ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο διάλογος Εκκλησίας-Πολιτείας οφείλει να υπηρετεί το συμφέρον της Πατρίδας

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο διάλογος Εκκλησίας-Πολιτείας οφείλει να υπηρετεί το συμφέρον της Πατρίδας

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος | Ειδήσεις: Μιλώντας, όπως πάντα, στη γλώσσα της Λογικής και της Αλήθειας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε χθες, Τρίτη (04/10/2017), ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ειδικότερα προς το Υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟΣ», ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας (ΙΣΙ) ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε πως ο διάλογος «δεν είναι εύκολος, αλλά όχι και ακατόρθωτος» και πρόσθεσε: «Αρκεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και εις τους δύο χώρους και αυτές είναι η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η αγάπη για την αλήθεια και το συμφέρον της Πατρίδος. Μακριά από προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και δογματισμούς».

Ο κ. Ιερώνυμος άφησε αιχμές για τις κατά καιρούς μεγάλες διαμάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές και διερωτήθηκε: «Σε μια τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια, γιατί τόσος παραπικρασμός, τόσες αντιπαραθέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας; Γιατί δεν μπόρεσαν οι δύο αυτοί, κύρια υπεύθυνοι, να φανούν αντάξιοι μιας βαριάς εθνικής κληρονομιάς υπερβαίνοντας καθημερινές μικρότητες και εγωισμούς;».

Παράλληλα, έκανε μια ιστορική αναφορά στις δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας επισήμανε ότι από τον βασιλέα Όθωνα και την Αντιβασιλεία ως σήμερα η τακτική της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας είναι όχι μόνο σχεδόν η ίδια, αλλά προστίθενται συνεχώς και άλλα πολυποίκιλα και σύγχρονα τεράστια προβλήματα.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Καθολική και υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί, «Ο θεολογικός διάλογος δεν είναι ένα σύγχρονο εφεύρημα στη ζωή της Εκκλησίας αλλά αποτελεί μία αρχαία πρακτική. Δεν μπορείς επίσης να είσαι Ορθόδοξος και να μη διαλέγεσαι. Ο διάλογος με σκοπό την ανάδειξη της Αλήθειας και η επιθυμία για επίτευξη της ενότητας είναι χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «μέσω του διαλόγου επίσης παρέχεται η ευκαιρία στους ετεροδόξους να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν την αυθεντικότητα της εκκλησιαστικής παράδοσης, την αξία της πατερικής διδασκαλίας, τη λειτουργική εμπειρία και την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχει σε κάθε διάλογο χωρίς να αθετεί ποτέ την δογματική της διδασκαλία και παράδοση».

Σημειώνεται πως οι εργασίες της ΙΣΙ συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη (04/10/2017).

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις