ΕΘΝΙΚΑ

Κίνηση – ματ από την Ελλάδα: Συμφωνία με το Ισραήλ για επιτήρηση του Αιγαίου με UAV

Κίνηση – ματ από την Ελλάδα: Συμφωνία με το Ισραήλ για επιτήρηση του Αιγαίου με UAV

Μπορεί ο Ερντογάν να στήνει συμφωνίες με τη Λιβύη και την Αλβανία, ωστόσο και η Ελλάδα δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας τις επεκτατικές κινήσεις του «σουλτάνου».

Ανώτατοι αξιωματικοί του υπουργείου Άμυνας είχαν επισημάνει εδώ και καιρό στην πολιτική ηγεσία ότι η ένταξη υπερσύγχρονων UAVs στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απαραίτητη, όχι μόνο διότι η Τουρκία έχει κάνει άλματα σ' αυτόν τον τομέα - έχει αναπτύξει δική της βιομηχανία - και χρησιμοποιεί μάλιστα κατά κόρον UAVs σε επιθέσεις στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά διότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι το μέλλον σε επιχειρησιακούς και πολεμικούς σκοπούς.

Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες του «σουλτάνου» στην ανατολική Μεσόγειο, με την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να αλλάξει άμεσα τακτική, συνάπτοντας αμυντική συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο.

Ο αμυντικός άξονας με το Τελ Αβίβ μάλιστα, πήρε «σάρκα και οστά», με την επίσημη πλέον συμφωνία για την προμήθεια από την Ελλάδα υπερσύγχρονων ισραηλινών UAV’s "Heron" της IAI (Israeli Aircraft Industry), τα οποία θα διατεθούν για την επιτήρηση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ, τη συμφωνία υπέγραψαν (με ηλεκτρονικό τρόπο, λόγω κορονοϊού) εκ μέρους του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ο γενικός διευθυντής Ούντι Άνταμ και εκ μέρους της Ελλάδας ο γενικός διευθυντής αμυντικών επενδύσεων και εξοπλισμών Θεόδωρος Λάγιος, και προβλέπει την ενοικίαση των IAI Heron για τρία χρόνια με option αγοράς από την χώρα μας. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την ενοικίαση 2 Heron για τρία χρόνια έναντι 39 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Τα IAI Heron μπορούν να εκτελούν αποστολές για 45 ώρες σε μεγάλα ύψη άνω των 33.000 ποδών σε απόσταση μεγαλύτερη των 1000 χιλιομέτρων από την βάση τους και σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους διαθέτουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης με πολλαπλές λειτουργίες καθώς και ηλεκτροπτικό αισθητήρα με δυνατότητα λειτουργίας και την νύχτα καθώς και πακέτο ηλεκτρονικών πληροφοριών (Electronic Intelligence-ELINT), ενώ μπορεί να μεταδίδει απευθείας εικόνα στη βάση του η σε κάθε άλλο κέντρο.

Εξοπλισμένο με σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών το Heron προσφέρει εκτεταμένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε μεγάλο εύρος σεναρίων που περιλαμβάνουν θαλάσσια επιτήρηση, προστασία θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, Έρευνα και Διάσωση, διαχείριση καταστροφών κ.α.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ Γιερ Κουλας, δήλωσε ότι με την συμφωνία αυτή επεκτείνονται οι άριστες σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα και το Ισραήλ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ότι η χώρα μας εξοπλίζει τις δυνάμεις της με ένα ισραηλινό σύστημα και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Σκασμένοι» όλοι για ποτό: Συναγερμός για τα take away πάρτι – Έρχονται πρόστιμα χιλιάδων ευρώ