ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού τίμησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β'

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού τίμησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β'

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος ανακήρυξε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’ σε Επίτιμο Δημότη Παπάγου – Χολαργού. 

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/11) στο Χολαργό η τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Δημότη Παπάγου-Χολαργού του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Papas1.jpg
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’

Κατά την ομιλία του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής δήλωσε ότι ζει και κινείται τριάντα χρόνια «στην πόλη της κυρά-Φανερωμένης και του Εσταυρωμένου» από όπου και ξεκίνησε για να βρεθεί «στα στήθη της αφρικανικής πραγματικότητας».

Papas.jpg
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’

«Τριάντα χρόνια ζω και κινούμαι ανάμεσά σας, στην πόλη της κυρά-Φανερωμένης και του Εσταυρωμένου, από όπου και ξεκίνησα για να βρεθώ στα στήθη της αφρικανικής πραγματικότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Δημότη Παπάγου-Χολαργού το βράδυ της Παρασκευής (15/11) ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού, κατά την πρώτη τακτική του συνεδρία τον περασμένο Ιανουάριο, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αποτελεί τη δεύτερη εξέχουσα προσωπικότητα που λαμβάνει τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Παπάγου-Χολαργού, ύστερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, πριν από ένα χρόνο.

Papasdimarxos.jpg
O Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’ με τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο.

«Ευγνώμονας σας ευχαριστώ μαζί με όλους τους συνεργούς μου εν Κυρίω, διακόνους, πρεσβυτέρους και επισκόπους. Εύχομαι ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού να προάγει και να προάγεται προοδεύοντας σε έργα αγάπης, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» είπε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’ λίγο πριν παραλάβει από τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο, τη μεγαλύτερη σε τοπικό επίπεδο τιμή και αναγνώριση για το πλούσιο και πολυσχιδές του έργο κατά τα 15 έτη της θεοφώτιστης πατριαρχικής διακονίας του στην Αφρική.

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος είπε «είχαμε την μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχτούμε στην πόλη μας μια ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία, τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β´και να τον αναγορεύσουμε Επίτιμο Δημότη Παπάγου – Χολαργού».

«Είναι ένας άνθρωπος ταπεινός και γεμάτο αγάπη, με έργο μοναδικό και αξιοθαύμαστο. Όλη του η ζωή, ένας ιερός αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο, όπου θα επικρατούν η αλληλεγγύη, ο πολιτισμός, η παιδεία και η αγάπη για τον συνάνθρωπο», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού.

Απευθυνόμενος στο κοινό που κατέκλυσε από νωρίς τους χώρους του Δημοτικού Αμφιθεάτρου «Μ. Θεοδωράκης» στο Δημαρχείο, ο Πατριάρχης δήλωσε ότι ζει και κινείται τριάντα χρόνια «στην πόλη της κυρά-Φανερωμένης και του Εσταυρωμένου» από όπου και ξεκίνησε για να βρεθεί «στα στήθη της αφρικανικής πραγματικότητας».

Giannakopoulou1.jpg

«Σήμερα αναπολώ το παρελθόν και οραματίζομαι το μέλλον, μέσα από τη δική σας τιμή και αγάπη στο πρόσωπό μου», σημείωσε ενώ ευχήθηκε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού «να προάγει και να προάγεται προοδεύοντας σε έργα αγάπης, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης».

Ο Μακαριώτατος εξομολογήθηκε συγκινημένος το τάμα του στην Παναγία τη Φανερωμένη, την προστάτιδα της πόλης του Χολαργού, όταν, λίγες ημέρες πριν την εκλογή του στο σημερινό του αξίωμα, ευρισκόμενος στον Ναό, ζήτησε από την κυρία Θεοτόκο να δείξει εκείνη το θέλημά της για το εάν δύναται ο ίδιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αφρικανική Ήπειρο από την ανώτατη εκκλησιαστική θέση, με την υπόσχεση να ανάβει κάθε φορά ένα κερί στο συγκεκριμένο Ναό της, σε κάθε παρουσία του στο Δήμο.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και ο Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Παπάγου, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρσιώτης, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

IMG_1346.jpg
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως

Ξεχωριστή νότα στη βραδιά αποτέλεσαν οι μαθητές του Δήμου που ανέγνωσαν το ιστορικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το βιογραφικό του Πατριάρχη, η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού υπό την διεύθυνση του Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης Χριστού Εκκλησίας Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, ενώ ο Κρητικός Καλλιτέχνης Βασίλειος Σκουλάς μαζί με τον συνονόματο εγγονό του ερμήνευσαν ένα Ριζίτικο τραγούδι.

Xorodia.jpg
H Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού υπό την διεύθυνση του Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης Χριστού Εκκλησίας Γεωργίου Χατζηχρόνογλου
IMG_1389.jpg
O Κρητικός Καλλιτέχνης Βασίλειος Σκουλάς μαζί με τον συνονόματο εγγονό του ερμήνευσαν ένα Ριζίτικο τραγούδι

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση αποσπασμάτων του έργου «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή» από τον Αρχιμουσικό, Πιανίστα και Συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την Υμνωδό Νεκταρία Καραντζή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Παναγιώτης - Ραφαήλ: Χαμόγελα για το μικρό «αγγελούδι» - Βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Σχετικές ειδήσεις