ΕΘΝΙΚΑ

Διάβημα στα Σκόπια για την «κηδεία της Ελλάδας»

Διάβημα στα Σκόπια για την «κηδεία της Ελλάδας»

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν οι προκλητικές και προσβλητικές εκδηλώσεις αναπαράστασης της «κηδείας της Ελλάδος» σε πόλη των Σκοπίων.

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Πρέσβης Αλ. Παπαδοπούλου, πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων για το σκοπό αυτό.

Η κ. Παπαδοπούλου εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την αναπαράσταση της «κηδείας της Ελλάδος» σε καρναβάλι της πόλης Βεβτσάνι.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, οι ενδυμασίες των συμμετεχόντων έφεραν έναν χάρτη αλυτρωτικού περιεχομένου με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ κάηκε και η Ελληνική σημαία.

Η εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς παρατήρησε ότι οι αρχές των Σκοπίων όχι μόνo δεν καταδίκασαν τις εκδηλώσεις, αλλά η υπουργός Πολιτισμού, που είχε αναλάβει και την επιδότηση της εκδήλωσης, χαρακτήρισε το καρναβάλι «διαμάντι της "Μακεδονικής" παράδοσης».

Στα πλαίσια αυτά, η κ. Παπαδοπούλου ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων να καταδικάσει με επίσημο τρόπο και απερίφραστα τα έκτροπα και να λάβει μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών και την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον, καθώς εκδηλώσεις τέτοιου τύπου δεν συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών και δεν συνάδουν με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές καλής γειτονίας.