ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στο εδώλιο για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου 36 πρόσωπα που είχαν αθωωθεί

Ξανά στο εδώλιο για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου 36 πρόσωπα που είχαν αθωωθεί

Ξανά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα καθίσουν για το σκάνδαλο με τις «μετοχές φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αθηνών τα 36 πρόσωπα που είχαν αθωωθεί και μάλιστα ομόφωνα.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε σήμερα δεκτή την αίτηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που είχε προτείνει να αναιρεθεί η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία αθωώθηκαν οι 36.

Οι αρεοπαγίτες, έκριναν ότι η επίμαχη εφετειακή απόφαση δεν έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία και για το λόγο αυτό την αναίρεσαν.

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη απόφαση είχαν αθωωθεί όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματιστές, ακόμα και εφοπλιστές, που φέρονταν να συνήργησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες του 1999, για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Την κύρια ανάκριση της υπόθεσης είχε χειριστεί η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, οι επιλογές της οποίας οδήγησαν στην καταδίκη της σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η ανακρίτρια είχε κριθεί ένοχη για δωροδοκία, καθώς φέρεται να μην άσκησε δίωξη σε βάρος των υπευθύνων εμπλεκόμενης εταιρείας που φερόταν να είχε εξαπατήσει την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Η υπόθεση έφτασε τελικά το ακροατήριο μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατά περίπτωση. Ωστόσο, στη συνέχεια όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, γεγονός που οδήγησε τον Άρειο Πάγο στην αναίρεση της αθωωτικής απόφασης, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξανακριθούν όλοι από μηδενική βάση.

Σχετικές ειδήσεις