ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Δημοσκόπηση MRB για τo Newsbomb.gr: Κοντά στην εκκλησία το 56% των νέων

Δημοσκόπηση MRB για τo Newsbomb.gr: Κοντά στην εκκλησία το 56% των νέων
Την σχέση των Ελλήνων με την εκκλησία και τη θρησκεία καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για τo Newsbomb.gr
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Την σχέση των Ελλήνων με την εκκλησία και τη θρησκεία καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για τo Newsbomb.gr

Η εκκλησία και η θρησκεία αποτελούν για εκατοντάδες χρόνια δύο από τις σταθερές πάνω στις οποίες βασίζεται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικογένεια όπως αυτό έχει αποτυπωθεί σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών.

Την ίδια εικόνα αποτυπώνει και η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τo Newsbomb.gr στην οποία καταγράφονται όλες οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος από την πρόθεση ψήφου, μέχρι τη στάση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι, δε, το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για τo Newsbomb.gr, η πλειοψηφία των νέων (ηλικίες 17-34 ετών) τοποθετεί τον εαυτό της κοντά στην εκκλησία και την θρησκεία με ένα σημαντικό ποσοστό να προχωρεί και στον εκκλησιασμό με συχνότητα 1-2 φορές τον μήνα (εξαιρουμένων μυστηρίων όπως βαφτίσεις, κηδείες, γάμους).

Ακόμα μεγαλύτερο είναι, δε, το ποσοστό των ερωτηθέντων συνολικά που τοποθετούν τους εαυτούς τους κοντά στην θρησκεία. Συγκεκριμένα κοντά ή πολύ κοντά στη θρησκεία βρίσκεται το 68,5% των ερωτηθέντων με μόνο το 29,7% να δηλώνει ότι αισθάνεται να βρίσκεται στην αντίθετη όχθη.

Όσον αφορά, δε, τον εκκλησιασμό 1 στους 3 απαντά ότι πηγαίνει στην εκκλησία από 1-2 φορές τον μήνα έως κάθε εβδομάδα. Στο 26,5% βρίσκεται το ποσοστό εκείνων που πηγαίνουν στην εκκλησία 1-2 φορές τον χρόνο με μόνο ένα 15,8% να απαντά «ποτέ» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Από την ανάλυση των απαντήσεων σχετικά με τη συχνότητα του εκκλησιασμού προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 41,3% πηγαίνουν από 1-2 φορές τον μήνα και περισσότερο στην εκκλησία ενώ για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 21,5%. Όταν, δε, οι απαντήσεις φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα της ηλικίας προκύπτει ότι οι νέοι ηλικίας έως 34 ετών σε ποσοστό σχεδόν 25% πηγαίνουν στην εκκλησία τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, ποσοστό που αυξάνεται όσο προχωράμε στις ηλικιακές ομάδες (27,8% για τους 35-44, 32,6% για τους 45-54, 38,4% για τους 55-64 και 36 για τους 65+).

Οι αναλυτές της MRB κατέγραψαν και τη σχέση των ερωτηθέντων με τη θρησκεία ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων το αίσθημα που υπάρχει είναι αυτό της εγγύτητας προς την πίστη. Συγκεκριμένα 69,2% των ανδρών και 67,5% των γυναικών δηλώνουν ότι νιώθουν κοντά-πολύ κοντά στη θρησκεία, με τους νέους έως 34 ετών σε ποσοστό 56,4% να δίνουν την ίδια απάντηση, τους ερωτηθέντες στην ομάδα 35-44 ετών να απαντούν με τον ίδιο τρόπο σε ποσοστό 70,9%, τους 45-54 ετών να τοποθετούνται το ίδιο σε ποσοστό 75,3% ενώ στις δύο μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά φτάνουν στο 72,6% και το 73,1% για τους 55-64 και τους 65+ αντίστοιχα.

Την θερμή σχέση των Ελλήνων με την Θρησκεία επιβεβαιώνουν, τέλος, και τα υψηλά ποσοστά στις απαντήσεις «κοντά-πολύ κοντά» ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης καθώς στους ψηφοφόρους της ΝΔ το ποσοστό βρίσκεται στο 80,1% και σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ στο 58,3%.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB στο Νewsbomb.gr: Καμπανάκι για την κυβέρνηση – Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb: Το 50,9% των πολιτών αναγνωρίζει δίκιο στη Ρωσία για την Ουκρανία

Έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση – Ανασφαλείς οι πολίτες