ΕΘΝΙΚΑ

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: Ανοίγει πυρ από Καστελλόριζο μέχρι Λιβυκό πέλαγος

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: Ανοίγει πυρ από Καστελλόριζο μέχρι Λιβυκό πέλαγος
AP Photo

Γέμισε ελληνικά πλοία η περιοχή νοτίως της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Ρόδου – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά με συμμετοχή μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας – Ο καθοριστικός ρόλος που θα παίξουν τα υποβρύχια

Προς το «σημείο μηδέν» φαίνεται πως οδηγείται η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα μιας μεθοδικά εντεινόμενης προκλητικότητας εις βάρος του Ελληνισμού, σε όλα τα επίπεδα και με κάθε μέσο.

Το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εμπλοκής καθίσταται ολοένα και πιο ορατό, με την Τουρκία να επιβεβαιώνει με λόγια αλλά και έργα τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις της και την Ελλάδα να ετοιμάζεται εντατικά για κάθε ενδεχόμενο.

Μετά την προαναγγελία από τους Τούρκους ότι θα ξεκινήσουν έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέρα από τα 6 μίλια, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Στο Πεντάγωνο διαμορφώνουν συνεχώς σχέδια που θα «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια εν τη γενέσει της, με το Πολεμικό Ναυτικό να επικεντρώνεται στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ικανότητας. Ο Στόλος μας έχει δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος, τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο - Κάρπαθος - Κάσος - Κρήτη.

Από σήμερα (24/06) το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσουν νέα επιχειρησιακή εκπαίδευση. Φρεγάτες, κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και υποβρύχια θα «κλειδώσουν» το τμήμα κάτω από το νομό Λασιθίου στην Κρήτη και όλη τη θαλάσσια περιοχή από το Καστελλόριζο μέχρι το Λιβυκό πέλαγος πραγματοποιώντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Πρόκειται για άσκηση υψηλού συμβολισμού, μιας και η περιοχή στην οποία θα ανοίξουν πυρ Στόλος και Αεροπορία, περιλαμβάνεται στο παράνομο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο και ενδέχεται να κληθούν να επιχειρήσουν σε πραγματικές συνθήκες, σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει ερευνητικό σκάφος.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, στρατηγικό ρόλο στις ασκήσεις αναμένεται να έχουν τα υποβρύχια του Στόλου, τύπου 214, τα οποία πλέουν εδώ και μέρες στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας μια φονική υποθαλάσσια ασπίδα σε όλα τα κομβικά σημεία.

Επιπλέον, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν συνεχώς πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή, «συνοδευόμενα» μάλιστα και από το ιπτάμενο ραντάρ Erieye το οποίο εφοδιάζει τις Βάσεις με πληροφορίες για κάθε κίνηση των Τούρκων.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις θεωρούνται υψίστης σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και το έντονο στοιχείο της διακλαδικότητας. Όλα σχεδόν τα επιχειρησιακά σενάρια του Πολεμικού Ναυτικού έχουν πολύτιμο αρωγό τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθούν και έκτακτες ασκήσεις μικρής κλίμακας με απόφαση του ΓΕΕΘΑ και συμμετοχή και των τριών Σωμάτων.

Φρεγάτες, κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και υποβρύχια θα «κλειδώσουν» το τμήμα κάτω από το νομό Λασιθίου στην Κρήτη και όλη τη θαλάσσια περιοχή από το Καστελλόριζο μέχρι το Λιβυκό πέλαγοςAP Photo

Μονόδρομος τα μηνύματα αποτροπής

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου, τα μηνύματα ισχύος και αποτροπής που στέλνει η Αθήνα προς το προκλητικό καθεστώς Ερντογάν είναι ο μόνος δρόμος για να καταλάβουν οι γείτονες ότι οποιαδήποτε κίνηση που θα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας θα λάβει δυναμική απάντηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην Αθήνα θεωρούν πως η Τουρκία θα… παίξει ρέστα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται - προκειμένου να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι και να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία γνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και πως ενδεχόμενη υποχώρηση θα σημάνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Αν η Τουρκία λάβει ακόμα μια δυναμική απάντηση από την Ελλάδα, όπως αυτή που έλαβε πριν μερικούς μήνες στον Έβρο, τότε είναι βέβαιο πως θα το ξανασκεφτεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Αν βρουν μπροστά τους οργανωμένο, ισχυρό, τακτικό και κυρίως αποφασισμένο στρατό ενδεχομένως και να ζητήσουν διάλογο επί ίσοις όροις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιτριόλι: «Βόμβα» στην υπόθεση! «Άλλος είναι ο λόγος που την έκαψε»

Ρoή Ειδήσεων