Έρχεται διπλό «χαράτσι» για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

Newsbomb

Έρχεται διπλό «χαράτσι» για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

Με διπλές εισφορές θα επιβαρυνθούν από τον Δεκέμβριο όσοι απασχολούμενοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 από το 2015.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων και μεταξύ της Παρασκευής 30ης Νοεμβρίου-Σαββάτου 1ης Δεκεμβρίου θα αναρτηθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, έως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές όλων των μη μισθωτών για το μήνα Οκτώβριο του 2018.

Αυτό σημαίνει πως κατά την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση των αναδρομικών εισφορών για όσους παράλληλα απασχολούμενους και με μπλοκάκι προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των περσινών εισφορών.

Χρεωστικό υπόλοιπο θα προκύψει για όποιον δήλωσε το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 και έτσι κατέβαλλε το 2017 αναλογικά χαμηλότερες εισφορές από εκείνες που θα έπρεπε.

Η διαφορά μεταξύ των καταβλητέων και καταβληθεισών εισφορών πρέπει πλέον να πληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η εξόφληση θα γίνει σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αντίθετα, για κάποιον που είναι παράλληλα ασφαλισμένος ή αμειβόμενος με «μπλοκάκι» και δήλωσε εισόδημα χαμηλότερο το 2016 σε σχέση με το 2015 θα προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο. Έτσι ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να τους επιστρέψει τη διαφορά μεταξύ καταβλητέων –καταβληθεισών εισφορών.

Βασικός όρος για την επιστροφή αναδρομικών εισφορών είναι το σχετικό υπόλοιπο να ξεπερνά τα 50 ευρώ και να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία από πλευράς του δικαιούχου της επιστροφής.

Αν το πιστωτικό υπόλοιπο είναι κάτω από 50 ευρώ, θα συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές. Τέλος σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές, αυτές θα συμψηφίζονται με το πιστωτικό υπόλοιπο.

Διαβάστε επίσης: Τέλος επιτηδεύματος: Δείτε ΕΔΩ σε ποιους καταργείται - Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν κανονικά

Έρχεται διπλό «χαράτσι» για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»
01
Έρχεται διπλό «χαράτσι» για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved