ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανατροπή στο σκάνδαλο της Energa: Αντιμέτωποι ξανά με ισόβια οι κατηγορούμενοι

Ανατροπή στο σκάνδαλο της Energa: Αντιμέτωποι ξανά με ισόβια οι κατηγορούμενοι

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της Energa – Hellas Power, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γρηγόρης Πεπόνης έκανε το... αυτονόητο και άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης, για όλους τους κατηγορούμενους.

Ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης ζητά αυστηρότερες ποινές στους καταδικασθέντες για την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa - Hellas Power, κρίνοντας (όπως άλλωστε και ο απλός λαός) ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασαν 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση των δύο εταιριών, εξέδωσαν μία επιεική απόφαση, τόσο με την αναγνώριση ελαφρυντικών -που απομάκρυνε κάποιους από αυτούς από την ισόβια κάθειρξη- όσο και στον υπολογισμό των ποινών που επέβαλαν.

Ο κ. Πεπόνης εκτιμά ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δεν εστάθμησαν ορθώς το βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων», και ζητά τη «διόρθωση» της πρόσφατης απόφασης ως προς τα σκέλη των ποινών, αλλά και των ελαφρυντικών. Έτσι ζητά να επιβληθούν οι «αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων ποινές», χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Όσοι έπεσαν στα... μαλακά κινδυνεύουν πλέον με ισόβια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της έφεσης ζητείται επιπλέον να μην αναγνωριστεί η απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση (που αφορά τον Βασίλη Μηλιώνη).

Η έφεση του εισαγγελέα αναμένεται να εκδικαστεί με την έφεση των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 4 έως και 21 έτη σε 11 κατηγορούμενους, διατάσσοντας για τρεις από αυτούς τη φυλάκιση τους. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της μη απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο, ήταν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Με την αναγνώριση ελαφρυντικών το δικαστήριο ουσιαστικά «έσπασε» τα ισόβια…

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί, μετά την εισαγγελική έρευνα με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε την απόφασή του επί των ποινών, δίνοντας παράλληλα δυνατότητα αναστολής στην εκτέλεσή τους σε εννέα κατηγορούμενους. Διέταξε, δε, τη φυλάκιση τριών και επέβαλε χρηματικές ποινές που φθάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, στη φυλακή θα οδηγούνταν οι καταδικασθέντες Αριστείδης Φλώρος και το ζευγάρι Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρος Νικολοθανάσης που πριν από λίγο καιρό επιχείρησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό με τη γυναίκα να αφαιρεί το βραχιολάκι που φορούσε.

Παράλληλα, επέβαλε και χρηματικές ποινές για όλους τους καταδικασθέντες -πλην του Βασίλη Μηλιώνη- ορίζοντας τη συνολική καταβολή στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στη φυλακή οδηγούνται ο Αριστείδης Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη και ο Πέτρος Νικολοθανάσης, αλλά και το ζευγάρι που είχε επιχειρήσει τη διαφυγή του με την καταδικασθείσα να αφαιρεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε.

Ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος ζήτησε να του δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 21 ετών που του επιβλήθηκε κατά συγχώνευση απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Αν με φυλακίσετε θα συμβούν δυο πράγματα: η ψυχική και η επιχειρηματική μου εξόντωση. Η προφυλάκισή μου ήταν η πρώτη φορά. Πλέον δεν έχω τις δυνάμεις να συνεχίσω τον αγώνα μου» υποστήριξε και πρόσθεσε: «δεν σκέφτηκα ποτέ να μην έρθω μπροστά στη δικαιοσύνη. Δεν έχω σκοπό να εκθέσω το δικαστήριο. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα το μετανιώσετε».

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:

1. Αριστείδης Φλώρος κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ποινή κάθειρξης 21 ετων και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωσή του απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής.

2. Αχιλλέας Φλώρος, κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλυματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ ευρώ

3. Νικόλαος Δεκολης, κατά συγχώνευση για τα τρία αδικήμαυα ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή της ποινής με τον ρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιπχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

4. Στέφανος Σιαφάκας, κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιπχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

5. Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής με τον όρο της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ.

6. Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγορευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ

7. Χρήστος Σιαφάκας, κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγορευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ

8. Κ. Κωνστάντος, ποινή τεσσάρων ετων και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμελεια κοινωνικής αρωγής.

9. Μαρία Σκλαβάκη, ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα. Δεν δόθηκε αναστολή.

10. Βασίλης Δημήτρακας, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλακισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμελεια κοινωνικής αρωγής.

11. Πέτρος Νικολοθανάσης, κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου οπότε και θα αποφανθεί επί παρεμπιπτουσών αποφάσεων.

Σχετικές ειδήσεις