ΕΘΝΙΚΑ

Γεωτρήσεις στην Κύπρο από την Τουρκία την ώρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Γεωτρήσεις στην Κύπρο από την Τουρκία την ώρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που αφορά νέα γεώτρηση, η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου, στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη». Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

Σημειώνεται ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, με βασικό θέμα την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι συντεταγμένες για τη νέα γεώτρηση είναι οι εξής:

Ερωτηθείς για τη «νέα παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ», ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι οι ενέργειες και οι δράσεις της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα διαβιβαστούν στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν [σ.σ. η Τουρκία] όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επετειακή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και πρόσθεσε:

«Δεν έχω παρά να καταδικάσω βεβαίως ανάλογη ενέργεια, αλλά είναι κάτι που θα διαβιβαστεί κατά το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες και τις δράσεις μιας χώρας που παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε σήμερα με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που κατά τη συνάντηση διημείφθη ήταν κάποιες παρατηρήσεις που έχουμε όσον αφορά την έκθεση του γγ, αλλά ταυτόχρονα και κάποιες επισημάνσεις όσον αφορά την αναγκαία αντικειμενικότητα που επιβάλλεται να διακρίνει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ειρηνευτική δύναμη».

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Λάθος η ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, στη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης, δήλωσε ότι η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα με την επιμονή της συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε, «ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ έχει εντολή για συνομιλίες με την Τουρκία που αφορούν στις κοινές μας σχέσεις. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, υποστηρίζει τον Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, έχουμε ξεκάθαρες –έναντι της Τουρκίας- προσδοκίες. Αναμένουμε θετικά βήματα για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι χθεσινές αναγγελίες όμως της Τουρκίας για συνέχιση γεωτρήσεων στην Κύπρο, αποτελούν το λάθος μήνυμα».

Με πληροφορίες από: cnn.gr