ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Ιανουαρίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Ιανουαρίου

Σήμερα 12 Ιανουαρίου είναι η εορτή των μαρτύρων Τατιανής (†226), Ευθασίας, Μερτίου (†305), Πέτρου, Αθανασίου, του ομολογητού. Οσίων Ηλιού του θαυματουργού, του εν τω «Παραδείσω» και Αλεξάνδρου.

Tατιανή

Γεννήθηκε επί αυτοκρατορίας Αλεξάνδρου Σεβήρου από επιφανείς γονείς και κατείχε το αξίωμα της διακόνισσας. Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε την πλούσια φιλανθρωπική δράση της Τατιανής διέταξε να τη συλλάβουν και την ανάγκασε να τον συνοδεύσει σε ειδωλολατρικό ναό όπου η αγία με την προσευχή της γκρέμισε τα είδωλα. Επειδή η Τατιανή δεν πείστηκε ν’ απαρνηθεί την χριστιανική της πίστη, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια απ’ τα οποία εξήλθε σώα και αβλαβής. Τελικά αποκεφαλίστηκε.

Μέρτιος

Ήταν στρατιωτικός στους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Για την χριστιανική του πίστη καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα, ο οποίος διέταξε να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιον του. Ο άγιος παρουσιάσθηκε μπροστά του με την αρμόζουσα σεμνότητα, αλλά με ακμαίο αγωνιστικό φρόνημα αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο αυτοκράτορας προέβη τότε σε μία ταπεινωτική πράξη. Διέταξε να του αφαιρέσουν τη στρατιωτική ζώνη. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια και οχτώ ημέρες αργότερα πέθανε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων