Δίκη Siemens: Η συμφωνία κλείστηκε άρον άρον ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Newsbomb

Δίκη Siemens: Η συμφωνία κλείστηκε άρον άρον ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ

«Ένιωσα θλίψη όταν άκουσα ότι υπήρχαν "μαύρα ταμεία" και δόθηκαν μίζες», είπε καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Siemens, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ (Μάρτιος 2002- Μάιος 2004) Ελευθέριος Αντωνακόπουλος.

Ο ίδιος επιχειρώντας να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεγράφησαν και εκτελούνταν οι συμβάσεις για την ψηφιοποίηση του δικτύου αλλά και τους λόγους που επελέγη η Siemens τόνισε: «Έπρεπε να δώσουμε τεχνογνωσία στο "Αθήνα 2004" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και η συμφωνία για τη παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπεγράφη τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος . Γι' αυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που επελέγη η Siemens ο κ. Αντωνακόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχει το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων. Δεν είμαι τεχνικός, αλλά τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες μου το είχαν εξηγήσει. Το 95% του δικτύου ήταν Siemens και Ιντρακομ», είπε, προσθέτοντας ότι «εάν ο ΟΤΕ ήθελε να έχει καλή εταιρεία, έπρεπε να
παρέχει καλές υπηρεσίες και να έχει καλούς προμηθευτές».

Ως προς το αν τελικώς ο ΟΤΕ ζημιώθηκε από την συμφωνία, ο μάρτυρας έδωσε επί της ουσίας διπλή απάντηση. «Αν υποθέσουμε ότι δόθηκαν τα ποσά και αν είχαν συμπεριληφθεί ( σ.σ. οι μίζες) στην τιμή μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία ο ΟΤΕ. Υποθετικά μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία. Λέω υποθετικά γιατί πρέπει να εξεταστούν διάφορες πτυχές και θα πρέπει να αποδειχθεί και η δωροδοκία». Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης, ο κ. Αντωνακόπουλος υποστήριξε ότι «ωφελήθηκε ο ΟΤΕ από την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens, ενώ ωφελήθηκε και το κράτος γιατί με την αύξηση των εσόδων έπαιρνε καλύτερα μερίσματα από τις μετοχές».

Ο κ. Αντωνακόπουλος είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους Γερμανούς επικεφαλής της Siemens, ούτε και τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ενώ για τον Χριστοφοράκο είπε ότι είχαν συναντηθεί μόνο μία φορά.

«Δεν είχα καμία επαφή με στελέχη της μητρικής Siemens. Μια φορά είχε έρθει ο Χριστοφοράκος στο γραφείο μου να μου πει για ένα θέμα που αφορούσε την Cosmote. Δεν ήμουν αρμόδιος και τον παρέπεμψα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote. Ήταν η μόνο επαφή που είχα».

Ο κ. Αντωνακόπουλος ρωτήθηκε για τον ρόλο του εκ των κατηγορουμένων Γ. Σκαρπέλη ( πρώην γενικού διευθυντή του ΟΤΕ). «Την περίοδο εκείνη ήταν εντεταλμένος αντιπρόεδρος. Δεν ήταν διακοσμητικός ο ρόλος του , αλλά στα θέματα σταθερής τηλεφωνίας δεν είχε εκτελεστικό ρόλο. Φυσικά γνώριζε τα θέματα και συμμετείχε στις αποφάσεις που λαμβάνονταν. Δεν ήταν στο περιθώριο», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved