ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Δικαίωσε εγκυμονούσα που «κόπηκε» από διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος

ΣτΕ: Δικαίωσε εγκυμονούσα που «κόπηκε» από διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και παράλληλα αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δεν δέχθηκαν εγκυμονούσα στον έκτο μήνα κύησης να περάσει τις αθλητικές δοκιμασίες του διαγωνισμού δοκίμων πυροσβεστών μετά τον τοκετό της.

Αναλυτικότερα, το 2007 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα 1.260 δόκιμων πυροσβεστών γενικών καθηκόντων. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού για την είσοδό τους στο ΠΣ, πλέον των άλλων γραπτών κ.λπ. εξετάσεων, πρέπει να υποβληθούν και σε αθλητικές δοκιμασίες. Κατά τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 19/2006 η επιτυχία των υποψηφίων στις αθλητικές εξετάσεις αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μία από τις υποψηφίους στον επίμαχο διαγωνισμό το χρονικό διάστημα που είχε καθοριστεί για να υποβληθούν οι υποψήφιοι σε αθλητικές εξετάσεις ήταν έξι μηνών έγκυος. Για το λόγο αυτό προσκόμισε βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου που επιβεβαίωνε την εγκυμοσύνη της και ζήτησε να υποβληθεί στις αθλητικές εξετάσεις αμέσως μετά τον τοκετό. Όμως, με πράξη του αρχηγού του ΠΣ απορρίφθηκε η αίτηση της υποψηφίας του διαγωνισμού με την οποία ζητούσε να της επιτραπεί, λόγω της εγκυμοσύνης της, «να υποβληθεί στις κατά νόμον αθλητικές δοκιμασίες σε χρόνο διάφορο του προγραμματισθέντος».

Μετά τον αποκλεισμό της η υποψήφια του διαγωνισμού προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχασε τη δικαστική «μάχη».

Αντίθετα, από το ΣτΕ δικαιώθηκε, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν τα άρθρα 4 (περί ισότητας) και 21 (προστασία της οικογένειας) του Συντάγματος, αλλά και τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (76/207/ΕΟΚ), έκριναν ότι δικαιολογείται χάριν της προστασίας της μητρότητας η αναβολή της αθλητικής εξέτασης σε χρόνο μεταγενέστερο της γέννησης του παιδιού, χωρίς αυτό να παρακωλύει την πρόοδο του σχετικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ερμηνεύοντας το Π.Δ. 19/2006, βάσει των διατάξεων των άρθρων 4 και 21 του Συντάγματος, καθώς και εκείνων της οδηγίας 76/207/ΕΟΚ, έκριναν ότι «η εγκυμοσύνη, η οποία εμποδίζει εγκυμονούσα υποψήφια πυροσβέστη να υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες, δικαιολογεί χάριν της προστασίας της μητρότητας, την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης ανήγαγε σε υποχρέωση του κράτους, την αναβολή της αθλητικής της εξέτασης σε χρόνο μεταγενέστερο του προκαθορισμένου για τη διενέργεια των αθλητικών εξετάσεων χρόνου, και συγκεκριμένα έως ότου, μετά τη γέννηση του τέκνου της, η υποψήφια θα είναι σε θέση να υποβληθεί στις αθλητικές δοκιμασίες».

Και συνεχίζει το ΣτΕ: «Η αναβολή της αθλητικής εξέτασης της εγκυμονούσης υποψηφίας «δεν παρακωλύει την πρόοδο του διαγωνισμού, αφού αυτός συνεχίζεται με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και της εγκυμονούσης υποψηφίας, στις γραπτές εξετάσεις και τα λοιπά στάδια του διαγωνισμού».

Σχετικές ειδήσεις