ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σκάνδαλο Energa - HellasPower: Γλιτώνουν τα ισόβια και «καθαρίζουν» με 2,5 εκατομμύρια

Σκάνδαλο Energa - HellasPower: Γλιτώνουν τα ισόβια και «καθαρίζουν» με 2,5 εκατομμύρια

Στα... μαλακά οι πρωταγωνιστές του τεράστιου σκανδάλου που ζημίωσε το κράτος εκατομμύρια ευρώ – Τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου

Γλιτώνουν τα ισόβια οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου "Energa-HellasPower", καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προχώρησε στην αναγνώριση ελαφρυντικών σε 10 εμπλεκόμενους.

Αναμένεται η απόφαση επί των ποινών.

Ειδικότερα, για τους υπευθύνους των Εnerga - HellasPower, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, το δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ στους τρεις τελευταίους αναγνωρίστηκε και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Η απόφαση επί των ελαφρυντικών ήλθε αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων για την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, με την επιστροφή χρηματικών ποσών, μόνο όμως για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ισοδυναμεί με την καταβολή περίπου 2,5 εκατομμύριων ευρώ στο Δημόσιο, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν υποστηρίξει πως προτίθενται να καταβάλλουν συνολικά περίπου 83 εκατ. ευρώ τόσο για την κατηγορία της λαθρεμπορίας όσο και της υπεξαίρεσης. Για την τελευταία πράξη όμως απορρίφθηκε το αίτημα, με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να "χάσουν" περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ!

Ένα ακόμη παράδοξο είναι ότι το ζευγάρι κατηγορουμένων που επιχείρησε τη διαφυγή του (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται) αλλά συνελήφθη, είναι μεταξύ των καταδικασθέντων με τη σύζυγο να λαμβάνει το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου σε αντίθεση με το συζυγό της.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, εκπρόσωποι των δύο εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία. H ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο εκτιμάται στα 152 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις