κασιδιάρης τρεις με τέσσερις σφαίρες.

Σε άλλο τραπέζι καθόταν μια άλλη παρέα, μεταξύ των οποίον ήταν ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Βλέποντας το επεισόδιο και τις σφαίρες να πέφτουν στο πάτωμα, ο αστυνομικός κάλεσε την Ασφάλεια. Κατά τον έλεγχο βρέθηκε όπλο στο τσαντάκι του Αλέξανδρου Κασιδιάρη, ο οποίος παραπέμφθηκε από την Αστυνομία στη Στρατονομία και από εκεί στον εισαγγελέα, ο οποίος κίνησε σε βάρος του την προβλεπόμενη διαδικασία και τον άφησε ελεύθερο. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε ενώπιον της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Από το πρωτοβάθμιο Στρατοδικείο ο Αλέξανδρος Κασιδιάρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 μηνών με αναστολή. Άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο. Την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης αν και ζητήθηκε αναβολή το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής και προχώρησε στη διαδικασία. Αποτέλεσμα ήταν να αναγνωριστούν στον ανθυπολοχαγό ελαφρυντικά (προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ.) και να καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 μηνών με αναστολή και εξαγορά της ποινής προς 3 ευρώ την ημέρα.

Ο Αλέξανδρος Κασιδιάρης άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης, λόγω μη αποδοχής του αιτήματος αναβολής της υπόθεσης του και της ερήμην καταδίκης του. Το Ποινικό Τμήμα έκανε δεκτή την αναίρεσή του, καθώς η απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου δεν είχε νόμιμη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία, ως προς τη μη χορήγηση της αιτούμενης αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης.

Σχετικές ειδήσεις