ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Καλαμάτα: 8,5 χρόνια για απόπειρα ληστείας με βαριοπούλα σε τράπεζα

Καλαμάτα: 8,5 χρόνια για απόπειρα ληστείας με βαριοπούλα σε τράπεζα
photo: pixabay/αρχείο

Ο κατηγορούμενος φυγοδικούσε επί 6 χρόνια

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 8,5 χρόνων έναν από τους ληστές με τις βαριοπούλες, για την απόπειρα ληστείας που είχαν διαπράξει οι αδίστακτοι κακοποιοί στις 8 Ιουλίου του 2011 στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα.

Ενα χρόνο αργότερα, στις 7 Μαΐου του 2012, κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από τις σφαίρες των ληστών με τις βαριοπούλες τέσσερις αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας, στο μακελειό στην οδό Ευριπίδου.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φυγοδικούσε επί 6 χρόνια και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, δεν παρέστη χθες (17/1/2019) στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τη συνήγορό του.

Στις 19 Ιανουαρίου 2017 οι 4 από τους πρώην συντρόφους του καταδικάστηκαν για την απόπειρα ληστείας σε 8,5 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, 2 άλλοι αθωώθηκαν, ενώ ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε τότε σε φυλάκιση 1 χρόνου και χρηματική ποινή 600 ευρώ ερήμην μόνο για το πλημμέλημα της οπλοφορίας, αφού ήταν φυγόδικος.

Ο αστυνομικός χθες (17/1/2019) κατέθεσε με σιγουριά πως οι ληστές οι οποίοι αποπειράθηκαν να ληστέψουν σπάζοντας με τη βαριοπούλα το τζάμι στο υποκατάστημα της Alpha Bank, είναι οι ίδιοι που ένα χρόνο μετά, για να ξεφύγουν μέσα από το διαμέρισμα της οδού Ευριπίδου, γάζωσαν με ένα Καλάσνικοφ και ένα όπλο αυτόν και τους συναδέλφους του.

Οι αδίστακτοι ληστές βγήκαν μέσα από το διαμέρισμα έχοντας ως ασπίδα τον πιο μικρόσωμο από τους συντρόφους τους, βγάζοντάς τον μπροστά για να μπορούν να πυροβολούν πάνω από το κεφάλι του τους αστυνομικούς.

Το διαμέρισμα αυτό ήταν το κρησφύγετο των ληστών και το είχαν νοικιάσει το Μάιο του 2011. Στις 8 Ιουλίου του 2011 έγινε η απόπειρα ληστείας στο κατάστημα της Alpha Bank στην 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα και όπως κατέθεσε ο αστυνομικός από βίντεο φαίνεται ότι ο ένας -αυτός που σπάζει την τζαμαρία με την βαριοπούλα- ήταν ο κατηγορούμενος αφού η σωματοδομή του ταιριάζει. Οι ληστές είχαν δράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και στη ληστεία της Εμπορικής Τράπεζας, στις 7 Μαΐου του 2012.

Τρόπος δράσης

Ο αστυνομικός κατέθεσε πως η δράση τους αποκαλύφθηκε μετά τη ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα της Καλαμάτας το Μάιο του 2012 και τη συμπλοκή τους με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Οι ληστές με τις βαριοπούλες, όπως είχε επικρατήσει να τους αποκαλούν, έχουν καταδικαστεί για περισσότερες από 26 ληστείες που διέπραξαν σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Οπως και στην απόπειρα στις 8 Ιουλίου του 2011 στην Alpha Bank στην Καλαμάτα, ένας από τους ληστές φορώντας κράνος έσπασε την τζαμαρία της τράπεζας με μια βαριοπούλα, ενώ ένας άλλος περίμενε πάνω σε μια μηχανή με πλαστή πινακίδα για να τον φυγαδεύσει.

Στη συνέχεια παρατούσαν τη μηχανή και επιβιβάζονταν σε αυτοκίνητο επίσης με πλαστές πινακίδες, ενώ πάντα είχαν ομάδα υποστήριξης να τους περιμένει, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Καταφύγιο έβρισκαν μετά τις ληστείες στα κρησφύγετα που φρόντιζαν να έχουν νοικιάσει στις πόλεις όπου δρούσαν αρκετό διάστημα πιο μπροστά, ώστε να περνάνε απαρατήρητοι.

Πρόλαβαν και κρύφτηκαν

Οι ληστές με τη βαριοπούλα δεν κατάφεραν να ληστέψουν την Alpha Bank στην Καλαμάτα γιατί οι υπάλληλοι πρόλαβαν να κλειδωθούν στον ημιώροφο, μαζί με τα χρήματα.

Οπως κατέθεσαν η τότε υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος και δύο από τους υπαλλήλους, ήταν μεσημέρι και η τράπεζα ήταν κλειστή για το κοινό.

Μέσα στην τράπεζα το προσωπικό ετοιμαζόταν να εφοδιάσει με χρήματα το ΑΤΜ.

Μόλις ο κρανοφόρος ληστής άρχισε να χτυπάει την τζαμαρία με τη βαριοπούλα, κλείδωσαν τα χρήματα στο χρηματοκιβώτιο και έτρεξαν στον ημιώροφο, όπου υπήρχε πόρτα ασφαλείας.

Η υποδιευθύντρια ωστόσο δεν πρόλαβε να ανέβει, αλλά δεν την πείραξαν και το μόνο που έκανε ο ληστής ήταν να την υποχρεώσει να πέσει στο πάτωμα και κατευθύνθηκε στο πατάρι.

Κλώτσησε με δύναμη την πόρτα ασφαλείας του ημιωρόφου όπου είχαν βρει καταφύγιο οι άλλοι δύο υπάλληλοι, χωρίς όμως να καταφέρει να την σπάσει.

Οι υπάλληλοι φυσικά χτύπησαν το συναγερμό και ο ληστής δεν είχε άλλο χρονικό περιθώριο, έκανε μεταβολή και έφυγε ανεβαίνοντας στη μηχανή που τον περίμενε ο συνεργός του.

ΠΗΓΗ eleftheriaonline.gr

Σχετικές ειδήσεις