ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο «σκαμνί» 11 άτομα για σπατάλες 37 εκατομμυρίων στον «Αθήνα 9,84»

Στο «σκαμνί» 11 άτομα για σπατάλες 37 εκατομμυρίων στον «Αθήνα 9,84»

Η Δικαιοσύνη ανοίγει το φάκελο με τα δεκάδες εκατομμύρια που φαίνεται να σκορπίστηκαν σε ταξίδια, χορηγίες, αρώματα, επώνυμες τσάντες και ζώνες, κορνίζες, ρολόγια, μανικετόκουμπα και πολλά άλλες «χρήσιμες» αγορές...

Του Γιώργου Ντουδεσκέα

Συνολικά 11 άτομα παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση που αφορά τα πεπραγμένα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84 την περίοδο 2003-2010.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 679/2017 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, εμπλέκονται στην αδικαιολόγητη σπατάλη ποσού άνω των 37 εκατ. ευρώ την εν λόγω περίοδο. Χρήματα που φαίνεται να σκορπίστηκαν σε ταξίδια, χορηγίες, αρώματα, επώνυμες τσάντες και ζώνες, κορνίζες, ρολόγια, μανικετόκουμπα και πολλά άλλες «χρήσιμες» αγορές...

Συγκεκριμένα οι 11 που παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις είναι:

Σοφία Δασκαλάκη, Γιάννης Πολίτης, Δώρα Σαρρή, Θανάσης Καφέζας, Κατερίαν Μαρκετάκη, Βασιλική Αράπη, Μαρία Ζήκου, Αλέξης Αναγνωστόπουλος, Μάκης Γιομπαζολιάς, Βασίλης Μητράκος και Κυριάκος Γριβέας.

Με το ίδιο βούλευμα διατάσσεται ο χωρισμός της δικογραφίας για τον νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κυρίτση, που υπήρξε μέλος του ΔΣ του «Αθήνα 9,84», μέχρι να αρθεί η ασυλία του από τη Βουλή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η δικαιοσύνη την σε βάρος του ποινική δίωξη.

Οι δικαστές επίσης απαλλάσσουν από επί μέρους πράξεις απιστίας ορισμένους από τους κατηγορούμενους και πλήρως από όλες τις κατηγορίες 6 πρόσωπα από τα αρχικώς εμπλεκόμενα.

Οι διώξεις

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από έκθεση των Οικονομικών Ελεγκτών, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Βάση αυτής, η επίκουρη τότε εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση η οποία κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων.

Η δίωξη αφορούσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σταθμού που έδωσαν θετική ψήφο για τη διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων, τους προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και τους διατελέσαντες το ερευνώμενο χρονικό διάστημα γενικούς διευθυντές. Το αξιοσημείωτο είναι πώς μεταξύ των εμπλεκόμενων βρέθηκε και ο Κυριάκος Γριβέας, βασικός κατηγορούμενος στη δικογραφία με τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως του αποδίδεται, μέσω δύο εταιριών του την COMMUNICATIONS IN PRACTICE με τον διακριτικό τίτλο “IN PRACTICE” και την C&C EVENTS MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ με διακριτικό τίτλο “C&C EVENTS MANAGEMENT SA” , υπέγραψε συμβάσεις με την επιχείρηση για την διοργάνωση εκδηλώσεων έναντι αμοιβής 1.362.100 ευρώ. Το δικαίωμα είσπραξης του ποσού ωστόσο το είχε εκχωρήσει στη Eurobank λόγω οφειλών τους προς το πιστωτικό ίδρυμα. Όπως προέκυψε όμως τελικώς τα χρήματα τα εισέπραξε ο ίδιος από τον 9,84. Η τράπεζα βέβαια στράφηκε κατά του ραδιοφωνικού σταθμού διεκδικώντας τα οφειλόμενα.

Από την δικαστική έρευνα πάντως δεν προέκυψαν ευθύνες για τους διατελέσαντες την επίμαχη περίοδο δημάρχους, για τα αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και εκείνα που ψήφισαν αρνητικά όπωςκαι τα μέλη των διαπαραταξιακών επιτροπών αφού είχαν συμβουλευτικό και μόνο ρόλο. Παράλληλα, λόγω παραγραφής, αρχειοθετήθηκε το σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε την περίοδο 2001-2003.

Το πάρτι με τα δώρα των δημοσίων σχέσεων!

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι εμπλεκόμενοι, την περίοδο 2003-2010 που το δημοτικό ραδιόφωνο επιχορηγήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με πάνω από 100 εκατ. ευρώ, σκορπούσαν τα χρήματα των δημοτών για σκοπούς «άσχετους» με αυτούς της επιχείρησης. Μεταξύ άλλων σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις αλλά και την επισκευή του αμφιθεάτρου στο Γκάζι που δεν ανήκει στον 9,84.

Όπως δε σημειώνεται, το «πάρτι» της σπατάλης κορυφώθηκε μετά το 2007. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι τα έξοδα δημοσίων σχέσεων από περίπου 25.000 που κυμαίνονταν την τετραετία 2003-2006 εκτοξεύθηκαν σε 292.739,27 ευρώ το 2007, 332.184,12 ευρώ το 2008, 156.011,94 ευρώ το 2009 και 182.645,56 ευρώ το 2010.

Επίσης αναφέρονται οι εξής αγορές για το «γραφείο του προέδρου» την περίοδο 2009-2010: τσάντα αξίας 500 ευρώ, μανικετόκουμπα και ζώνη mont blanc συνολικού κόστους 403 ευρώ, 23 μπουκέτα λουλούδια με κόστος για την κάθε σύνθεση που ξεκινούσε από 35 ευρώ και έφτανε τα 200 ευρώ, 5 τηλέφωνα iphone αξίας άνω των 2500 ευρώ, destinator, δύο αρώματα αξίας 369 ευρώ. Για ταξίδια δε στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό δαπανήθηκαν την περίοδο 2001-2010 άνω των 350.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις