ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Καλαμάτα: Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην κορυφή του Ταΰγετου

Καλαμάτα: Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην κορυφή του Ταΰγετου

Στις 3 Μαΐου του 2015 τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, κατά την τελευταία τους ανάβαση στην κορυφή του Ταΰγετου, διαπίστωσαν πως το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, που βρίσκεται ακριβώς στα 2.407μ., κοντεύει ολοσχερώς να καταστραφεί. Το επόμενο βήμα τους ήταν ένα δημόσιο κάλεσμα σε καθέναν ικανό να βοηθήσει στην αναστήλωση του μοναδικού Αϊ - Λια, που είναι χτισμένος με ξερολιθιά και η παρουσία του εκεί χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (13 - 14 Ιουνίου 2015) ένα «τσούρμο» εθελοντών έφθασε στα ψηλά του Ταΰγετου!... Στην αποκατάσταση των ζημιών, που είχε υποστεί το εξωκκλήσι, καθοριστικά συνέδραμαν κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Τσέρια της Δυτικής Μάνης (ανήκει στα όριά της) μ' επικεφαλής το Σωτήρη Ταβουλαρέα, η οικογένεια του οποίου από τη δεκαετία του '70, ακόμη, φροντίζει το ναό και το χώρο.

Με τις συντονισμένες ενέργειες του ΕΟΣ Μεσσηνίας, το εξωκκλήσι στέκει και πάλι όρθιο, έτοιμο να υποδεχτεί τους προσκυνητές, που θα βρεθούν στην κορυφή του Ταΰγετου για την εορτή του προφήτη Ηλία (στις 20 Ιουλίου).

«Ο Προφήτης Ηλίας είναι χτισμένος στο υψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου, στην κορυφή του Ταϋγέτου. Από εκεί η θέα είναι καταπληκτική. Βλέπεις ολόκληρη την Πελοπόννησο, τις καλές ημέρες βλέπεις μέχρι και την Κρήτη! Οι περισσότεροι που ενδιαφερθήκαμε δεν το κάναμε από θρησκευτικά κίνητρα. Το εκκλησάκι ανήκει στον Ταΰγετο, βρίσκεται σ' έναν όμορφο χώρο και ανήκει σε όλους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Φύκιρης.

Από το καταφύγιο της Σπάρτης ―που για να το προσεγγίσεις χρειάζεται να οδηγείς περίπου δέκα χιλιόμετρα σε χωματόδρομο― χρειάζεσαι ακόμη 2 ώρες και 45' πεζοπορία για να φθάσεις στην κορυφή του Αϊ - Λια.

«Είναι ένα κτίσμα που φιγουράρει ως φόντο σε χιλιάδες φωτογραφίες πεζοπόρων που κόπιασαν ν' ανέβουν το βουνό. Το εκκλησάκι του πρ. Ηλία είναι για τον Ταΰγετο ό,τι οι 'Αγιοι Απόστολοι για την Καλαμάτα, ο Λευκός Πύργος για τη Θεσσαλονίκη, η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας για την Αθήνα…», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Μεσσηνίας.

Το εκκλησάκι του Αϊ-Λια στην κορυφή του Ταΰγετου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα 2.407 μ., δεν έχει στέγη!

«Σημειώνεται, ακόμη, ότι από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, δεν προκύπτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη στέγης…» αναφέρει στην τεχνική περιγραφή του ο αρχιτέκτων - μηχανικός Νικόλαος Γιαννακόπουλος.

Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα ο προφήτης Ηλίας του Ταΰγετου μπορεί να είναι ...άστεγος, όχι, όμως, και περιττός!!

Στις 20 Ιουλίου Λακωνία και Μεσσηνία ανταμώνουν στο υψηλότερο σημείο του Ταΰγετου, στα 2.407 μ., εκεί όπου στέκει και πάλι ολόρθο το ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία. Η παράδοση θέλει εδώ να γίνονται αρραβώνες, βαπτίσεις ακόμα και γάμοι.

Το ορειβατικό προσκύνημα του Αϊ-Λιος έχει ταυτιστεί με τη λειτουργία στο πέτρινο ξωκκλήσι, όπου καίγεται το κερί και το λιβάνι των προσκυνητών. Μέσα σ' αυτό βρίσκουν καταφύγιο οι ιδρωμένοι ορειβάτες, όταν τους δέρνει ο άνεμος…