ΕΡΓΑΣΙΑ

Μισθολογική συμφωνία μεταξύ γερμανικών σιδηροδρόμων και συνδικάτου μηχανοδηγών

Μισθολογική συμφωνία μεταξύ γερμανικών σιδηροδρόμων και συνδικάτου μηχανοδηγών

Η εταιρία λειτουργίας των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn κατέληξε σε μισθολογική συμφωνία με το συνδικάτο των μηχανοδηγών, το GDL, τερματίζοντας μια σχεδόν 12μηνη διαμάχη που προκάλεσε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων πλήττοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές σήμερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν ύστερα από πέντε εβδομάδες διαιτησίας, τα μέλη του GDL θα λάβουν αύξηση 5,1% σε δύο φάσεις, 3,5% από 1ης Ιουλίου και επιπλέον 1,6% από τον Μάιο του 2016. Παράλληλα, θα υπάρξουν μειώσεις στις υπερωρίες.
«Έχουμε μια λογική συμφωνία...Όλα υπογράφηκαν και ολοκληρώθηκαν» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ματίας Πλάτζεκ, ένας εκ των δύο μεσολαβητών.
Η Deutsche Bahn είπε σε ανακοίνωσή της ότι συμφώνησε να παραμείνει το GDL ως εταίρος στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις έως το 2020, παρά την νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα και που περιορίζει την ισχύ μικρότερων συνδικάτων, προσθέτοντας ότι έγινε ένας δίκαιος συμβιβασμός.
Το GDL, που εκπροσωπεί 20.000 μηχανοδηγούς, ζητούσε μεταξύ άλλων μισθολογικές αυξήσεις 5%, μικρότερη εβδομάδα εργασίας ενώ διεκδικούσε τη δική του συμφωνία ανεξάρτητα από άλλα μεγαλύτερα συνδικάτα. Ήθελε ακόμη να μπορεί να εκπροσωπεί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων της εταιρίας, πέραν των μηχανοδηγών.

Σχετικές ειδήσεις