ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Eξετάζεται η μείωση των εισφορών

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Eξετάζεται η μείωση των εισφορών

Υπό εξέταση η ελάφρυνση των εισφορών κατά 6.7% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συμβάσεων και διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 600 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει στο πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει το Πρωθυπουργός.

Ενώ αναφορά θα γίνει και στις προσπάθεις της Κυβέρνησης για αποτροπή ή έστω αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. \

Αναλυτικά, η κυβερνητική επιτροπή εξετάζει τη δυνατότητα ελάφρυνσης των εισφορών που καταβάλουν στον ΕΦΚΑ ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η εισφορά 20% επί του εισοδήματος υπέρ του κλάδου σύνταξης εξετάζεται να μειωθεί στο 13.3% , ποσοστό που αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα η κατώτατη εισφορά ανέρχεται σε 167 ευρώ το μήνα ( 20% υπέρ του κλάδου σύνταξης και 6.95% υπέρ του κλάδου υγείας).

Η μειωμένη εισφορά που εξετάζεται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 01/01/2019 δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο δύο παράγοντες. Τον Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η απόφαση του ΣτΕ και είναι πολύ πιθανόν να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.

Επιπλέον, η ελάφρυνση είναι αναγκαία καθώς η πιθανολογούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά και τις κατώτατες εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα σε σχέση με το παρελθόν.

Επιπλέον, παρέμβαση αναμένεται και στην περίπτωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης που οφείλουν να καταβάλλουν περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες εισφορές ( 4% υπέρ εφάπαξ και 7% υπέρ επικούρησης) με ένα ενιαίο ποσό για όλους το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε δόσεις.